Tidligere hadde konserndirektør Bente Hagem levert samme budskap, men lagt til at den største risikoen for tidsplanen er knyttet til markedet for kabler og kabellegging.
– Det som er en stor risiko er kapasiteten i markedet for kabler og kabellegging. Men vi må ut og prøve å teste dette, og vi har også gode samarbeidspartnere som er kommitert til den samme tidsplanen, sa Hagem.
Hun sa også at Statnett tar sikte på å fatte investeringsbeslutninger for de to prosjektene neste år.
Truende overskudd
Flere av deltakerne på konferansen sa utbyggingen av flere kabler ikke kan komme raskt nok i en periode der lønnsomheten for kraftprodusentene presses av den store utbyggingen av ny fornybar energi.
– Det som truer lønnsomheten til norske aktører er at det kommer mye kapasitet inn i markedet på grunn av sertifikatmarkedet. Dette er et marked som ble designet i en annen kontekst, sa direktør Christer Tryggestad i konsulentselskapet McKinsey, med henvisning til at sertifikatmarkedet ble konstruert i en tid med strammere kraftbalanse og andre forventninger til forbruksøkning.
Tidigere hadde administrerende direktør Eimund Nygaard i Lyse kommet med lignende bekymringer (se egen sak).
Ifølge McKinsey vil flere kabler kunne bidra til å øke lønnsomheten for norske produsenter, samtidig som man vil gjør det mulig å bygge ut mer fornybar kraft på kontinentet.
Hvis det bygges 5 GW med kabelkapasitet mellom Norge og Tyskland innen 2030, i tillegg til det som er planlagt i dag, vil man kunne få en reduksjon i prisvolatiliteten internt i døgnet på 14 prosent. Samtidig vil det kunne bygges ut 12 TWh mer fornybar kraftproduksjon årlig, ifølge McKinseys beregninger.
Av Olav Vilnes i Budapest
olav@montel.no
14:54, Thursday, 14 March 2013