28.11.2015

Solceller som gardiner og maling

Ikke bare vil solceller benyttes i fasader på hus, slik som her i Helsinki. Med ny teknologi kan vi få solceller i gardiner, i maling og også på mobildekselet og andre gjennomsiktige overflater. Foto:Juhani Eskelinen


(Europower) Alt ligger til rette for at solceller blir en av våre viktigste energikilder. Med solceller på tak og vegger, i vinduer og gardiner, og som maling, står vi overfor en ny elektrisk tidsepoke.


Solcellene som dekker stadig flere hustak er laget av krystallinsk silisium. Denne typen silisium er imidlertid ikke spesielt effektiv til å fange opp lys, skriver fysikerne Kristian Berland, Per Lindberg og Clas Persson ved Universitetet i Oslo (UiO) i en artikkel i Aftenposten.


I amorft silisium sitter ikke atomene på rekke og rad som i krystallinsk silisium, men ligger i stedet hulter til bulter som ballene i et ballbasseng. Dette gjør at materialet fanger opp lys bedre.


Solcellematerialer med god absorpsjon gir ikke nødvendigvis mer strøm, men de er unike fordi de kan brukes i tynnfilmsolceller. Dette gir mange nye muligheter ettersom de ligner på tynne malingslag, gjerne bare en tusendels millimeter, som kan legges på en glass- eller plastplate. Slike solceller kan gjøres så bøyelige at de kan rulles opp på en rull, nesten som en plastfolie.


Fortsatt holdes denne utviklingen noe tilbake fordi visse typer tynnfilmsolceller består av enkelte elementer som er sjeldne eller giftige. Ifølge fysikerne fra UiO gjøres det imidlertid store fremskritt med å finne alternative materialer for tynnfilmsolceller.


Solceller som maling og gardiner
Neste generasjons solceller er gjerne basert på nanoteknologi eller organiske elementer. Organiske solceller kan for eksempel gjøres så tynne at de kan brukes som gardiner.


Et annet lovende materiale kan sprayes på overflater og gjøre dem til solceller. Se for deg at du kjøper et spann med solcellemaling neste gang du skal male huset.


Ved å bruke moderne materialfysikk kan vi også få lys til å oppføre seg på nye måter. Istedenfor å tilpasse solcellene til sollyset, kan vi også bruke materialer som konverterer deler av solspekteret til farger som er bedre tilpasset solcellene. I kombinasjon med for eksempel tradisjonelle silisiumbaserte solcellematerialer, kan dette gi veldig effektive solceller, hevder Berland, Lindberg og Persson.


Teknologien er i reivende utvikling og med nye materialer kommer solceller til å se ut som alt annet enn solceller i fremtiden. Fysikerne tror dessuten at Norge kan være med i front både når det gjelder forskning og utvikling av industri med spisskompetanse.

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?