31.05.2016

Smekkfullt på Agder Energi Konferansen

Det var trangt om plass under første dag av Agder Energi konferansen i Kristiansand. Det store energislaget, er tittelen på årets konferanse som tar for seg både den tradisjonelle vannkraften og de mange muligehetene som byr seg innen ny fornybar energi. Foto: Mona Adolfsen

(Europower) For andre året arrangeres Agder Energi konferansen i Kristiansand. Interessen er enorm, med smekkfull sal med over 250 deltager og i tillegg over 450 som følger live-sendingen.

For andre året arrangeres Agder Energi konferansen i Kristiansand. Interessen er enorm, med smekkfull sal med over 250 deltager og i tillegg over 450 som følger live-sendingen.

Konferansen må sies å være en suksess allerede etter første dag. Det var trangt om plassen i lokalene på Scandic Bystranda i Kristiansand, da Unni Farestveit, direktør for Samfunnskontakt i Agder Energi, dro i gang konferansen mandag formiddag. Rundt 250 mennesker fikk plass i salen. Vi kan kanskje anbefale et større lokale neste gang.

Konferansen var fulltegnet og det var venteliste for å være med. Noen av de som fortsatt var på venteliste var kanskje å finne blant de rundt 450 som fulgte med på foredragene via live-streamingen.

Agder Energi satser digitalt fra start til mål denne gangen og legger ikke ut et eneste papir. All informasjon går via en app knyttet til konferansen. Selskapet fortsetter dermed på sin høyt profilerte miljø-linje.

Vannkraft og hydrogen
Konsernsjef i Agder Energi, Tom Nysted, var første foredragsholder og fastslo innledningsvis at "ingenting slår vannkraften". Utover dagen fulgte Øystein Stray Spetalen opp med å forklare hvorfor hydrogen er en viktig del av fremtidens fornybarsamfunn og at dette faktisk vil være lønnsomt i fremtiden. Torbjørn Johannson, styreleder i Asko og medeier i NorgesGruppen, kunne fortelle at det ikke er dagens generasjon man tenker på når det satses på fornybar energi, men morgendagens kundegruppe. De vil trolig generelt være mer opptatt av miljøvalg enn det dagens generasjoner er.

Havvind
Sonja Chirico Indrebø, viseadministrerende direktør Strategy&Innovation Statoil, kunne fortelle mer om Statoils satsing på havvind og ikke minst forteller om mulighetene som vil komme for flytende offshore vind.

Også Siri Kalvig, førsteamanuensis ved Universitet i Stavanger, snakket om mulighetene for havvind og hvilke muligheter som finnes der – men først og fremst utenfor Norge. Hun la heller ikke skjul på sin skuffelse over at havvind nærmest saneres i Energimeldingen.

- Om Norge klarer å være med i det energieventyret som skjer i verden nå – det vet jeg ikke. Vi trenger noen gode hjelpere, avsluttet hun.

Like pessimistisk var ikke Geir Ausland, verkssjef ved Elkem Solar i Kristiansand, som ser store fordeler ved kombinasjon av solkraft og hydrogen. I likhet med Spetalen pekte han på den massive utviklingen det har vært innen solkraft. Sterk vekst i produksjon og tilsvarende dramatisk fall i produksjonskostnad. Utviklingen har overgått forventningene til de mest optimistiske solkraftforkjemperne og utviklingen ser bare ut til å fortsette.

- Svaret får vi først om 40-50 år, påpekte han, og minnet om at det er like langt frem til 2050, som det er tilbake til 1982, da Oddvar Brå brakk staven. Tiden går fort, med andre ord.

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?