Hjem > Siste nytt > Statkraft: – Uaktuelt å selge tyske gasskraftverk

Statkraft: – Uaktuelt å selge tyske gasskraftverk

Publisert 07.08.2014, sist oppdatert 05.09.2017

480px-Gas_fired_Generating_plant_inside_Closed_Hicksons_Chemicals_-_geograph.org.uk_-_787555(Montel) Statkraft tror det kan bli lønnsomt å drifte gasskraftverk i Tyskland som backup til variabel fornybar, og avviser at det er aktuelt å selge tyske gasskraftverk som mer eller mindre har stått stille de siste årene. Illustrasjonsfoto Wikimedia Commons derek dye

– Det er uaktuelt for oss å selge gasskraftverkene våre i Tyskland. Mye av verdien i dem er nedskrevet, og utgjør en så liten del av vår portefølje at vi kan bære kostnaden av å ha dem stående, sa konserndirektør Steinar Bysveen under en paneldebatt om gassens rolle i Europa på Energirikekonferansen i Haugesund sent på tirsdag.

– Vi tror at satsingen på fornybar energi i Tyskland på sikt ikke vil klare seg uten en backup-løsning, og det ligger muligvis en fremtidig oppside for gasskraft i dette, sa han.

Bysveen pekte på at det er ting som kan tyde på at gassprisene vil kunne synke fremover, noe som vil bidra til å styrke gasskraftens konkurransekraft.

– Jeg tror Japan antakelig vil vedta å fortsette å benytte kjernekraft og ikke erstatte det med gass. Skjer det vil gassprisen antakelig kunne falle noe. I tillegg kan det komme nye reguleringer som vil kunne gjøre det mindre gunstig med kullkraft, sa han.

Men Bysveen er samtidig åpen om at det er vanskelig å spå om energifremtiden i Tyskland.

– Det er sterke krefter som påvirker dette spørsmålet. Enten spår du og vedder på å ha rett eller så er du forberedt på ulike utfall. Jeg tror det siste er det fornuftigste, sa han.

Han mener det er viktig at kraftprodusenter er tålmodige når det gjøres investeringer.

– Vi tror gasskraften vil kunne komme tilbake, og investeringer som dette har lange tiårs-perspektiver. Det at vi taper penger i enkelte år får vi tåle, sa han.

Bysveen ville ikke utdype saken ytterligere overfor Montel, men bekreftet at det er flere aktører som er interessert i kjøpe gasskraftverk, til tross for dagens markedssituasjon.

Statkraft har tre gasskraftverk i Tyskland i drift. Dette er Knapsack I (800 MW), Knapsack II (430 MW) og Herdecke (400 MW). Kraftverkene Robert Frank (510 MW) og Emden (450 MW) er allerede lagt i såkalt kald reserve på grunn av dårlig lønnsomhet, og selskapet har også varslet at de kan komme til å stenge ned Herdecke.

Øystein Meland

oystein@montel.no
09:21, Wednesday, 6 August 2014


Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?