23.12.2015

Spotprisen nærmer seg 10 euro

(Montel) Systemprisen for lille julaften falt med drøye én euro til 11,89 EUR/MWh og prisene ventes å falle videre i julehelgen på grunn av mildt, vått og vindfullt vær.


Onsdagens pris er den laveste siden 2. oktober, men kan fort bli fulgt opp av priser under 10 EUR/MWh både torsdag og fredag, ifølge markedsaktører.


Til sammenligning lå systemprisen på julaften i fjor på 29,45 EUR/MWh.


Spesielt fredag vil prisene kunne falle mye ettersom det da er varslet opp mot 9.000 MW vindkraftproduksjon samtidig som temperaturene vil være unormalt høye og forbruket lavt på grunn av juleferien.


Deretter skal været bli midlertidig tørrere og kaldere før lavtrykkene kommer tilbake til nyttårshelgen, sier Ole Tom Djupskås, analytiker i Thomson Reuters.


– Det er ingenting i dagens værvarsler som tyder på at vi skal få noen prisstigning i kraftmarkedet med det første, sier han.


Ifølge SMHI er det varslet opp mot dobbelt så mye nedbør som normalt i Norge og Sverige de neste ti dagene, mens temperaturene ventes å ligge 2-5 grader over normalen. Ferske fireukersvarsler er også mildere og våtere enn normalt.


Januar-kontrakten falt tirsdag med 35 cent til 19,30 EUR/MWh, mens kontrakten for første kvartal neste år gikk tilbake 16 cent til 19,34 EUR/MWh.


Årskontrakten for 2016 endte dagen på 17,20 EUR/MWh og ligger dermed 3,93 EUR/MWh under gjennomsnittlig systempris så langt i år.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer

Endless Winter ep. 2

Endless Winter episode nr. 2. Et eksperiment i bærekraftig fjellsport. Endless Winter følger skikjører Nikolai Schirmer til Østerrike i et forsøk på å kjøre bedre på ski uten de vanlige CO2-intensive frynsegodene til en proff skikjører.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?