Hjem > Siste nytt > Solenergi snart like billig som kullkraft

Solenergi snart like billig som kullkraft

Thomas Gundersen
Publisert 26.01.2016, sist oppdatert 05.09.2017

Illustrasjonsfoto: Sharp Solar Energy Solutions Group


(Europower) Solenergi kommer til å fortsette prisraset og kan bli mer kostnadseffektivt enn kullkraft allerede neste år, mener Deutsche Bank.


På bare fem, seks år har solpaneler blitt om lag 80 prosent billigere, noterer Svenska Dagbladet (SvD). Deutsche Bank tror at prisraset vil fortsette.


– Solenergi er svært nær å være prismessig konkurransedyktig over hele verden, sier Nektarios Kessidis, global analytiker for cleantech i Deutsche Banks kapitalforvaltning, i et intervju med avisen.


Bare noen cent skiller
På Kessidis hjemmemarked, Tyskland, produserer solkraftverk i dag elektrisitet til en kostnad ned mot ni eurocent per kWh, ekslusiv subsidier. For bare fem år siden var prisen rundt 35 cent. Dagens pris er svært nær kullkraftens, som ligger på seks til åtte cent per kWh.


Det er særlig i større kraftverk, der man kan utnytte skalaeffekter, at prisen på solkraft synker. En stor fordel med solenergi er også at den plassen den krever er veldig billig, da slike anlegg ofte er plassert på taket av bygninger.


Selv om de mindre solkraftverkene ikke kan oppnå samme kostnadseffektivitet som de større parkene, er de også økonomisk attraktive med en pris på rundt 12 cent per kWh.


Samtidig finnes det muligheter for ytterligere innovasjoner og effektivisering av selve panelene, hvilket kan bidra til ytterligere prisnedgang. I tillegg utvikles produksjonsteknikken for å framstille råmaterialene.


Internasjonal utvikling
– Globalt sett tror jeg at det vil ta to til fem år for solkraften å nå prisnivået til kullkraften, sier Kessidis til SvD.


Europa med Tyskland i spissen har tidligere vært de som har drevet fram utviklingen av solkraft. Men i dag er det i stedet land som Japan, Kina og USA som leder utviklingen og den nye etterspørselen.


– Særlig i California er solkraft svært konkurransedyktig sammenlignet med andre kraftformer, mye på grunn av den sterke solstrålingen og at prisen på elektrisitet er relativt høy, sier analytikeren.


Ifølge Deutsche Bank er kun 0,7 prosent av takene i USA dekket av solceller, noe som viser potensialet.


Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?