10.06.2014

Solkraft fra veiene?

Solar FREAKIN' Roadways!

Kan vi bytte ut asfalt med solcellepaneler? Se video - trykk på bildet.

 Elbil.no Petter Haugneland.

Denne morsomme filmsnutten på Youtube forklarer hvorfor solcellepaneler på veiene er løsningen på mange problemer. Men er det realistisk?

Kan solcellepaneler på alle veier være løsningen for fornybar energiproduksjon til elbiler og alt annet vi bruker strøm til? Denne populære videoen på Youtube hevder at løsningen allerede finnes. Dessuten er filmsnutten svært underholdende å se på. Over 14 millioner har allerede sett den.

Modulbasert system


Systemet skal være bygd opp av moduler som kan bygges ut og skiftes ut enkeltvis. Overflaten består av resirkulert glass som skal tåle stor påkjenning. Under glassflaten ligger solceller som genererer elektrisk strøm når sola skinner. Litt av denne strømmen kan brukes til å varme opp modulen slik at det ikke er behov for å måke snø og salte veiene. Perfekt for Norge, med andre ord.

Dynamisk lyssetting og veimerking


I panelene er det også led-lys som kan programmeres til å vise alle typer veimerking og disse kan endres umiddelbart uten å bruke maling. Litt som dynamisk skilting. Vil du ha fest i oppkjørselen kan du sette på diskofunksjon på led-lysene. Eller merke opp en basketballbane på parkeringsplassen i borettslaget.

Med trykksensitive sensorer kan man få varsler når en elg krysser veien eller når trær og steiner har havnet i veibanen. Smart!

Folkefinansiering


Scott og Julie Brusaw har funnet opp konseptet og jobber nå med å få det finansiert gjennomfolkefinansiering. Allerede har ekteparet fått inn nesten 2 millioner dollar i donasjoner for å gå videre til neste steg.

Det er også folk som er kritiske til prosjektet. Er systemet godt nok som underlag på veier og kostnadene kan bli gigantiske. Uansett kan en start være parkeringsplasser og veier som ikke blir utsatt for like store belastninger som motorveier.

Er dette prosjektet for godt til å være sant, eller kan det fungere?

 

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?