Hjem > Siste nytt > Solstrømselskap frykter elhub-skandale

Solstrømselskap frykter elhub-skandale

Thomas Gundersen
Publisert 15.09.2017, sist oppdatert 15.09.2017
Solenergiselskapet Otovo mener hele Elhub-prosjektet bør skrotes til fordel for å bruke blockchain-teknologi.

(Montel) Solenergiselskapet Otovo mener hele Elhub-prosjektet bør skrotes til fordel for å bruke blockchain-teknologi. Produktsjef Simen Fure Jørgensen i selskapet frykter overskridelser og utsettelser i prosjektet vil skape store problemer for strømbransjen de neste årene.

- Dessverre blir Elhub etter alle solemerker et skandaleprosjekt. Jeg sitter ikke med kjennskap til hva som skjer i prosjektmøtene hos Statnett og [konsulentselskapet] Accenture, men jeg ser det alle kan se, skriver Jørgensen i en kronikk på Aftenpostens nettsider.

Elhub er en sentral løsning for innhenting av data fra alle avanserte målere, AMS, som skal innføres i Norge innen 2019. Systemet baserer seg på at alle nettselskaper skal rapportere inn forbrukstall til én sentral database, hvor så strømselskapene skal hente data som benyttes for å fakturere kundene.

Prosjekter er imidlertid sterkt forsinket. Det skulle i utgangspunktet stå klar i oktober 2016, men nå håper man på oppstart i første kvartal neste år.

Fure Jørgensen tror startdatoen fort vil skyves på til 2019. Han mener Elhub bygger på et «utdatert paradigme» som går ut på at alle løsninger i energisektoren skal være sentraliserte. Dette er en sikkerhetsrisiko, mener Jørgensen.

– Én sentral hub vil bli bombardert med data fra hundrevis av aktører. En angriper som får tilgang til Elhub vil kunne manipulerer millioner av strømregninger. Går Elhub ned, så sitter alle aktørene i mørket, skriver han.

De mange utsettelsene i prosjektet innebærer at teknologien har løpt fra elhub-prosjektet, og at det finnes mer sikker teknologi som kan benyttes.

– Et Elhub basert på Blockchain vil aldri gå ned så lenge det finnes internett i Norge. Et Elhub basert på Blockchain vil aldri kunne endres av en ondsinnet angriper. Med smarte kontrakter vil byttet av strømleverandør foregå sømløst og uten problemer, skriver Jørgensen.

Otovo er et selskap som både bygger ut solcelleanlegg for private og som i tillegg driver strømselskapet Nabostrøm.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?