14.09.2017

Solstrømselskap frykter elhub-skandale

(Montel) Solenergiselskapet Otovo mener hele Elhub-prosjektet bør skrotes til fordel for å bruke blockchain-teknologi. Produktsjef Simen Fure Jørgensen i selskapet frykter overskridelser og utsettelser i prosjektet vil skape store problemer for strømbransjen de neste årene.

- Dessverre blir Elhub etter alle solemerker et skandaleprosjekt. Jeg sitter ikke med kjennskap til hva som skjer i prosjektmøtene hos Statnett og [konsulentselskapet] Accenture, men jeg ser det alle kan se, skriver Jørgensen i en kronikk på Aftenpostens nettsider.

Elhub er en sentral løsning for innhenting av data fra alle avanserte målere, AMS, som skal innføres i Norge innen 2019. Systemet baserer seg på at alle nettselskaper skal rapportere inn forbrukstall til én sentral database, hvor så strømselskapene skal hente data som benyttes for å fakturere kundene.

Prosjekter er imidlertid sterkt forsinket. Det skulle i utgangspunktet stå klar i oktober 2016, men nå håper man på oppstart i første kvartal neste år.

Fure Jørgensen tror startdatoen fort vil skyves på til 2019. Han mener Elhub bygger på et «utdatert paradigme» som går ut på at alle løsninger i energisektoren skal være sentraliserte. Dette er en sikkerhetsrisiko, mener Jørgensen.

– Én sentral hub vil bli bombardert med data fra hundrevis av aktører. En angriper som får tilgang til Elhub vil kunne manipulerer millioner av strømregninger. Går Elhub ned, så sitter alle aktørene i mørket, skriver han.

De mange utsettelsene i prosjektet innebærer at teknologien har løpt fra elhub-prosjektet, og at det finnes mer sikker teknologi som kan benyttes.

– Et Elhub basert på Blockchain vil aldri gå ned så lenge det finnes internett i Norge. Et Elhub basert på Blockchain vil aldri kunne endres av en ondsinnet angriper. Med smarte kontrakter vil byttet av strømleverandør foregå sømløst og uten problemer, skriver Jørgensen.

Otovo er et selskap som både bygger ut solcelleanlegg for private og som i tillegg driver strømselskapet Nabostrøm.

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?