03.02.2015

Russland krever miljøtiltak fra nikkel-versting

(Bellona) Det russiske departementet for miljø og naturressurser krever at Norilsk Nickel tar grep for å tilpasse bedriften til dagens miljølover.

Norilsk Nickel er verdens største nikkelprodusent og en av Russlands mest forurensende industribedrifter. Rinat Gizatulin, Russlands viseminister for naturressurser og miljø, krever nå at Norilsk Nickel ruster bedriften opp til dagens miljøstandarder.

Kravet retter seg særlig mot datterselskapet Zapolyarny i byen Norilsk i Siberian, som stadig topper listen over de mest forurensede stedene i verden.

Det bor 170.000 mennesker i Norilsk. Disse lever i snitt 10 år kortere enn resten av Russland. Kreft, lungesykdommer, blod- og hudsykdommer er overrepresentert i befolkningen i Norilsk.

På grunn av store mengder svoveldioksid i luften, er all vegetasjon død i en radius på 3 mil rundt fabrikken.

I fjor undertegnet Norilsk Nickel et investeringsprogram for å fremskynde nedstengingen av de mest utdaterte delene av anlegget. Avtalen ble underskrevet av tre russiske departementer og lokale myndigheter. Ifølge avtalen skal Norilsk Nickel modernisere produksjonsutstyret sitt innen 2016.

Til gjengjeld har myndighetene fjernet toll på ren nikkel og kobberkatoder. Selskapet garanterte at alle pengene de sparer på tollreduksjonen skal brukes til miljøformål og til å fremskynde nedstengingen av det utrangerte anlegget.

Men nå har myndighetene avdekket at lite har blitt gjort, og at utslippene fortsatt er enorme. Ifølge Ministry of Natural Resources slipper Norilsk Nickel ut 44 ganger så mye svoveldioksid som de nasjonale utslippsgrensene tillater.

Norilsk Nickel har vært i drift siden 1942 og produserer 120,000 tonn nikkel i året.

For bare noen uker siden ble Ruslan Tischenko, direktør ved Murmansk-kontoret til Rosprirodnadzor, arrestert for mistanke om bestikkelser. Tischenko mistenkes for å ha gitt ulovlige utslippstillatelser til noen av de mest forurensende industribedriftene i regionen.

Anna Kireeva i Bellona Murmansk har ikke noe stort håp om at Norilsk Nickel lokalavdeling vil bli straffet i overskuelig fremtid.

– Myndighetene ignorerer problemet, og Norilsk Nickel rapporterer bare om skrytehistorier, og gjør ikke noe for å bedre miljøsituasjonen i den regionen de forurenser, sier Kireeva.

– Bellona håper at det russiske Miljødepartementet vil tvinge Norilsk Nikel til å gjennomføre sine forpliktelser, sier hun.

*Publisert med tillatelse fra Bellona.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?