03.09.2013

Slakter useriøse strømbytteportaler

34-35 Jan Jansrud og Finn Erik ArctanderKilde: Europower: Steinar Aasen, Foto: Mona Adolfsen

Jan Jansrud og Finn Erik Arctander"

Ulik strategi: Markedssjef Jan Jansrud (t.v.) hos Gudbrandsdal Energi nekter å betale for nye kunder. Administrerende direktør Finn Erik Arctander hos Telinet Energi synes det er greit.

Gudbrandsdal Energi nekter å betale strømbyttegrossister for å få kunder gjennom deres nettportaler. – Vi betrakter disse tjenestene som upålitelige og unødvendige.

Det sier markedssjef Jan Jansrud hos Gudbrandsdal Energi til fagbladet Energi.

I Norge opererer det tre kommersielle strømleverandørbyttetjenester – Strømvalget.no, Elskling.no og Byttestrøm.no – som alle baserer seg på samme forretningskonsept. De hanker inn strømkunder som selges videre til strømleverandører som er villig til å betale for dette.

Både Ustekveikja Energi og Gudbrandsdal Energi nekter å betale. De to selskapene – som i mange år har vært helt i toppen på oversikten over de rimeligste strømleverandørene – er totalt fraværende på oversikten til Schibsted-eide Byttestrøm.no – til tross for at tjenesten hevder den presenterer "alle strømkontraktene som er tilgjengelige".

>>> Les også: Her er 3 bra grunner for å bytte strømleverandør

Unødvendig kostnad

Jansrud sier han synes det er en uting at det skal sitte noen og sko seg på slik virksomhet.

– Dette er totalt unødvendige og fordyrende mellomledd mellom kunden og leverandørene. Vi er i hvert fall ikke villig til å betale 400–500 kroner per kunde. Vår anbefaling til strømkundene er å holde seg langt unna slike strømbyttetjenester og heller benytte seg av Konkurransetilsynets prisoversikt. Den er helt uavhengig og gratis for alle parter, sier Jansrud.

Mange av de store kraftleverandørene har likevel valgt å inngå avtaler med leverandørbyttebutikkene Strømvalget.no, Elskling.no og Byttestrøm.no. Både Fjordkraft, Fortum, Hafslund, Helgelandskraft, Lyse, LOS, Norgesenergi, NTE, Telinet Energi, SFE Kraft, SKS Kraftsalg, Stranda Energiverk, Tafjord Marked, Trønderenergi og Tussa er blant aktørene som blar opp for å få nye strømkunder.

Lite seriøst

Markedssjefen hos Gudbrandsdal Energi innrømmer at han betrakter Byttestrøm.no som verstingen blant kundeflytterne. Gudbrandsdal Energi har i lang tid ligget på Konkurransetilsynets prisoversikt med det billigste spotprisproduktet i Norge, og det er ikke en gang med på Schibsted-oversikten.

– De feilinformerer, sier ikke sannheten, og opererer ikke en gang med reelle priser. Jeg hadde forventet at et Schibsted-eid selskap ville vært mer seriøst. Det er trist å se, men de har vel funnet ut at dette er noe de skal tjene penger på.

Et hjelpemiddel

– Hele poenget med denne tjenesten er at den skal være til forbrukernes beste. Det er penger å spare på å bytte strømleverandør, og det vil vi hjelpe forbrukerne med. sier Lars Vangen Jordet som er styreleder i Schibsted-eide Byttestrøm.no.

Bytteportalen som ble startet opp tidligere i år, har fortsatt åpenbare barnesykdommer. At Gudbrandsdal Energi er fullstendig utelatt fra tjenesten, vil straks bli rettet opp, lover han.

– Vi skal inkludere og indeksere alle kontrakter – også fra leverandører som ikke betaler for våre tjenester. Vi skal være komplette og vise alle aktører – også de vi ikke videreformidler kunder til. Vi skal være en objektiv part, og da er det en forutsetning, sier styrelederen.

Stadig forbedring

Schibsteds leverandørbyttetjeneste kan garantere ubegrenset trygghet ved leverandørbytte. Her er det tatt høyde for selv ikke-eksisterende problemer. Et av tjenestens fire garantipunkter er nemlig "Ikke strømavbrudd under selve skiftet".

– Du er ikke redd for at Byttestrøm.no skal bli oppfattet som så dårlig, useriøs og grådig at tjenesten også kan bidra til å svekke tilliten til både Schibsted og Aftenposten?

– Det er ikke meningen å sette troverdigheten i fare. Vi ønsker å gi forbrukerne en god tjeneste for å bytte leverandør. Å skifte strømleverandør i dag er både gratis og enkelt. Med vår tjeneste vil vi gjøre enkelt for enda flere å gjennomføre bytter. Og tjenesten skal alltid være under forbedring, lover Jordet.

Ikke fordyrende

Han avviser påstanden om at tjenesten er unyttig og bare et fordyrende mellomledd i kraftmarkedet. Det er ikke gratis for strømleverandørene å skaffe seg kunder gjennom andre kanaler heller, påpeker styrelederen.

– Hos oss betaler leverandørene kun for de kundene som de eventuelt mottar. Gjennom oss får strømleverandørene kunder på en kostnadseffektiv og risikofri måte, i motsetning til for eksempel søkeordsannonsering, sier han.

Skylder på Konkurransetilsynet

Ifølge Byttestrøm.no tilbyr Telinet Energi en spotprisavtale til 25,44 øre/kWh. På sin egen hjemmeside opplyser Telinet Energi at prisen en 32,01 kWh – og det er denne prisen som gjelder, ifølge Telinets kundetjeneste.

– Er det ikke pinlig å drive en pristjeneste som opererer med feil priser, Lars Vangen Jordet?

– Vi henter våre priser fra Konkurransetilsynet, så da må feilen ligge der, sier styrelederen for

Schibsteds bytteportal.

Laveste strømpris i Norge noensinne

Det varme været har satt i gang snøsmeltingen i Sør-Norge og spotprisen har sunket til rekordlave 1,54 euro MWh.

Det ser ut til å bli fint vær i hele Norden fremover og temperaturene øker kraftig. Det betyr at de enorme mengdene med snø som har ligget i fjellet i Sør-Norge virkelig begynner å smelte. Smeltingen sørger for at strømprisene stuper og spotprisen for Sør-Norge har klokket inn på rekordlave 1,54 euro tirsdag.

Les mer

Markedskommentar uke 21 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke cirka 12 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli på cirka 10,1 øre/kWh. Spotprisen har dermed blitt levert lavere enn forventet denne uken. Prisutsiktene for kommende uke ser ut til å bli rundt 6 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 20 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke cirka 8 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli på cirka 12 øre/kWh. Spotprisen har dermed blitt levert 5 øre høyere enn forventet nivå for en uke siden.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2020

Resultatene av Norsk Kundebarometer 2020 ble presentert kl. 10 torsdag 14. mai. For 10. året på rad er det kundene til Gudbrandsdal Energi som viser seg å være de mest fornøyde strømkundene, med en score på hele 77 poeng. 9 av landets strømleverandører var med i undersøkelsen.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?