23.12.2015

Spotprisen nærmer seg 10 euro

(Montel) Systemprisen for lille julaften falt med drøye én euro til 11,89 EUR/MWh og prisene ventes å falle videre i julehelgen på grunn av mildt, vått og vindfullt vær.


Onsdagens pris er den laveste siden 2. oktober, men kan fort bli fulgt opp av priser under 10 EUR/MWh både torsdag og fredag, ifølge markedsaktører.


Til sammenligning lå systemprisen på julaften i fjor på 29,45 EUR/MWh.


Spesielt fredag vil prisene kunne falle mye ettersom det da er varslet opp mot 9.000 MW vindkraftproduksjon samtidig som temperaturene vil være unormalt høye og forbruket lavt på grunn av juleferien.


Deretter skal været bli midlertidig tørrere og kaldere før lavtrykkene kommer tilbake til nyttårshelgen, sier Ole Tom Djupskås, analytiker i Thomson Reuters.


– Det er ingenting i dagens værvarsler som tyder på at vi skal få noen prisstigning i kraftmarkedet med det første, sier han.


Ifølge SMHI er det varslet opp mot dobbelt så mye nedbør som normalt i Norge og Sverige de neste ti dagene, mens temperaturene ventes å ligge 2-5 grader over normalen. Ferske fireukersvarsler er også mildere og våtere enn normalt.


Januar-kontrakten falt tirsdag med 35 cent til 19,30 EUR/MWh, mens kontrakten for første kvartal neste år gikk tilbake 16 cent til 19,34 EUR/MWh.


Årskontrakten for 2016 endte dagen på 17,20 EUR/MWh og ligger dermed 3,93 EUR/MWh under gjennomsnittlig systempris så langt i år.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?