Hjem > Siste nytt > Ringhals 2 stoppes i ett år

Ringhals 2 stoppes i ett år

Thomas Gundersen
Publisert 20.01.2015, sist oppdatert 05.09.2017


(Europower) Den svenske kjernekraftreaktoren Ringhals 2 kommer tidligst til å være i drift igjen i november, etter at det er oppdaget mer omfattende rustskader på bunnplaten i reaktorens innbygging.

Det blir opplyst på hjemmesiden for kjernekraftverket Ringhals lørdag.

Reaktoren ble tatt ut for årlig revisjon i august 2014, og gjenoppstartingen er stadig blitt utsatt. Nå sier Ringhals-ledelsen at reparasjonen av bunnplaten kommer til å ta enda lenger tid enn tidligere antatt.

For å kunne åpne opp mer av den skadde platen, reparere der det er nødvendig, og ferdigstille reaktorinnbyggingen, trengs det ytterligere «et antall måneders arbeid», heter det på hjemmesiden.

I seneste markedsmelding (UMM) til Nord Pool Spot, datert fredag 16. januar kl. 12:45, opplyser Ringhals at reaktoren kommer inn igjen 25. juli, med en usikkerhetsmargin på +/- 31 dager.

Lekkasje

-Det er trist å måtte forlenge driftsstansen, men ettersom sikkerheten på våre anlegg alltid kommer først, finnes det ingen tvil om riktigheten av beslutningen, sier viseadministrerende direktør Björn Linde i Ringhals AB.

Økt lekkasje av kalkholdig vann fra reaktorinnbyggingens bunnplate ble oppdaget i forbindelse med årsrevisjonen av Ringhals 2.

For å kunne lokalisere og reparere skaden, ble det fjernet store deler av et tykt lager med betong som dekker platen.

Samtidig ble det også foretatt generell kontroll av platens status. Ved denne inspeksjonen ble det oppdager forandringer i platen, som skyldes korrosjon.

Korrosjon

Inspeksjoner og analyser har konkludert med at korrosjonsangrepene finnes på den del av platens overflate som i byggetiden lå åpen i lengre tid enn øvrige deler.

Hele denne overflaten må nå frilegges. Arbeidet er meget tidskrevende. Betongen og lecablokkene over platen må tas bort ganske forsiktig, slik at man ikke forårsaker andre skader.

Deretter vil skadde deler av platen bli reparert, før gulvet igjen sementeres, og reaktorinnbyggingen til slutt tetthetsprøves, opplyser Ringhals.

Ringhals AB ägs av Vattenfall (70,4 prosent) och Eon Kärnkraft Sverige (29,6 procent).

Europower
Hasse Farstad

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?