09.12.2016

Statsbudsjettet - elavgiften inflasjonsjusteres

Foto: Knut Lockert

(DEFO) Det har vært stille rundt elavgiftens skjebne etter budsjettforliket mellom regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF. Som tidligere omtalt på defo.no foreslo både Venstre og KrF å øke elavgiften med ytterligere ett øre. Slik blir det neppe. Regjeringens inflasjonsjustering ser ut til å bli stående gjennom Stortingsbehandlingen.

Det ser ikke ut til at Venstre og KrF blir hørt på ønsket om å øke elavgiften ytterligere. Det er flere grunner til at dette er godt nytt. Én av dem er at økning av elavgiften passer svært dårlig med et ønske om et grønt skifte.

Les også: Venstre går mot regjeringens forslag om å øke grunnrenteskatten

HÅPER DET BLIR MED FORSLAGET

Halvparten av energien vi bruker i Norge kommer fra fossile kilder. Det betyr at økt elavgift medfører økt skattlegging av klimavennlig forbruk. I tillegg ser vi at økningen kommer etter en rekke tidligere økninger av avgiften i den sittende regjeringens periode. Da vi omtalte denne saken sist, håpet vi at det skulle bli med forslaget –  heldigvis ser det slik ut.

8 GANGER STØRRE ØKNING I ELAVGIFTEN

Bensin- og dieselavgiften har økt med 4,7 og 4,5 prosent siden den blå-blå regjeringen tok over i 2013. I løpet av den samme perioden har elavgiften økt med hele 37,8 prosent. Elavgiften har altså økt med over åtte ganger så mye som bensin- og dieselavgiften! På bakgrunn av dette ble Venstre og KrFs forslag om å øke nettleien med ytterligere avgifter i neste års budsjett forunderlig.

SKJULT BESKATNING

Elavgiften har dessverre blitt en fiskalavgift og en skjult beskatning, og ikke minst til tider en salderingspost i budsjettet. Det siste ser derimot ikke ut til å være tilfelle denne gang. Heldigvis, og takk for det. Dog, siste budsjettinnstilling til Stortinget behandles 20. desember, så det må tas et lite forbehold.

OVER 50 % AV NETTLEIEN ER AVGIFTER TIL STATEN

I tider der kraftprisen i sum siste år har vært lav, har det vært mer fokus på nettleien til kunden. Den har blitt langt dyrere enn selve kraftprisen. Fjerner du avgiftene staten har lagt på fra nettleien - som er vel halvparten av prisen kunden betaler til nettselskapet - er ikke forskjellen mellom pris på bruk av nettet og kjøp av kraft all verden.

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?