12.04.2013

Statnett: – Situasjonen er ikke kritisk

(Montel) Situasjonen i Norge ennå ikke er kritisk, men man er sårbare for feil i nett eller på produksjonssiden, sier Tom Tellefsen, direktør for systemdrift. Han mener at Statnett ikke hevet beredskapen for sent.

– Situasjonen er stram, men dette er ikke kritisk. Vi er sårbare ved feil i nettet og i produksjonsanlegg, sier Tellefsen til Montel.

Statnett har kategorisert kraftsituasjonen som stram på Vestlandet (NO5), deler av Sør-Vestlandet (NO2) og i Midt-Norge (NO3).

– Nå har energisituasjonen sett bra ut helt fram til ganske nylig hvor det ble uvanlig kaldt og vi fikk lite tilsig for årstiden, sier Tellefsen.

Statnett fikk i dag kritikk fra Sogn og Fjordane Energi for å ha hevet beredskapen for sent på Vestlandet.

Tellefsen er uenig.

– SFE er en stor aktør i NO5, og de vet godt hvor avhengig systemdriften er av produksjonen i ulike kraftverk, uavhengig av hva vi i Statnett sier. SFE har selv produsert slik at magasinene er lave og Statnett har ikke virkemidler til å hindre dette. Vi har for øvrig ikke fått kritikk av andre aktører for å ha vært for sent ute, sier Tellefsen.

– Så SFE må ta ansvar selv også?

– Ja, dette er et selskap som ser helheten i sin region i og med at de både har nett og produksjon. De velger selv hvor mye de vil produsere og ser konsekvensene av lav eller ingen produksjon.
Stanset ikke på grunn av høy pris

Stoppet ikke på grunn av pris
Statnett startet arbeid på en kraftlinje inn til Midt-Norge torsdag i forrige uke. Fredagens områdepris i NO3 spratt opp til 68,58 EUR/MWh. Så kom meldingen fra Statnett om at arbeidet skulle avsluttes på lørdagen, nesten en uke tidligere enn opprinnelig plan.

– Burde revisjonen i det hele tatt blitt satt i gang?

– Revisjoner blir godkjent lenge før reell utkobling. Da vi tillot utkobling vil jeg si det var riktig. Så utviklet situasjonen seg fram til utkoblingstidspunktet og da ble konsekvensen større enn vi hadde regnet med, forklarer Tellefsen.

Han sier at revisjonen ikke ble stanset som følge av den økte områdeprisen. Revisjonen reduserte importkapasiteten til området, og da måtte man bruke vann som man vil trenge hvis snøsmeltingen kommer sent. Statnett så at den tilgjengelige effekten i området hadde blitt vesentlig redusert den siste tiden.

– Vi er avhengige av å vite at det er tilstrekkelig effekt i området hvis vi får en feil i nettet, sier Tellefsen.

NVE-sjef Per Sanderud sa til Montel på tirsdag at det var viktig at Statnett gikk gjennom revisjonsporteføljen for å hindre at tilsvarende hendelser oppstår i dagens pressede situasjon.

Ifølge Tellefsen har Statnett gjort dette, men han kan ikke kommentere om det er aktuelt å utsette andre prosjekter, da beskjed om dette må komme gjennom markedsmeldingssystemet på Nord Pool.

– Når vi har meldt gult, så tenker vi oss godt om før vi sier ja til revisjoner. Men noen revisjoner kan være så viktige at vi godtar utkoblingen sier Tellefsen.

– Er det uheldig at det fortsatt er eksport på NorNed, til tross for at situasjonen er stram i flere prisområder?

– Det kan ikke Statnett gjøre noe med. Hvis det er lite vann, og produsentene dermed holder igjen, så vil det endre seg. Men generelt sett så er det ikke veldig lite vann i Norge, sier Tellefsen.

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no
16:23, Thursday, 11 April 2013

 

 

Endless Winter ep. 3

Endless Winter 3 er siste kapittel i skikjører Nikolai Schirmers vintereventyr, hvor han forsøker å kjøre bedre på ski med lavere klimagassutslipp.

Les mer

Markedskommentar uke 46 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 45,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 43 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer denne uken som gir redusert forbruk og redusert pris. Forventet pris for kommende uke er rundt 41 øre/kWh, da temperaturene er ventet videre opp hvor det vil bli plussgrader over store deler av Østlandet. Samtidig er det ventet vind under normalen og normale nedbørsmengder i Nordpool-området som helhet.

Les mer

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?