07.08.2014

Statkraft: – Uaktuelt å selge tyske gasskraftverk

480px-Gas_fired_Generating_plant_inside_Closed_Hicksons_Chemicals_-_geograph.org.uk_-_787555(Montel) Statkraft tror det kan bli lønnsomt å drifte gasskraftverk i Tyskland som backup til variabel fornybar, og avviser at det er aktuelt å selge tyske gasskraftverk som mer eller mindre har stått stille de siste årene. Illustrasjonsfoto Wikimedia Commons derek dye

– Det er uaktuelt for oss å selge gasskraftverkene våre i Tyskland. Mye av verdien i dem er nedskrevet, og utgjør en så liten del av vår portefølje at vi kan bære kostnaden av å ha dem stående, sa konserndirektør Steinar Bysveen under en paneldebatt om gassens rolle i Europa på Energirikekonferansen i Haugesund sent på tirsdag.

– Vi tror at satsingen på fornybar energi i Tyskland på sikt ikke vil klare seg uten en backup-løsning, og det ligger muligvis en fremtidig oppside for gasskraft i dette, sa han.

Bysveen pekte på at det er ting som kan tyde på at gassprisene vil kunne synke fremover, noe som vil bidra til å styrke gasskraftens konkurransekraft.

– Jeg tror Japan antakelig vil vedta å fortsette å benytte kjernekraft og ikke erstatte det med gass. Skjer det vil gassprisen antakelig kunne falle noe. I tillegg kan det komme nye reguleringer som vil kunne gjøre det mindre gunstig med kullkraft, sa han.

Men Bysveen er samtidig åpen om at det er vanskelig å spå om energifremtiden i Tyskland.

– Det er sterke krefter som påvirker dette spørsmålet. Enten spår du og vedder på å ha rett eller så er du forberedt på ulike utfall. Jeg tror det siste er det fornuftigste, sa han.

Han mener det er viktig at kraftprodusenter er tålmodige når det gjøres investeringer.

– Vi tror gasskraften vil kunne komme tilbake, og investeringer som dette har lange tiårs-perspektiver. Det at vi taper penger i enkelte år får vi tåle, sa han.

Bysveen ville ikke utdype saken ytterligere overfor Montel, men bekreftet at det er flere aktører som er interessert i kjøpe gasskraftverk, til tross for dagens markedssituasjon.

Statkraft har tre gasskraftverk i Tyskland i drift. Dette er Knapsack I (800 MW), Knapsack II (430 MW) og Herdecke (400 MW). Kraftverkene Robert Frank (510 MW) og Emden (450 MW) er allerede lagt i såkalt kald reserve på grunn av dårlig lønnsomhet, og selskapet har også varslet at de kan komme til å stenge ned Herdecke.

Øystein Meland

oystein@montel.no
09:21, Wednesday, 6 August 2014


Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?