26.01.2016

Solenergi snart like billig som kullkraft

Illustrasjonsfoto: Sharp Solar Energy Solutions Group


(Europower) Solenergi kommer til å fortsette prisraset og kan bli mer kostnadseffektivt enn kullkraft allerede neste år, mener Deutsche Bank.


På bare fem, seks år har solpaneler blitt om lag 80 prosent billigere, noterer Svenska Dagbladet (SvD). Deutsche Bank tror at prisraset vil fortsette.


– Solenergi er svært nær å være prismessig konkurransedyktig over hele verden, sier Nektarios Kessidis, global analytiker for cleantech i Deutsche Banks kapitalforvaltning, i et intervju med avisen.


Bare noen cent skiller
På Kessidis hjemmemarked, Tyskland, produserer solkraftverk i dag elektrisitet til en kostnad ned mot ni eurocent per kWh, ekslusiv subsidier. For bare fem år siden var prisen rundt 35 cent. Dagens pris er svært nær kullkraftens, som ligger på seks til åtte cent per kWh.


Det er særlig i større kraftverk, der man kan utnytte skalaeffekter, at prisen på solkraft synker. En stor fordel med solenergi er også at den plassen den krever er veldig billig, da slike anlegg ofte er plassert på taket av bygninger.


Selv om de mindre solkraftverkene ikke kan oppnå samme kostnadseffektivitet som de større parkene, er de også økonomisk attraktive med en pris på rundt 12 cent per kWh.


Samtidig finnes det muligheter for ytterligere innovasjoner og effektivisering av selve panelene, hvilket kan bidra til ytterligere prisnedgang. I tillegg utvikles produksjonsteknikken for å framstille råmaterialene.


Internasjonal utvikling
– Globalt sett tror jeg at det vil ta to til fem år for solkraften å nå prisnivået til kullkraften, sier Kessidis til SvD.


Europa med Tyskland i spissen har tidligere vært de som har drevet fram utviklingen av solkraft. Men i dag er det i stedet land som Japan, Kina og USA som leder utviklingen og den nye etterspørselen.


– Særlig i California er solkraft svært konkurransedyktig sammenlignet med andre kraftformer, mye på grunn av den sterke solstrålingen og at prisen på elektrisitet er relativt høy, sier analytikeren.


Ifølge Deutsche Bank er kun 0,7 prosent av takene i USA dekket av solceller, noe som viser potensialet.


Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?