23.03.2017

Sjekkliste før du kjøper elbil


Foto: Elbil.no

(Elbil.no) Her har Elbil.no samlet våre viktigste tips på hva du bør sjekke før du kjøper deg elbil.  1. Sjekk realistisk rekkevidde

Oppgitt testrekkevidde (NEDC) er urealistisk og kan mer enn halveres på vinterhalvåret i Norge. Beregn hvor langt du normalt kjører til daglig. Har du under 10 mil per dag, kan du klare deg utmerket med en typisk elbil. På lengre turer kan du bruke stadig flere hurtigladere eller bruke andre alternativer som leiebil eller tog. Tesla har større batteripakke og lengre rekkevidde og erstatter på mange måter en eksosbil fullt ut. Oversikt over rekkevidde på alle elbilmodeller.

  1. Sjekk at du kan lade hjemme eller på jobb

Hvis du ikke har mulighet til å lade hjemme blir det upraktisk med elbil. Til nøds kan du klare deg med tilgang til ladestasjon på jobben. Har du lang pendlervei kan påfyll av strøm på jobben være nødvendig i vinterhalvåret når rekkevidden til elbilen blir kortere. Beregn 15.000 kroner ekstra for å få installert en hjemmeladestasjon.

  1. Sjekk ladeløsning

De fleste elbilene har hurtiglading der du kan fylle opp batteriet til 80 prosent i løpet av 15-20 minutter. Det kommer stadig flere hurtigladere rundt om i landet. Enkelte elbilmodeller kan også lade raskere på fleksiladere.

  1. Sjekk servicepriser

En elektrisk motor er mye enklere konstruert enn en forbrenningsmotor. Derfor bør serviceutgiftene også være lavere. Sjekk servicepriser med din forhandler.

  1. Sjekk batterigaranti

De fleste nye elbiler kommer nå med batterigaranti på 5-10 år med en gradvis svekkelse i batterikapasiteten innenfor 20-30 prosent i garantiperioden.

  1. Sjekk varmepakke

Om vinteren går rekkevidden ned mot det halve i verste fall. Ekstrautstyr som varmepumpe, varme i frontrute og rattvarme være gull verdt for å spare strøm til framdrift.

  1. Sjekk mulighet for fjernstyring

Mange nye elbiler er koblet til mobilnettet hvor du kan starte lading eller varmeapparatet fra en mobilapp. Det kan være kjekt å ha for mange, men ikke absolutt nødvendig for alle.

  1. Sjekk total kostnad

En elbil kan koste mer i innkjøp, men dette sparer du inn igjen med reduserte driftskostnader til strøm, service, bomavgift, offentlig parkering. Legg inn driftskostnader og verditap i totalregnskapet.

  1. Sjekk at du får Elbilforeningens velkomstmappe

Alle som kjøper ny elbil fra autorisert merkeforhandler får vår velkomstmappe og første års medlemskap i Elbilforeningen gratis av leverandøren.  Elbilforeningens velkomstmappe inneholder blant annet Elbilforeningens ladebrikke, ladenøkkelen som passer til de fleste av landets offentlige ladestasjoner, urskive for gratis parkering på kommunale p-plasser, praktisk informasjon om elbil og lading, samt gode medlemstilbud.

  1. Finn elbilen som passer for deg


Sjekk vår oversikt over dagens elbiler og sammenlikn priser, rekkevidde, ladeløsninger og mer.

Laveste strømpris i Norge noensinne

Det varme været har satt i gang snøsmeltingen i Sør-Norge og spotprisen har sunket til rekordlave 1,54 euro MWh.

Det ser ut til å bli fint vær i hele Norden fremover og temperaturene øker kraftig. Det betyr at de enorme mengdene med snø som har ligget i fjellet i Sør-Norge virkelig begynner å smelte. Smeltingen sørger for at strømprisene stuper og spotprisen for Sør-Norge har klokket inn på rekordlave 1,54 euro tirsdag.

Les mer

Markedskommentar uke 21 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke cirka 12 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli på cirka 10,1 øre/kWh. Spotprisen har dermed blitt levert lavere enn forventet denne uken. Prisutsiktene for kommende uke ser ut til å bli rundt 6 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 20 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke cirka 8 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli på cirka 12 øre/kWh. Spotprisen har dermed blitt levert 5 øre høyere enn forventet nivå for en uke siden.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2020

Resultatene av Norsk Kundebarometer 2020 ble presentert kl. 10 torsdag 14. mai. For 10. året på rad er det kundene til Gudbrandsdal Energi som viser seg å være de mest fornøyde strømkundene, med en score på hele 77 poeng. 9 av landets strømleverandører var med i undersøkelsen.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?