14.04.2015

Skogbrannfaren øker på Østlandet

Oslo (NTB-Gunnhild H. Bjerve): Skogbrannfaren er økende på Østlandet. Folk må tenke seg om før de starter en bråtebrann eller tenner kaffebålet, oppfordrer brannvesenet.

Skog og mark er full av tørt løv og gress. Sammen med mangel på regn betyr det brannfare. Slik er det ofte hvert år når snøen akkurat har gått, men før det blir grønt i skogen.

Søndag ettermiddag ble det meldt om en bråtebrann ute av kontroll i Setskog i Aurskog Høland. Senere skjedde det samme på Geithus i Modum kommune. Om ikke brannvesenet hadde kommet i tide, kunne 3-4 bygninger gått med, ifølge politiet i Nordre Buskerud, som opplyser at en mann er anmeldt og vil bli bøtelagt for å ha brutt bålforbudet som gjelder i kommunen.

– Som krutt

De siste dagene har det vært meldt om flere små gressbranner på Øst- og Sørlandet. Når det blåser, slik det gjør mange steder denne helgen, sprer brannene seg enda raskere.

– Det har vært lite nedbør og mye vind. Da tørker det veldig fort opp i solhellinger. Når det blir grønt igjen, roer faren seg litt, sier Rune Rue Johnsen, vakthavende brannsjef i Drammensregionen.

– Det tørre er som krutt. Det er lett å få det til å ta fyr, advarer han.

Deler av området han har ansvar for, er nå merket oransje på skogbrannindeksen på Yr.no. Det betyr stor skogbrannfare. Situasjonen er den samme i deler av Vestfold, mens i Akershus har mange områder fargen gul (fare).

– Tenk deg om

Det generelle bålforbudet gjelder først fra 15. april, altså først onsdag neste uke. Men Johnsen minner om at folk har ansvar for å opptre forsvarlig med ild uansett.

– Du kan ikke gjemme deg bak at det generelle bålforbudet. Vi oppfordrer nå til å tenke seg nøye om før man benytter åpen ild, sier Johnsen, og legger til:

– Jeg syns ikke det er noen god idé å brenne gress og kvist nå, sier han. (©NTB)

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?