10.06.2014

Solkraft fra veiene?

Solar FREAKIN' Roadways!

Kan vi bytte ut asfalt med solcellepaneler? Se video - trykk på bildet.

 Elbil.no Petter Haugneland.

Denne morsomme filmsnutten på Youtube forklarer hvorfor solcellepaneler på veiene er løsningen på mange problemer. Men er det realistisk?

Kan solcellepaneler på alle veier være løsningen for fornybar energiproduksjon til elbiler og alt annet vi bruker strøm til? Denne populære videoen på Youtube hevder at løsningen allerede finnes. Dessuten er filmsnutten svært underholdende å se på. Over 14 millioner har allerede sett den.

Modulbasert system


Systemet skal være bygd opp av moduler som kan bygges ut og skiftes ut enkeltvis. Overflaten består av resirkulert glass som skal tåle stor påkjenning. Under glassflaten ligger solceller som genererer elektrisk strøm når sola skinner. Litt av denne strømmen kan brukes til å varme opp modulen slik at det ikke er behov for å måke snø og salte veiene. Perfekt for Norge, med andre ord.

Dynamisk lyssetting og veimerking


I panelene er det også led-lys som kan programmeres til å vise alle typer veimerking og disse kan endres umiddelbart uten å bruke maling. Litt som dynamisk skilting. Vil du ha fest i oppkjørselen kan du sette på diskofunksjon på led-lysene. Eller merke opp en basketballbane på parkeringsplassen i borettslaget.

Med trykksensitive sensorer kan man få varsler når en elg krysser veien eller når trær og steiner har havnet i veibanen. Smart!

Folkefinansiering


Scott og Julie Brusaw har funnet opp konseptet og jobber nå med å få det finansiert gjennomfolkefinansiering. Allerede har ekteparet fått inn nesten 2 millioner dollar i donasjoner for å gå videre til neste steg.

Det er også folk som er kritiske til prosjektet. Er systemet godt nok som underlag på veier og kostnadene kan bli gigantiske. Uansett kan en start være parkeringsplasser og veier som ikke blir utsatt for like store belastninger som motorveier.

Er dette prosjektet for godt til å være sant, eller kan det fungere?

 

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?