07.08.2014

Statkraft: – Uaktuelt å selge tyske gasskraftverk

480px-Gas_fired_Generating_plant_inside_Closed_Hicksons_Chemicals_-_geograph.org.uk_-_787555(Montel) Statkraft tror det kan bli lønnsomt å drifte gasskraftverk i Tyskland som backup til variabel fornybar, og avviser at det er aktuelt å selge tyske gasskraftverk som mer eller mindre har stått stille de siste årene. Illustrasjonsfoto Wikimedia Commons derek dye

– Det er uaktuelt for oss å selge gasskraftverkene våre i Tyskland. Mye av verdien i dem er nedskrevet, og utgjør en så liten del av vår portefølje at vi kan bære kostnaden av å ha dem stående, sa konserndirektør Steinar Bysveen under en paneldebatt om gassens rolle i Europa på Energirikekonferansen i Haugesund sent på tirsdag.

– Vi tror at satsingen på fornybar energi i Tyskland på sikt ikke vil klare seg uten en backup-løsning, og det ligger muligvis en fremtidig oppside for gasskraft i dette, sa han.

Bysveen pekte på at det er ting som kan tyde på at gassprisene vil kunne synke fremover, noe som vil bidra til å styrke gasskraftens konkurransekraft.

– Jeg tror Japan antakelig vil vedta å fortsette å benytte kjernekraft og ikke erstatte det med gass. Skjer det vil gassprisen antakelig kunne falle noe. I tillegg kan det komme nye reguleringer som vil kunne gjøre det mindre gunstig med kullkraft, sa han.

Men Bysveen er samtidig åpen om at det er vanskelig å spå om energifremtiden i Tyskland.

– Det er sterke krefter som påvirker dette spørsmålet. Enten spår du og vedder på å ha rett eller så er du forberedt på ulike utfall. Jeg tror det siste er det fornuftigste, sa han.

Han mener det er viktig at kraftprodusenter er tålmodige når det gjøres investeringer.

– Vi tror gasskraften vil kunne komme tilbake, og investeringer som dette har lange tiårs-perspektiver. Det at vi taper penger i enkelte år får vi tåle, sa han.

Bysveen ville ikke utdype saken ytterligere overfor Montel, men bekreftet at det er flere aktører som er interessert i kjøpe gasskraftverk, til tross for dagens markedssituasjon.

Statkraft har tre gasskraftverk i Tyskland i drift. Dette er Knapsack I (800 MW), Knapsack II (430 MW) og Herdecke (400 MW). Kraftverkene Robert Frank (510 MW) og Emden (450 MW) er allerede lagt i såkalt kald reserve på grunn av dårlig lønnsomhet, og selskapet har også varslet at de kan komme til å stenge ned Herdecke.

Øystein Meland

oystein@montel.no
09:21, Wednesday, 6 August 2014


Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?