12.04.2013

Statnett: – Situasjonen er ikke kritisk

(Montel) Situasjonen i Norge ennå ikke er kritisk, men man er sårbare for feil i nett eller på produksjonssiden, sier Tom Tellefsen, direktør for systemdrift. Han mener at Statnett ikke hevet beredskapen for sent.

– Situasjonen er stram, men dette er ikke kritisk. Vi er sårbare ved feil i nettet og i produksjonsanlegg, sier Tellefsen til Montel.

Statnett har kategorisert kraftsituasjonen som stram på Vestlandet (NO5), deler av Sør-Vestlandet (NO2) og i Midt-Norge (NO3).

– Nå har energisituasjonen sett bra ut helt fram til ganske nylig hvor det ble uvanlig kaldt og vi fikk lite tilsig for årstiden, sier Tellefsen.

Statnett fikk i dag kritikk fra Sogn og Fjordane Energi for å ha hevet beredskapen for sent på Vestlandet.

Tellefsen er uenig.

– SFE er en stor aktør i NO5, og de vet godt hvor avhengig systemdriften er av produksjonen i ulike kraftverk, uavhengig av hva vi i Statnett sier. SFE har selv produsert slik at magasinene er lave og Statnett har ikke virkemidler til å hindre dette. Vi har for øvrig ikke fått kritikk av andre aktører for å ha vært for sent ute, sier Tellefsen.

– Så SFE må ta ansvar selv også?

– Ja, dette er et selskap som ser helheten i sin region i og med at de både har nett og produksjon. De velger selv hvor mye de vil produsere og ser konsekvensene av lav eller ingen produksjon.
Stanset ikke på grunn av høy pris

Stoppet ikke på grunn av pris
Statnett startet arbeid på en kraftlinje inn til Midt-Norge torsdag i forrige uke. Fredagens områdepris i NO3 spratt opp til 68,58 EUR/MWh. Så kom meldingen fra Statnett om at arbeidet skulle avsluttes på lørdagen, nesten en uke tidligere enn opprinnelig plan.

– Burde revisjonen i det hele tatt blitt satt i gang?

– Revisjoner blir godkjent lenge før reell utkobling. Da vi tillot utkobling vil jeg si det var riktig. Så utviklet situasjonen seg fram til utkoblingstidspunktet og da ble konsekvensen større enn vi hadde regnet med, forklarer Tellefsen.

Han sier at revisjonen ikke ble stanset som følge av den økte områdeprisen. Revisjonen reduserte importkapasiteten til området, og da måtte man bruke vann som man vil trenge hvis snøsmeltingen kommer sent. Statnett så at den tilgjengelige effekten i området hadde blitt vesentlig redusert den siste tiden.

– Vi er avhengige av å vite at det er tilstrekkelig effekt i området hvis vi får en feil i nettet, sier Tellefsen.

NVE-sjef Per Sanderud sa til Montel på tirsdag at det var viktig at Statnett gikk gjennom revisjonsporteføljen for å hindre at tilsvarende hendelser oppstår i dagens pressede situasjon.

Ifølge Tellefsen har Statnett gjort dette, men han kan ikke kommentere om det er aktuelt å utsette andre prosjekter, da beskjed om dette må komme gjennom markedsmeldingssystemet på Nord Pool.

– Når vi har meldt gult, så tenker vi oss godt om før vi sier ja til revisjoner. Men noen revisjoner kan være så viktige at vi godtar utkoblingen sier Tellefsen.

– Er det uheldig at det fortsatt er eksport på NorNed, til tross for at situasjonen er stram i flere prisområder?

– Det kan ikke Statnett gjøre noe med. Hvis det er lite vann, og produsentene dermed holder igjen, så vil det endre seg. Men generelt sett så er det ikke veldig lite vann i Norge, sier Tellefsen.

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no
16:23, Thursday, 11 April 2013

 

 

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?