Hjem > Siste nytt > Statsbudsjettet - elavgiften inflasjonsjusteres

Statsbudsjettet - elavgiften inflasjonsjusteres

Thomas Gundersen
Publisert 09.12.2016, sist oppdatert 05.09.2017

Foto: Knut Lockert

(DEFO) Det har vært stille rundt elavgiftens skjebne etter budsjettforliket mellom regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF. Som tidligere omtalt på defo.no foreslo både Venstre og KrF å øke elavgiften med ytterligere ett øre. Slik blir det neppe. Regjeringens inflasjonsjustering ser ut til å bli stående gjennom Stortingsbehandlingen.

Det ser ikke ut til at Venstre og KrF blir hørt på ønsket om å øke elavgiften ytterligere. Det er flere grunner til at dette er godt nytt. Én av dem er at økning av elavgiften passer svært dårlig med et ønske om et grønt skifte.

Les også: Venstre går mot regjeringens forslag om å øke grunnrenteskatten

HÅPER DET BLIR MED FORSLAGET

Halvparten av energien vi bruker i Norge kommer fra fossile kilder. Det betyr at økt elavgift medfører økt skattlegging av klimavennlig forbruk. I tillegg ser vi at økningen kommer etter en rekke tidligere økninger av avgiften i den sittende regjeringens periode. Da vi omtalte denne saken sist, håpet vi at det skulle bli med forslaget –  heldigvis ser det slik ut.

8 GANGER STØRRE ØKNING I ELAVGIFTEN

Bensin- og dieselavgiften har økt med 4,7 og 4,5 prosent siden den blå-blå regjeringen tok over i 2013. I løpet av den samme perioden har elavgiften økt med hele 37,8 prosent. Elavgiften har altså økt med over åtte ganger så mye som bensin- og dieselavgiften! På bakgrunn av dette ble Venstre og KrFs forslag om å øke nettleien med ytterligere avgifter i neste års budsjett forunderlig.

SKJULT BESKATNING

Elavgiften har dessverre blitt en fiskalavgift og en skjult beskatning, og ikke minst til tider en salderingspost i budsjettet. Det siste ser derimot ikke ut til å være tilfelle denne gang. Heldigvis, og takk for det. Dog, siste budsjettinnstilling til Stortinget behandles 20. desember, så det må tas et lite forbehold.

OVER 50 % AV NETTLEIEN ER AVGIFTER TIL STATEN

I tider der kraftprisen i sum siste år har vært lav, har det vært mer fokus på nettleien til kunden. Den har blitt langt dyrere enn selve kraftprisen. Fjerner du avgiftene staten har lagt på fra nettleien - som er vel halvparten av prisen kunden betaler til nettselskapet - er ikke forskjellen mellom pris på bruk av nettet og kjøp av kraft all verden.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?