05.06.2014

Hvorfor er spotprisene lavere i sør-Norge?

Spotprisene i år i de ulike landsdeler

Som kurvene i figuren viser har spotprisene hittil i år vært svært så rimelige for alle kunder uansett hvor i Norge de har bopel. Spotprisene er oppgitt inklusive påslag, elsertifikater og mva, alt inklusive.

Men kurvene viser også at prisen i de ulike landsdelen har endret seg utover våren. Som det fremgår har prisene denne våren vært svært så billig i Sør-Norge sammenlignet med Midt- og Nord-Norge.

De av kundene som har nytt godt av de svært så lave strømprisene  er kunder bosatt i områdene i og rundt Oslo, Kristiansand og Bergen. Kunder i Molde, Trondheim og Tromsø har hatt en noe høyere prisutvikling. Forbruket er i midlertidig lavt på denne årstiden så det slår ikke noe vesentlig ut på strømregningene.

Spotpriserer hittil i år.

Alle spotprisavtalene i Norge har Konkurransetilsynet bestemt skal avregnes i henhold til gjennomsnittlig månedpris for det området kundene bor. Alle spotprisavtalene til Gudbrandsdal Energi avregnes i henhold til disse bestemmelsene. De fleste spotprisavtalene i Norge gjør ikke det, mellom 60 og 70% av avtalene, og da vil fakturagrunnlaget fra disse strømleverandørene være høyere enn det Gudbrandsdal Energi fakturerer sine kunder som grunnlag. Dette er det viktig å være klar over.

Denne våren har ressurstilgangen i Sør-Norge vært svært så god med mye snø i fjellet. Vi har hatt høye temperaturer og forbruket har vært lavt. I Midt- og Nord-Norge derimot har situasjonen vært litt annerledes og ressurstilgangen mellom produksjon og forbruk noe mer anstrengt.

I tillegg har mange av de Svenske kjernekraftverkene ligget ut for revisjon. Dette har gitt høyere spotpriser i Sverige, Finland, Danmark og Baltikum og dette prisnivået har også forplantet seg til Midt- og Nord-Norge.

Analytikerne mener i sine prisprognoser at det fremdeles skal være lavere spotpriser i sør enn i nord, men med mer kjernekraft på nett og med noe mer nedbør i tiden fremover så er nedsiden stor. Men summa summarum anser vi spotprisene til å være svært så hyggelige om dagen.


Jan Jansrud

Gudbrandsdal Energi

 

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?