03.02.2015

Russland krever miljøtiltak fra nikkel-versting

(Bellona) Det russiske departementet for miljø og naturressurser krever at Norilsk Nickel tar grep for å tilpasse bedriften til dagens miljølover.

Norilsk Nickel er verdens største nikkelprodusent og en av Russlands mest forurensende industribedrifter. Rinat Gizatulin, Russlands viseminister for naturressurser og miljø, krever nå at Norilsk Nickel ruster bedriften opp til dagens miljøstandarder.

Kravet retter seg særlig mot datterselskapet Zapolyarny i byen Norilsk i Siberian, som stadig topper listen over de mest forurensede stedene i verden.

Det bor 170.000 mennesker i Norilsk. Disse lever i snitt 10 år kortere enn resten av Russland. Kreft, lungesykdommer, blod- og hudsykdommer er overrepresentert i befolkningen i Norilsk.

På grunn av store mengder svoveldioksid i luften, er all vegetasjon død i en radius på 3 mil rundt fabrikken.

I fjor undertegnet Norilsk Nickel et investeringsprogram for å fremskynde nedstengingen av de mest utdaterte delene av anlegget. Avtalen ble underskrevet av tre russiske departementer og lokale myndigheter. Ifølge avtalen skal Norilsk Nickel modernisere produksjonsutstyret sitt innen 2016.

Til gjengjeld har myndighetene fjernet toll på ren nikkel og kobberkatoder. Selskapet garanterte at alle pengene de sparer på tollreduksjonen skal brukes til miljøformål og til å fremskynde nedstengingen av det utrangerte anlegget.

Men nå har myndighetene avdekket at lite har blitt gjort, og at utslippene fortsatt er enorme. Ifølge Ministry of Natural Resources slipper Norilsk Nickel ut 44 ganger så mye svoveldioksid som de nasjonale utslippsgrensene tillater.

Norilsk Nickel har vært i drift siden 1942 og produserer 120,000 tonn nikkel i året.

For bare noen uker siden ble Ruslan Tischenko, direktør ved Murmansk-kontoret til Rosprirodnadzor, arrestert for mistanke om bestikkelser. Tischenko mistenkes for å ha gitt ulovlige utslippstillatelser til noen av de mest forurensende industribedriftene i regionen.

Anna Kireeva i Bellona Murmansk har ikke noe stort håp om at Norilsk Nickel lokalavdeling vil bli straffet i overskuelig fremtid.

– Myndighetene ignorerer problemet, og Norilsk Nickel rapporterer bare om skrytehistorier, og gjør ikke noe for å bedre miljøsituasjonen i den regionen de forurenser, sier Kireeva.

– Bellona håper at det russiske Miljødepartementet vil tvinge Norilsk Nikel til å gjennomføre sine forpliktelser, sier hun.

*Publisert med tillatelse fra Bellona.

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?