10.09.2014

Rekordmange bytter strømleverandør

GE_0990Mobiliteten i strømmarkedet er større enn noensinne. Kundene bytter strømleverandør oftere enn både bank, forsikring, teleoperatør og internett. – Dette viser at konkurransen i markedet fungerer, sier Oluf Ulseth i Energi Norge. Foto. Gudbrandsdal Energi.

Norge har Europas mest velfungerende strømmarked, med de sterkeste forbrukerrettighetene. I fjor byttet 380.000 kunder strømleverandør. Ingen andre tjenesteleverandører byttes oftere, viser en rapport fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). I 2014 byttet 16 prosent av kundene strømselskap, mens 14 prosent byttet teleoperatør og bare åtte prosent byttet bank.

– Selv om konkurransen fungerer godt, og fortjenesten til strømselskapene er lav, ser vi at det kan være krevende for kundene å orientere seg i markedet. Dagens prisoversikt fra Konkurransetilsynet er mangelfull, noe kraftnæringen har påpekt i flere år, sier administrerende direktør Oluf UIseth i Energi Norge.

>>> Les også om 3 gode grunner til å skifte leverandør

Statsfinansiert strømprisportal
NVE har sendt på høring et forslag om å etablere en ny statsfinansiert strømprisportal, der alle kunder skal knyttes opp med sin egen strømavtale. Energi Norge er skeptisk til en slik modell, og mener det vil være mer hensiktsmessig med en sammenlikningstjeneste etter samme mal som er etablert for tele- og finanstjenester. Energi Norge har startet arbeidet med høringsuttalelsen i denne saken.

Forbrukerrådet og NVE har den siste tiden hatt flere medieutspill om hva kundene kan spare på å velge rimeligste leverandør, med påstander om at kundene taper hundrevis av millioner kroner i dag.

– Det er viktig med god forbrukerinformasjon, men det blir feil når NVE og Forbrukerrådet går ut og hevder at kunder som ikke til enhver tid velger rimeligste tilbud i markedet, blir lurt. Alle produkter og leverandører har ulike egenskaper som kundene verdsetter ulikt. Det blir som å påstå at alle som handler mat på 7-Eleven i stedet for Rema, blir lurt, påpeker Ulseth.


 

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?