07.02.2014

Skaper kraft og arbeidsplasser på Kanariøyene

Europower_converters+landscapeEuropower Mona Adolfsen. Illustrasjon: Langlee Wave Power

Langlee Wave Power har nå avtale om å bygge bølgekraftanlegg utenfor Kanariøyene. Prosjektet vil gi billigere og mer miljøvennlig strøm i tillegg til nye arbeidsplasser.

Langlee Wave Power har gjort avtale om å teste ut bølgekraft både på Lanzarote og Tenerife. Dette er et ledd i å nå fornybarmålene til Kanariøyene, samt å gi innbyggerne billigere strøm.


I forrige uke signerte direktøren i det norske bølgekraftselskapet Langlee Wave Power, Julius Espedal, en avtale med presidenten for øyrådet på Tenerife, Carlos Alonso. Avtalen innebærer at Langlee Wave Power skal installere sine bølgekraftsystem på nordsiden av øyen.


Dette er den andre avtalen som er gjort på Kanariøyene. Espedal forteller til Europower at selskapet før jul inngikk avtale om sin første kommeriselle installasjon av bølgekraft.

Fire bølgekraftenheter, kalt Langlee Robusto, på 132 kilowatt hver plasseres utenfor nordkysten og vil sørge for at Club La Santa får dekket halvparten av energibehovet når parken kommer på plass i 2016.

–Dette er et fint prosjekt for oss. Det vil bli en park på 0,5 MW, sier Espedal til Europower.

Avtalen som nå er inngått, er av en litt annen karakter, ettersom det er en avtale som er gjort med politiske myndigheter ut i fra et ønske om å kunne levere mer miljøvennlig strøm til beboerne.

–Der er det myndighetene som vil gå inn og investere gjennom et teknologisk institutt ITER, forklarer sjefen i Langlee Wave Power.

Vil skape fornybar strøm og arbeidsplasser

Espedal etablerte Langlee Wave Power AS tilbake i 2006, men har jobbet på full tid med dette siden han fikk med svenske investorer i 2008. Responsen i Norge har imidlertid ikke vært den store ettersom man her hjemme har foretrukket andre former for fornybar energiproduksjon. På Kanariøyene har imidlertid Espedal fått gjennomslag for sine prosjekter og ideer. For ett år siden ble det derfor etablert et datterselskap der nede, der det også er ansatt to ingeniører.

– Vi har fått til mer på ett år på Kanariøyene enn på fem år i Norge. Det skyldes nok at det er et mindre behov her en hjemme, der man allerede stort sett er dekket med fornybar energi, sier Espedal.

Ideelt for øysamfunn

For Kanariøyene vil det ifølge Espedal være både miljømessige og samfunnsøkonomiske gevinster ved å satse på bølgekraft.

- Vi planlegger å produserer alt der ned og har allerede avtale med et skipsverft om å produsere anleggene. Kommer vi opp i det volumet Kanariøyene ønsker, vil det skape flere hundrede arbeidsplasser. Det er kjærkomment i et slikt øysamfunn, forklarer Langlee-sjefen.

Et annet punkt er at strøm er vært dyrt på øyene ettersom de stort sett baserer strømforsyningen på dieselgeneratorer.

–Rundt 90 prosent av strømmen er ikke-fornybar. Det er med andre ord et helt øysamfunn som er baser på diesel. Nå har også oljeprisen blitt tidoblet på ti år og det innebærer en enorm subsidiering av skitten strøm ettersom forbrukere i hele Spania betaler det samme for strømmen. Det er snakk om rundt én milliard euro i året i subsidier bare på Kanariøyene, sier Espedal.

Ville passet i Nordsjøen

Han mener at elektrisitet fra bølgekraft også burde ha et stort potensiale i Nordsjøen, til trykkstøtte i oljeproduksjon, hvor strømtilførsel ofte er flaskehalsen. At oljeindustrien både kunne benytte og hjelpe fram en fornybar energikilde er en god tanke, men foreløpig har han ikke fått gjennomslag for dette. Derfor satser Langlee Wave Power heller på å levere bølgekraftutstyr til øysamfunn.

–Vi får forespørsler fra mange andre steder i verden, men vil først kjøre prototype på Kanariøyene. Øysamfunn er veldig interessante for oss. Vi ser det er mange med samme utfordring, nemlig små muligheter til fornybar energi. Plassmangel gjør ofte at det er lite gunstig med vindkraft, for eksempel. Vi begrenser jo ikke satsingen til kun øysamfunn, men ser at det er der de største mulighetene nok ligger, sier han til Europower..

Forretningsidé

Forretningsmodellen til Langlee Wave Power er at de skal selge bølgekraftparker og ikke strøm.

-Men salg av strøm er en del av avtalen med hotellet på Lanzarote. Der vil vi levere elektrisitet konkurransedyktig med dagens strømpris, og vil ha et lønnsomt prosjekt selv for pilotanlegget. Vi bruker kun standardkomponenter vår konstruksjon, og kan fort komme på et konkurransedyktig nivå etter at vi er ferdige med prototypen, sier Espedal.

Forholdene rundt Kanariøyene er dessuten ideelle for bølgekraftproduksjon. Det er stabile bølger som gir god utnyttelse på over 4000 driftstimer i året. Det tilsvarer en utnyttelsesgrad på over 50 prosent.


Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?