Påtroppende statsminister Erna Solberg vil blant annet heve innslagspunktet for grunnrenteskatt fra 5 MVA til 10 MVA. Foto: Øyvind Elvsborg
Haakon Barstad Journalist i Europower
Den nye regjeringen vil ha færre nettselskap, fjerne kabelmonopolet til Statnett, fjerne kompetanseforskriften og heve innslagspunktet for grunnrenteskatt.
Det kommer fram i regjeringserklæringen Høyre og Frp la fram i går kveld. Kraftpolitikk er omtalt på side 62 i den 75 siders lange erklæringen. Verdt å merke seg er at kraftnæringen blir drøftet før petroleumsbransjen.
Videreutvikling, energieffektivisering og tilrettelegging for handel med utlandet er stikkordene i den innledende teksten.
– Regjeringen vil at Norge skal være en foregangsnasjon innen miljøvennlig energibruk og produksjon, både innen vannkraft, vindkraft, bioenergi og andre fornybare energiformer, skriver de.
Det er en selvfølgelighet når det gjelder vannkraft, der er Norge allerede en foregangsnasjon. Norge ligger imidlertid langt bak Danmark og Tyskland på vindkraft, og enda lengre bak Sverige på bioenergi. Det skal derfor store endringer til før Norge blir en foregangsnasjon på disse områdene.
– Regjeringen vil legge til rette for at energinæringen kan utnytte konkurransefordelen med små barrierer mellom bransje, myndigheter, forskningsmiljø, leverandørindustri og kapitalmiljø for å utvikle en klynge som er blant de mest attraktive i verden, skriver regjeringen videre.
18 punkter
Regjeringserklæringen inneholder i alt 18 punkter som omhandler rammevilkårene for produksjon og distribusjon av strøm. Her følger punktene i sin helhet:
Administrerende direktør Oluf Ulseth i bransjeorganisasjonen Energi Norge er fornøyd med profilen i den nye regjeringserklæringen.
– På et overordnet plan ser det ut til at den nye regjeringen tenker riktig for å sikre helhetlige og gode løsninger både globalt og nasjonalt. Mer fornybar energi, mer nett og kortere saksbehandling er gode tiltak for å øke verdiskapningen. Det er svært positivt at regjeringen legger til rette for flere mellomlandsforbindelser. Det vil både øke forsyningssikkerheten og verdiskapingen i Norge, sier Ulseth, som er tidligere statssekretær for Høyre i Olje- og energidepartementet.
Defo, bransjeorganisasjonen som representerer de mindre kraftselskapene, synes det både er negative og positive punkter i regjeringserklæringen.
– De ønsker en avbyråkratisering av søkeprosessene. Det er en fordel. Det er også bra at de vil legge til rette for mer fornybar, sier daglig leder i Defo, Knut Lockert.
At Høyre og Frp ønsker færre nettselskap kommer ikke som noe overraskelse, og heller ikke at Defo er skeptiske til dette punktet.
– De vil ha langt færre nettselskap. Det mener vi er en lengre diskusjon, uten at vi nødvendigvis sier at det er feil. Det bør behandles av Reiten-utvalget, og vi er skeptisk en generalisering på det området, sier Lockert.