25.08.2014

Statkraft styrer over 9000 MW fornybart i Tyskland

Hovedbilde_vind(Montel) Statkraft har økt porteføljen av vind- og solkraft som selskapet opererer i Tyskland til over 9.000 MW og er dermed desidert størst i direct marketing-ordningen i landet. Illustrasjonsfoto. Gunnveig Jakobsen Gudbrandsdal Energi.

– Nå har vi over 9.000 MW fornybar kapasitet i Tyskland som vi opererer for andre. Og i løpet av det siste halvåret har vi sett at solkraft har økt betydelig, sier Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen til Montel.

Andelen solkraft har firedoblet seg siden årsskiftet og utgjør nå 400 MW av de 9.000 MW som Statkraft opererer.

Rynning-Tønnesen sier at konkurransen innen ”direct marketing”-systemet har dratt seg til, og han er godt fornøyd med at Statkraft har klart å øke markedsandelen.

– Det er en sterk konkurranse, men vi var raskt ute i dette markedet, og konkurransen har økt. Likevel har vi styrket vår posisjon og vi vokser fortsatt, sier Rynning-Tønnesen.

Økt gasskraftproduksjon
Når det gjelder Statkrafts gasskraftvirksomhet ser den foreløpig ikke særlig lys ut. Selskapet produserte bare 0,1 TWh fra sine tyske gasskraftverk i andre kvartal.

Likevel vil Rynning-Tønnesen beholde gasskraftverkene. (se relatert sak)

– Med mer utbygging av sol- og vindkraft i Europa framover, trenger man stand by-kapasitet som kan kjøres opp og ned på kort varsel. Da er det ikke hensiktsmessig med kull- eller atomkraft med store faste kostnader, mens gasskraft passer godt i et fremtidig Europa.

Statkraft-sjefen legger til at gasskraftproduksjonen har økt etter at andre kvartal ble avsluttet. Årsaken er varmt vær som ga økt bruk av air condition som løftet kraftforbruket.

– Må man få kapasitetsmarkeder på plass for å redde økonomien til gasskraftverk?

– Jeg tror det vil variere litt i de ulike landene i Europa. Men det er antakeligvis behov for en form for kapasitetsmarked, fordi det blir for dyrt for produsentene å ha reservekapasitet uten å få noe fast betaling i bunn, sier Rynning-Tønnesen.

Når det gjelder Kårstø-kraftverket, som Statkraft eier 50 prosent av, er det ingen planer om å selge anlegget, men om å gjøre å få kostnadene lavest mulig.

Ønsker bankgarantier
Nye EU-regler kan føre til at bruken av bankgarantier som sikkerhet forsvinner fra 2016, noe som igjen kan føre til lavere likviditet på kraftbørsen.

Nasdaq OMX, Nord Pool Spot, Energi Norge og en rekke andre aktører har startet en omfattende lobbykampanje mot EU for å få endre reglene, men de kjemper i motbakke. (se egen sak)

Statkraft-sjefen er klar på at han ønsker at bruken av bankgarantier kan forlenges.

– Jeg er opptatt av at det er god likviditet i markedet, så når dette nå er en bekymring hos en del aktører, så mener jeg at det må tas på alvor og sees på, sier Rynning-Tønnesen, som legger til at dette ikke er noe stort problem for Statkraft.

Statkraft bruker bankgarantier i noen grad, så selskapet er ikke så veldig opptatt av dette spørsmålet på egne vegne.

– Men vi mener det er viktig at markedet fungerer godt, sier Rynning-Tønnesen.

Gert Ove Mollestad

gert@montel.no
12:04, Thursday, 21 August 2014


Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?