14.09.2017

Solstrømselskap frykter elhub-skandale

(Montel) Solenergiselskapet Otovo mener hele Elhub-prosjektet bør skrotes til fordel for å bruke blockchain-teknologi. Produktsjef Simen Fure Jørgensen i selskapet frykter overskridelser og utsettelser i prosjektet vil skape store problemer for strømbransjen de neste årene.

- Dessverre blir Elhub etter alle solemerker et skandaleprosjekt. Jeg sitter ikke med kjennskap til hva som skjer i prosjektmøtene hos Statnett og [konsulentselskapet] Accenture, men jeg ser det alle kan se, skriver Jørgensen i en kronikk på Aftenpostens nettsider.

Elhub er en sentral løsning for innhenting av data fra alle avanserte målere, AMS, som skal innføres i Norge innen 2019. Systemet baserer seg på at alle nettselskaper skal rapportere inn forbrukstall til én sentral database, hvor så strømselskapene skal hente data som benyttes for å fakturere kundene.

Prosjekter er imidlertid sterkt forsinket. Det skulle i utgangspunktet stå klar i oktober 2016, men nå håper man på oppstart i første kvartal neste år.

Fure Jørgensen tror startdatoen fort vil skyves på til 2019. Han mener Elhub bygger på et «utdatert paradigme» som går ut på at alle løsninger i energisektoren skal være sentraliserte. Dette er en sikkerhetsrisiko, mener Jørgensen.

– Én sentral hub vil bli bombardert med data fra hundrevis av aktører. En angriper som får tilgang til Elhub vil kunne manipulerer millioner av strømregninger. Går Elhub ned, så sitter alle aktørene i mørket, skriver han.

De mange utsettelsene i prosjektet innebærer at teknologien har løpt fra elhub-prosjektet, og at det finnes mer sikker teknologi som kan benyttes.

– Et Elhub basert på Blockchain vil aldri gå ned så lenge det finnes internett i Norge. Et Elhub basert på Blockchain vil aldri kunne endres av en ondsinnet angriper. Med smarte kontrakter vil byttet av strømleverandør foregå sømløst og uten problemer, skriver Jørgensen.

Otovo er et selskap som både bygger ut solcelleanlegg for private og som i tillegg driver strømselskapet Nabostrøm.

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?