20.01.2015

Ringhals 2 stoppes i ett år


(Europower) Den svenske kjernekraftreaktoren Ringhals 2 kommer tidligst til å være i drift igjen i november, etter at det er oppdaget mer omfattende rustskader på bunnplaten i reaktorens innbygging.

Det blir opplyst på hjemmesiden for kjernekraftverket Ringhals lørdag.

Reaktoren ble tatt ut for årlig revisjon i august 2014, og gjenoppstartingen er stadig blitt utsatt. Nå sier Ringhals-ledelsen at reparasjonen av bunnplaten kommer til å ta enda lenger tid enn tidligere antatt.

For å kunne åpne opp mer av den skadde platen, reparere der det er nødvendig, og ferdigstille reaktorinnbyggingen, trengs det ytterligere «et antall måneders arbeid», heter det på hjemmesiden.

I seneste markedsmelding (UMM) til Nord Pool Spot, datert fredag 16. januar kl. 12:45, opplyser Ringhals at reaktoren kommer inn igjen 25. juli, med en usikkerhetsmargin på +/- 31 dager.

Lekkasje

-Det er trist å måtte forlenge driftsstansen, men ettersom sikkerheten på våre anlegg alltid kommer først, finnes det ingen tvil om riktigheten av beslutningen, sier viseadministrerende direktør Björn Linde i Ringhals AB.

Økt lekkasje av kalkholdig vann fra reaktorinnbyggingens bunnplate ble oppdaget i forbindelse med årsrevisjonen av Ringhals 2.

For å kunne lokalisere og reparere skaden, ble det fjernet store deler av et tykt lager med betong som dekker platen.

Samtidig ble det også foretatt generell kontroll av platens status. Ved denne inspeksjonen ble det oppdager forandringer i platen, som skyldes korrosjon.

Korrosjon

Inspeksjoner og analyser har konkludert med at korrosjonsangrepene finnes på den del av platens overflate som i byggetiden lå åpen i lengre tid enn øvrige deler.

Hele denne overflaten må nå frilegges. Arbeidet er meget tidskrevende. Betongen og lecablokkene over platen må tas bort ganske forsiktig, slik at man ikke forårsaker andre skader.

Deretter vil skadde deler av platen bli reparert, før gulvet igjen sementeres, og reaktorinnbyggingen til slutt tetthetsprøves, opplyser Ringhals.

Ringhals AB ägs av Vattenfall (70,4 prosent) och Eon Kärnkraft Sverige (29,6 procent).

Europower
Hasse Farstad

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?