31.05.2016

Smekkfullt på Agder Energi Konferansen

Det var trangt om plass under første dag av Agder Energi konferansen i Kristiansand. Det store energislaget, er tittelen på årets konferanse som tar for seg både den tradisjonelle vannkraften og de mange muligehetene som byr seg innen ny fornybar energi. Foto: Mona Adolfsen

(Europower) For andre året arrangeres Agder Energi konferansen i Kristiansand. Interessen er enorm, med smekkfull sal med over 250 deltager og i tillegg over 450 som følger live-sendingen.

For andre året arrangeres Agder Energi konferansen i Kristiansand. Interessen er enorm, med smekkfull sal med over 250 deltager og i tillegg over 450 som følger live-sendingen.

Konferansen må sies å være en suksess allerede etter første dag. Det var trangt om plassen i lokalene på Scandic Bystranda i Kristiansand, da Unni Farestveit, direktør for Samfunnskontakt i Agder Energi, dro i gang konferansen mandag formiddag. Rundt 250 mennesker fikk plass i salen. Vi kan kanskje anbefale et større lokale neste gang.

Konferansen var fulltegnet og det var venteliste for å være med. Noen av de som fortsatt var på venteliste var kanskje å finne blant de rundt 450 som fulgte med på foredragene via live-streamingen.

Agder Energi satser digitalt fra start til mål denne gangen og legger ikke ut et eneste papir. All informasjon går via en app knyttet til konferansen. Selskapet fortsetter dermed på sin høyt profilerte miljø-linje.

Vannkraft og hydrogen
Konsernsjef i Agder Energi, Tom Nysted, var første foredragsholder og fastslo innledningsvis at "ingenting slår vannkraften". Utover dagen fulgte Øystein Stray Spetalen opp med å forklare hvorfor hydrogen er en viktig del av fremtidens fornybarsamfunn og at dette faktisk vil være lønnsomt i fremtiden. Torbjørn Johannson, styreleder i Asko og medeier i NorgesGruppen, kunne fortelle at det ikke er dagens generasjon man tenker på når det satses på fornybar energi, men morgendagens kundegruppe. De vil trolig generelt være mer opptatt av miljøvalg enn det dagens generasjoner er.

Havvind
Sonja Chirico Indrebø, viseadministrerende direktør Strategy&Innovation Statoil, kunne fortelle mer om Statoils satsing på havvind og ikke minst forteller om mulighetene som vil komme for flytende offshore vind.

Også Siri Kalvig, førsteamanuensis ved Universitet i Stavanger, snakket om mulighetene for havvind og hvilke muligheter som finnes der – men først og fremst utenfor Norge. Hun la heller ikke skjul på sin skuffelse over at havvind nærmest saneres i Energimeldingen.

- Om Norge klarer å være med i det energieventyret som skjer i verden nå – det vet jeg ikke. Vi trenger noen gode hjelpere, avsluttet hun.

Like pessimistisk var ikke Geir Ausland, verkssjef ved Elkem Solar i Kristiansand, som ser store fordeler ved kombinasjon av solkraft og hydrogen. I likhet med Spetalen pekte han på den massive utviklingen det har vært innen solkraft. Sterk vekst i produksjon og tilsvarende dramatisk fall i produksjonskostnad. Utviklingen har overgått forventningene til de mest optimistiske solkraftforkjemperne og utviklingen ser bare ut til å fortsette.

- Svaret får vi først om 40-50 år, påpekte han, og minnet om at det er like langt frem til 2050, som det er tilbake til 1982, da Oddvar Brå brakk staven. Tiden går fort, med andre ord.

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?