Hjem > Siste nytt > Skatt Øst: – Neppe momssvindel med elsert i Norge

Skatt Øst: – Neppe momssvindel med elsert i Norge

Publisert 01.10.2013, sist oppdatert 05.09.2017

 


(Montel) Det har neppe foregått momssvindel med elsertifikater i Norge, sier seksjonssjef Øystein Bakken i Skatt Øst, som følger nøye med i elsertifikatmarkedet.– Vi følger godt med og er veldig tett på. Skatt Øst har gode samarbeidspartnere både i Norge og Norden, så vi føler at vi har god kontroll enn så lenge. Om noen skulle prøve seg på momssvindel, så vil vi bruke hard lut for å inndra midlene, sier Bakken til Montel.

Som Montel skrev i forrige uke så undersøker Statnett og Skattedirektoratet en mulig momssvindel i elsertifikatmarkedet. (se egen sak)

Etter det Montel erfarer er det tre selskaper som er i søkelyset til myndighetene.

Et ip-søk viser at hjemmesidene til to av selskapene begge ligger på en server i Hellas, og at begge hjemmesidene er opprettet ved hjelp av den samme e-postadressen. De to firmaene skal ifølge opplysningene på hjemmesiden ligge i Oslo og Stockholm.

Montel har forsøkt å komme i kontakt med begge selskapene, men har ikke fått svar. Det norske firmaet er ikke registrert i Brønnøysund-registrene.

Ifølge hjemmesidene skal begge selskapene handle både på Nord Pool og Nasdaq OMX, men begge børser avviser overfor Montel at de er medlemmer der.

Det norske selskapet skal ha forsøkt å ha blitt medlem i det norske elsertifikatregisteret, men søknaden var ikke fullstendig. Et av selskapene er registrert i det svenske registeret, Cesar.

– Neppe svindel i Norge
Bakken sier at Skatt Øst foreløpig ikke har noen mistanke om at det har foregått momssvindel i Norge, og at det ikke har vært noen indikasjoner på dette.

– Vi håper og tror at vi har godt kontroll, men disse tingene skal man ikke være for skråsikker på. Enn så lenge håper vi at vi har greid å holde det unna Norge, og vi har så langt ikke funnet noe provenytap for Norge, sier Bakken.

Seksjonssjefen sier at Skatt Øst har lang erfaring med arbeid mot utsatte typer instrumenter og momssvindel i den forbindelse. Han viser til den store momssvindelsaken med CO2-kvoter som endte med dom i Oslo tingrett i januar i år.

– Da Skatteetaten og politiet tok tak i momssvindelen med CO2-kvoter, så forsvant dette fra Norge etter det vi kunne se.

Han legger til at ordningen med elsertifikater avgiftsmessig er svært lik CO2-markedet, og at det derfor er viktig å følge nøye med også i dette markedet.

– Det betyr at vi ønsker å sette inn ressurser for å overvåke og kontrollere denne omsetningen, slik at det ikke blir en arena for svindel i Norge. Vi vil også synliggjøre for omverdenen at vi har dedikerte team på området, og det skal ikke være lett å slippe gjennom nåløyet, sier Bakken.

Erfaringen viser at denne type svindel flytter seg til land som har dårligst kontroll, og kanskje fullstendig fraværende oppfølging, av slik momssvindel.

– Ved å være tydelig på at vi er ute og kontrollerer, håper vi at vi skal holde disse problemstillingene med momssvindel borte fra norsk avgiftsområde, sier Bakken.

Aktørene har plikt til å sjekke
Bakken viser også til at alle aktører i elsertifikatmarkedet har en forpliktelse til å sjekke opp at aktører som man handler elsertifikater med, har rent mel i posen.

– Man kan i prinsippet bli ansvarlig for noe av den unndratte merverdiavgiften hvis man ikke utfører kundekontrollen sin i tilstrekkelig grad. Hvis noen handler elsertifikater og kjøper dette av en useriøs aktør, og det da foreligger en klanderverdig manglende oppfølging og undersøkelse rundt kjøpet, kan man bli ansvarlig for manglende moms og da miste fradragsretten. Det kan bli dyrt, advarer Bakken, som legger til at aktørene har en undersøkelsesplikt.

– Vi ønsker handel med elsertifikater. Det er de useriøse aktørene som påfører staten et provenytap med merverdiavgift som vi ønsker å komme til livs, sier Bakken, som understreker at etaten prioriterer dette området svært høyt.

Jesper Stärn

jesper@montel.no
14:30, Monday, 30 September 2013Gert Ove Mollestad
gert@montel.no
14:30, Monday, 30 September 2013

Anton Tigerstedt
anton@montel.no
14:30, Monday, 30 September 2013


Related news:
1 Oct 2013 - Misstänkt momsfifflare i elcertifikatregister
Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?