31.05.2016

Smekkfullt på Agder Energi Konferansen

Det var trangt om plass under første dag av Agder Energi konferansen i Kristiansand. Det store energislaget, er tittelen på årets konferanse som tar for seg både den tradisjonelle vannkraften og de mange muligehetene som byr seg innen ny fornybar energi. Foto: Mona Adolfsen

(Europower) For andre året arrangeres Agder Energi konferansen i Kristiansand. Interessen er enorm, med smekkfull sal med over 250 deltager og i tillegg over 450 som følger live-sendingen.

For andre året arrangeres Agder Energi konferansen i Kristiansand. Interessen er enorm, med smekkfull sal med over 250 deltager og i tillegg over 450 som følger live-sendingen.

Konferansen må sies å være en suksess allerede etter første dag. Det var trangt om plassen i lokalene på Scandic Bystranda i Kristiansand, da Unni Farestveit, direktør for Samfunnskontakt i Agder Energi, dro i gang konferansen mandag formiddag. Rundt 250 mennesker fikk plass i salen. Vi kan kanskje anbefale et større lokale neste gang.

Konferansen var fulltegnet og det var venteliste for å være med. Noen av de som fortsatt var på venteliste var kanskje å finne blant de rundt 450 som fulgte med på foredragene via live-streamingen.

Agder Energi satser digitalt fra start til mål denne gangen og legger ikke ut et eneste papir. All informasjon går via en app knyttet til konferansen. Selskapet fortsetter dermed på sin høyt profilerte miljø-linje.

Vannkraft og hydrogen
Konsernsjef i Agder Energi, Tom Nysted, var første foredragsholder og fastslo innledningsvis at "ingenting slår vannkraften". Utover dagen fulgte Øystein Stray Spetalen opp med å forklare hvorfor hydrogen er en viktig del av fremtidens fornybarsamfunn og at dette faktisk vil være lønnsomt i fremtiden. Torbjørn Johannson, styreleder i Asko og medeier i NorgesGruppen, kunne fortelle at det ikke er dagens generasjon man tenker på når det satses på fornybar energi, men morgendagens kundegruppe. De vil trolig generelt være mer opptatt av miljøvalg enn det dagens generasjoner er.

Havvind
Sonja Chirico Indrebø, viseadministrerende direktør Strategy&Innovation Statoil, kunne fortelle mer om Statoils satsing på havvind og ikke minst forteller om mulighetene som vil komme for flytende offshore vind.

Også Siri Kalvig, førsteamanuensis ved Universitet i Stavanger, snakket om mulighetene for havvind og hvilke muligheter som finnes der – men først og fremst utenfor Norge. Hun la heller ikke skjul på sin skuffelse over at havvind nærmest saneres i Energimeldingen.

- Om Norge klarer å være med i det energieventyret som skjer i verden nå – det vet jeg ikke. Vi trenger noen gode hjelpere, avsluttet hun.

Like pessimistisk var ikke Geir Ausland, verkssjef ved Elkem Solar i Kristiansand, som ser store fordeler ved kombinasjon av solkraft og hydrogen. I likhet med Spetalen pekte han på den massive utviklingen det har vært innen solkraft. Sterk vekst i produksjon og tilsvarende dramatisk fall i produksjonskostnad. Utviklingen har overgått forventningene til de mest optimistiske solkraftforkjemperne og utviklingen ser bare ut til å fortsette.

- Svaret får vi først om 40-50 år, påpekte han, og minnet om at det er like langt frem til 2050, som det er tilbake til 1982, da Oddvar Brå brakk staven. Tiden går fort, med andre ord.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?