Hjem > Siste nytt > Så mye koster dusjnytelsen nå

Så mye koster dusjnytelsen nå

Thomas Gundersen
Publisert 19.09.2011, sist oppdatert 05.09.2017

[caption id="" align="alignright" width="353"] Så mye koster dusjnytelsen nå[/caption]

Du kan spare mye med enkelt triks.

Vi står foran vinterhalvåret og strømprisene er i fokus igjen.

Store prisvariasjoner bidrar til at mange spør seg hvor dyr, eller billig, strømmen blir de kommende månedene.

I fjor sørget kulde, lite nedbør og flaskehalser i strømnettet for skrekkpriser på strøm flere stedet i landet.

I år har det kommet så mye nedbør at vannmagasinene enkelte steder er smekk fulle. Det har ført til ekstremt lave priser og enkelte steder i landet er strømmen nærmest gratis.

Men hva koster egentlig strømmen? NA24 har sett nærmere på daglig strømforbruk og beregnet prisen for ett av de mest hverdagslige gjøremålene våre: En dusj.

Overraskende forskjell

- Hva koster det egentlig å dusje?

Markedssjef Jan Jansrud i Gundbrandsdal Energi har sammen med en nabo gått grundig til verks for å finne svaret.

- Når vi først skulle se på saken måtte det gjøres litt vitenskapelig. Jeg og min gode nabo og arbeidskollega Arne-Ivar Myrvang gikk sammen for å se på dette. Jeg har sparedusj og det har ikke han, noe vi fant vi ut etter hvert, forteller Jansrud.

Bøtte og stoppeklokke
De to utstyrte seg med temperaturmåler og målte temperaturen på det kalde vannet ut fra springen og på det varme vannet ut fra dusjhodet. Vannet fra springen hadde en temperatur på 10,5 grader celsius og varmtvannet i dusjen ble målt til 36 grader celsius.

Normalt sett vil temperaturen på dusjvannet ligge på mellom 36 og 40 grader.

Ved hjelp av en bøtte og stoppeklokke målte de to kollegaene hvor mye vann som kom ut av dusjhodet per minutt.

22 liter per minutt
- Resultatet ble 7,5 liter per minutt hos undertegnede med sparedusj. Men min gode nabo fikk et sjokkresultat. Han fylte ti-liters bøtta på 28 sekunder, med andre ord nesten 22 liter per minutt. Og han liker å dusje. Hver morgen står han i dusjen og synger i mellom 10 og femten minutter, så ha forer strømleverandøren med kjærkomne kroner. Han jobber også på Gudbrandsdal Energi, så han sponser deler av sin inntekt fra egen dusjing. Ganske så morsomt, ler Jansrud.

Godt under tusenlappen årlig
Som resultatene til de to (se tabellen under) strømekspertene viser er prisen på en dusj ikke avskrekkende. Når alle kostnadselementer er tatt med (kraftpris, nettleie, avgifter, moms) må Jan Jansrud punge ut med 78,50 øre for en dusj.

Naboen, som ikke har sparedusj, må punge ut med 230,52 øre per dusj. Tar vi utgangspunkt i en daglig dusj på ti minutter hver dag koster dusjingen 841 kroner året dersom du ikke har sparedusj. Med sparedusj er årlig kostnad kun 287 kroner med dagens strømpriser.

 


Legg merke til at tabellen tar utgangspunkt i en kraftpris, eller markedspris, på syv øre per kWh. Det er en uvanlig lav pris. Når prisen etterhvert normaliseres til opp mot 50 øre per kWh vil dusjregnestykket endre seg betydelig.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?