10.06.2014

Solkraft fra veiene?

Solar FREAKIN' Roadways!

Kan vi bytte ut asfalt med solcellepaneler? Se video - trykk på bildet.

 Elbil.no Petter Haugneland.

Denne morsomme filmsnutten på Youtube forklarer hvorfor solcellepaneler på veiene er løsningen på mange problemer. Men er det realistisk?

Kan solcellepaneler på alle veier være løsningen for fornybar energiproduksjon til elbiler og alt annet vi bruker strøm til? Denne populære videoen på Youtube hevder at løsningen allerede finnes. Dessuten er filmsnutten svært underholdende å se på. Over 14 millioner har allerede sett den.

Modulbasert system


Systemet skal være bygd opp av moduler som kan bygges ut og skiftes ut enkeltvis. Overflaten består av resirkulert glass som skal tåle stor påkjenning. Under glassflaten ligger solceller som genererer elektrisk strøm når sola skinner. Litt av denne strømmen kan brukes til å varme opp modulen slik at det ikke er behov for å måke snø og salte veiene. Perfekt for Norge, med andre ord.

Dynamisk lyssetting og veimerking


I panelene er det også led-lys som kan programmeres til å vise alle typer veimerking og disse kan endres umiddelbart uten å bruke maling. Litt som dynamisk skilting. Vil du ha fest i oppkjørselen kan du sette på diskofunksjon på led-lysene. Eller merke opp en basketballbane på parkeringsplassen i borettslaget.

Med trykksensitive sensorer kan man få varsler når en elg krysser veien eller når trær og steiner har havnet i veibanen. Smart!

Folkefinansiering


Scott og Julie Brusaw har funnet opp konseptet og jobber nå med å få det finansiert gjennomfolkefinansiering. Allerede har ekteparet fått inn nesten 2 millioner dollar i donasjoner for å gå videre til neste steg.

Det er også folk som er kritiske til prosjektet. Er systemet godt nok som underlag på veier og kostnadene kan bli gigantiske. Uansett kan en start være parkeringsplasser og veier som ikke blir utsatt for like store belastninger som motorveier.

Er dette prosjektet for godt til å være sant, eller kan det fungere?

 

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?