Hjem > Siste nytt > Rune Hovde: – Svært krevende å være offentlig eier

Rune Hovde: – Svært krevende å være offentlig eier

Publisert 17.09.2013, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) Ørsta-ordfører og tidligere krafthandler Rune Hovde sier det er svært krevende å være offentlig eier i et kraftselskap. Han mener at å satse på profesjonelt eierskap er det viktigste kommunen kan gjøre.– Det er en krevende oppgave for en kommune å sitte som en profesjonell eier, for det er ikke mange i det kommunale systemet som er vant til dette, sier Hovde til Montel.

Den tidligere krafthandelssjefen i Tussa ble Høyre-ordfører i Ørsta etter kommunevalget i 2011. Da gikk han over til å forvalte innbyggernes eierandel på 34,38 prosent i kraftselskapet.

Fra den andre siden av bordet har Hovde gjort seg noen erfaringer etter to år i ordførerstolen. Han peker på at kommunene har gått fra å være passive eiere i kraftselskap som tidlig på 90-tallet var mindre viktige inntektskilder, til å være eiere som har forventninger om store utbytter etter gullalderen på 2000-tallet.– Da kunne kraftselskapene levere utbytte, noe som gjorde at det rent økonomisk forsvarte å sitte som eiere, sier Hovde.

2012 ble derimot ikke et like trivelig år i kraftbransjen, verken for selskapene eller for eierne. Med lavere priser har en rekke kraftselskaper levert til dels betydelig svakere resultater, og flere har gått med tap eller med nullresultat.

– Nå ser vi at det blir tøffe tider for kraftbransjen, kombinert med at enkelte kommuner er i en økonomisk vanskelig situasjon. Spørsmålet er da hvordan dette skal håndteres med å være eier og å sitte på så store verdier, sier Hovde, som legger til at han rent prinsipielt mener at en kommune ikke bør være eier av kraftselskap.

Styreplasser skal ikke være frynsegoder
Men når man først har en betydelig eierandel i Tussa, kombinert med at selskapet er viktig for mange kompetansearbeidsplasser i distriktet, samt at man har den følelsesmessige dimensjonen om å ikke selge ”arvesølvet,” så skal det svært mye til før Ørsta kommune vil vurdere å selge seg ut av Tussa, ifølge Hovde.

Derfor er det desto viktigere at kommunen er en profesjonell eier i kraftselskapet.

– Jeg mener det er helt feil å dele ut styreplasser i kraftselskapet til politikere som en takk for lang og tro tjeneste, det skal vi ha slutt på. Det vi trenger er kompetente og utviklende styrer som kan løfte selskapet og administrasjonen, fastslår Hovde.

Med et godt styre og en god administrasjon på plass vil selskapene være i stand til å levere resultater mye raskere, også i krevende tider.

– Energibransjen må omstrukturere, og det er i trange tider man blir mer effektive, det gjelder både selskapene og oss i kommunene. Såpass profesjonelle må kommunen være, når vi eier en post til 700-800 millioner kroner, at vi har tenkt disse tankene her.

– Livsfarlig mye penger
Hovde er også skeptisk til hvordan pengene fra et eventuelt salg ville ha blitt forvaltet.

– Det er nesten livsfarlig hvis Ørsta kommune skulle solgt sin eierandel i Tussa. Hvis man slipper så mange penger løs på politikerne, vet jeg nesten ikke hvordan det skulle gått.

Han viser til at kommunen solgte Ørsta Energiverk til Tussa for rundt 10 år siden og at pengene ble satt på fond.

– De pengene har vi brukt opp, og derfor har vi problemer nå. Jeg er meget betenkt til om vi som politikere makter å være tøffe nok, hvis vi skulle få tilgang til så mange penger som det er snakk om, erkjenner Hovde.

– En rekke analytikere spår et stort nordisk kraftoverskudd de kommende årene, med tilhørende lave priser. Er det ikke en stor risiko å ha så mange penger plassert i kraftbransjen?

– Vi ser følgene av finanskrisen og det lave prisnivået. Det er klart at vi har forventninger til at energiselskapene må ta grep, og at de klarer å levere resultater også med lave priser. Ellers er det ingen som vil sitte som eiere. Vi ser at vi kanskje får en periode med lavere utbytte, men det kommer noen etter oss som kan ha glede av eierandelen.

Ingen salgsplaner
Ordføreren understreker at kommunen ikke har noen planer om å selge seg ut av Tussa og viser til at det kom en ny aksjonæravtale på plass i fjor som slår fast at de nåværende eierne skal ha et langsiktig eierskap i selskapet.

– Vi forventer at energibransjen og Tussa gjør alt de kan for å tilpasse sin drift til markedsforholdene. Et selskap som ikke leverer resultater over tid har strengt tatt ikke livets rett. Men den norske energibransjen har ferdig utbygde anlegg og gratis tilfang av råvarer. Det kommer ikke til å slutte å regne på Vestlandet. Selskapene vil for alltid produsere grønn og billig energi, og markedet for den varen tror jeg alltid vil være der, sier Hovde.

Skulle det derimot komme en lengre periode der selskapene ikke vil være i stand til å utbetale utbytter på grunn av lave priser, vil det komme en strukturdebatt og en eierskapsdebatt, tror Hovde.

– Men det skjer ikke i min ordførerperiode.

Gert Ove Mollestad

gert@montel.no
08:58, Monday, 16 September 2013


Related news:
26 Nov 2012 - KLP kjøper 15 % av Tussa Kraft
20 Dec 2012 - Tussa og Tafjord utreder nettfusjon
7 Feb 2013 - KLP fikk grønt lys til å kjøpe 15 prosent av Tussa
11 Apr 2013 - Tussa bedret driftsresultatet med 35%
Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?