20.01.2015

Ringhals 2 stoppes i ett år


(Europower) Den svenske kjernekraftreaktoren Ringhals 2 kommer tidligst til å være i drift igjen i november, etter at det er oppdaget mer omfattende rustskader på bunnplaten i reaktorens innbygging.

Det blir opplyst på hjemmesiden for kjernekraftverket Ringhals lørdag.

Reaktoren ble tatt ut for årlig revisjon i august 2014, og gjenoppstartingen er stadig blitt utsatt. Nå sier Ringhals-ledelsen at reparasjonen av bunnplaten kommer til å ta enda lenger tid enn tidligere antatt.

For å kunne åpne opp mer av den skadde platen, reparere der det er nødvendig, og ferdigstille reaktorinnbyggingen, trengs det ytterligere «et antall måneders arbeid», heter det på hjemmesiden.

I seneste markedsmelding (UMM) til Nord Pool Spot, datert fredag 16. januar kl. 12:45, opplyser Ringhals at reaktoren kommer inn igjen 25. juli, med en usikkerhetsmargin på +/- 31 dager.

Lekkasje

-Det er trist å måtte forlenge driftsstansen, men ettersom sikkerheten på våre anlegg alltid kommer først, finnes det ingen tvil om riktigheten av beslutningen, sier viseadministrerende direktør Björn Linde i Ringhals AB.

Økt lekkasje av kalkholdig vann fra reaktorinnbyggingens bunnplate ble oppdaget i forbindelse med årsrevisjonen av Ringhals 2.

For å kunne lokalisere og reparere skaden, ble det fjernet store deler av et tykt lager med betong som dekker platen.

Samtidig ble det også foretatt generell kontroll av platens status. Ved denne inspeksjonen ble det oppdager forandringer i platen, som skyldes korrosjon.

Korrosjon

Inspeksjoner og analyser har konkludert med at korrosjonsangrepene finnes på den del av platens overflate som i byggetiden lå åpen i lengre tid enn øvrige deler.

Hele denne overflaten må nå frilegges. Arbeidet er meget tidskrevende. Betongen og lecablokkene over platen må tas bort ganske forsiktig, slik at man ikke forårsaker andre skader.

Deretter vil skadde deler av platen bli reparert, før gulvet igjen sementeres, og reaktorinnbyggingen til slutt tetthetsprøves, opplyser Ringhals.

Ringhals AB ägs av Vattenfall (70,4 prosent) och Eon Kärnkraft Sverige (29,6 procent).

Europower
Hasse Farstad

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer

Endless Winter ep. 2

Endless Winter episode nr. 2. Et eksperiment i bærekraftig fjellsport. Endless Winter følger skikjører Nikolai Schirmer til Østerrike i et forsøk på å kjøre bedre på ski uten de vanlige CO2-intensive frynsegodene til en proff skikjører.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?