23.12.2015

Spotprisen nærmer seg 10 euro

(Montel) Systemprisen for lille julaften falt med drøye én euro til 11,89 EUR/MWh og prisene ventes å falle videre i julehelgen på grunn av mildt, vått og vindfullt vær.


Onsdagens pris er den laveste siden 2. oktober, men kan fort bli fulgt opp av priser under 10 EUR/MWh både torsdag og fredag, ifølge markedsaktører.


Til sammenligning lå systemprisen på julaften i fjor på 29,45 EUR/MWh.


Spesielt fredag vil prisene kunne falle mye ettersom det da er varslet opp mot 9.000 MW vindkraftproduksjon samtidig som temperaturene vil være unormalt høye og forbruket lavt på grunn av juleferien.


Deretter skal været bli midlertidig tørrere og kaldere før lavtrykkene kommer tilbake til nyttårshelgen, sier Ole Tom Djupskås, analytiker i Thomson Reuters.


– Det er ingenting i dagens værvarsler som tyder på at vi skal få noen prisstigning i kraftmarkedet med det første, sier han.


Ifølge SMHI er det varslet opp mot dobbelt så mye nedbør som normalt i Norge og Sverige de neste ti dagene, mens temperaturene ventes å ligge 2-5 grader over normalen. Ferske fireukersvarsler er også mildere og våtere enn normalt.


Januar-kontrakten falt tirsdag med 35 cent til 19,30 EUR/MWh, mens kontrakten for første kvartal neste år gikk tilbake 16 cent til 19,34 EUR/MWh.


Årskontrakten for 2016 endte dagen på 17,20 EUR/MWh og ligger dermed 3,93 EUR/MWh under gjennomsnittlig systempris så langt i år.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?