14.04.2015

Skogbrannfaren øker på Østlandet

Oslo (NTB-Gunnhild H. Bjerve): Skogbrannfaren er økende på Østlandet. Folk må tenke seg om før de starter en bråtebrann eller tenner kaffebålet, oppfordrer brannvesenet.

Skog og mark er full av tørt løv og gress. Sammen med mangel på regn betyr det brannfare. Slik er det ofte hvert år når snøen akkurat har gått, men før det blir grønt i skogen.

Søndag ettermiddag ble det meldt om en bråtebrann ute av kontroll i Setskog i Aurskog Høland. Senere skjedde det samme på Geithus i Modum kommune. Om ikke brannvesenet hadde kommet i tide, kunne 3-4 bygninger gått med, ifølge politiet i Nordre Buskerud, som opplyser at en mann er anmeldt og vil bli bøtelagt for å ha brutt bålforbudet som gjelder i kommunen.

– Som krutt

De siste dagene har det vært meldt om flere små gressbranner på Øst- og Sørlandet. Når det blåser, slik det gjør mange steder denne helgen, sprer brannene seg enda raskere.

– Det har vært lite nedbør og mye vind. Da tørker det veldig fort opp i solhellinger. Når det blir grønt igjen, roer faren seg litt, sier Rune Rue Johnsen, vakthavende brannsjef i Drammensregionen.

– Det tørre er som krutt. Det er lett å få det til å ta fyr, advarer han.

Deler av området han har ansvar for, er nå merket oransje på skogbrannindeksen på Yr.no. Det betyr stor skogbrannfare. Situasjonen er den samme i deler av Vestfold, mens i Akershus har mange områder fargen gul (fare).

– Tenk deg om

Det generelle bålforbudet gjelder først fra 15. april, altså først onsdag neste uke. Men Johnsen minner om at folk har ansvar for å opptre forsvarlig med ild uansett.

– Du kan ikke gjemme deg bak at det generelle bålforbudet. Vi oppfordrer nå til å tenke seg nøye om før man benytter åpen ild, sier Johnsen, og legger til:

– Jeg syns ikke det er noen god idé å brenne gress og kvist nå, sier han. (©NTB)

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?