27.03.2014

Sprengt nettkapasitet i Sirdal

IMG_4515Dette er tomten hvor Linda Sæland snart starter bygging av sin nye bolig. På grunn av omfattende hyttebygging i området er nettkapasiteten sprengt, og Agder Energi Nett kan inntil videre ikke koble det nye huset til strømnettet under vanlige vilkår. Foto: Privat

Agder Energi Nett har ikke kapasitet i nettet til å levere strøm til huset Linda Sæland skal bygge i Øvre Sirdal. – Vi har ikke hengt med i svingene, innrømmer Agder Energi.

Linda Sæland trodde først det var en spøk da hun fikk beskjed om at hun ikke kan koble huset sitt til strømnettet.

– Våre beregninger viser at vi kan få store effektproblemer dersom vi tillater ytterligere tilknytninger. Nettet er fullt, heter det i brevet hun har fått fra Agder Energi Nett.

– Det er helt tragisk, sier hun til Europower.

Hun har fått tilbud om å koble til det nye huset under forutsetning at nettselskapet kan koble ut boligen når belastningen i nettet er høy.

– Jeg må vel si ja til den løsningen, og satse på at det ordner seg etter hvert. Jeg kan jo ikke å sitte og vente i to-tre år for å vente på en løsning, sier Sæland.

Planen er å starte husbyggingen når vinteren har sluppet taket.

– Har ikke hengt med

Kommunikasjonsdirektør i Agder Energi, Christian Altmann, innrømmer på vegne av nettselskapet at de ikke har fulgt godt nok med på situasjonen.

– Vi tar kritikk på at vi ikke har hengt med i svingene i Øvre Sirdal, sier Altmann.

Han forklarer situasjonen med at det har vært massiv utbygging av hytter i området, og at nettkapasiteten har blitt brukt opp fortere enn nettselskapet hadde sett for seg.

Agder Energi Nett har leveringsplikt i området, men har fått tillatelse fra NVE om å tilby tilkobling med forbehold om periodevis utkobling.

– Det kan skje i perioder med svært høy last. I dette området vil det kunne være på nyttårsaften når det er mye folk på hyttene, og i påsken hvis det er veldig kaldt. Om vi ikke kan gjøre utkoblinger, risikerer vi at hele området bli mørkelagt. Kunden kommer selvfølgelig til å få en solid rabatt i nettleien på grunn av dette forbeholdet, sier Altmann.

Det kan ta opptil halvannet år før en nødvendig transformator kommer på plass.

– I mellomtiden skal vi finne en midlertidig løsning, for eksempel aggregater som blir stående tilkoblet i området slik at kunden slipper at strømmen blir borte, sier Altmann.

Konflikt med Sira Kvina

En årsak til at det vil ta tid før den permanente løsningen kommer på plass, er at det er uenighet mellom Agder Energi og kraftselskapet Sira Kvina om hvem som har ansvaret for situasjonen.

– Det som skal til er en transformator mellom kraftstasjonen og vårt nett. Siden Sira Kvina også er netteier mener vi at de skal ta sin del av kostnaden. Sira Kvina har et annet syn på dette, sier Altmann.

– Det er et forhold kunden vanskelig kan forholde seg til, og det er vel Agder Energi som har leveringsplikt?

– Det er helt riktig, og derfor beklager vi veldig situasjonen. Dette er noe vi burde ha ordnet opp i tidligere, og fått en avklaring med Sira Kvina, sier Altmann.

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?