10.09.2014

Rekordmange bytter strømleverandør

GE_0990Mobiliteten i strømmarkedet er større enn noensinne. Kundene bytter strømleverandør oftere enn både bank, forsikring, teleoperatør og internett. – Dette viser at konkurransen i markedet fungerer, sier Oluf Ulseth i Energi Norge. Foto. Gudbrandsdal Energi.

Norge har Europas mest velfungerende strømmarked, med de sterkeste forbrukerrettighetene. I fjor byttet 380.000 kunder strømleverandør. Ingen andre tjenesteleverandører byttes oftere, viser en rapport fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). I 2014 byttet 16 prosent av kundene strømselskap, mens 14 prosent byttet teleoperatør og bare åtte prosent byttet bank.

– Selv om konkurransen fungerer godt, og fortjenesten til strømselskapene er lav, ser vi at det kan være krevende for kundene å orientere seg i markedet. Dagens prisoversikt fra Konkurransetilsynet er mangelfull, noe kraftnæringen har påpekt i flere år, sier administrerende direktør Oluf UIseth i Energi Norge.

>>> Les også om 3 gode grunner til å skifte leverandør

Statsfinansiert strømprisportal
NVE har sendt på høring et forslag om å etablere en ny statsfinansiert strømprisportal, der alle kunder skal knyttes opp med sin egen strømavtale. Energi Norge er skeptisk til en slik modell, og mener det vil være mer hensiktsmessig med en sammenlikningstjeneste etter samme mal som er etablert for tele- og finanstjenester. Energi Norge har startet arbeidet med høringsuttalelsen i denne saken.

Forbrukerrådet og NVE har den siste tiden hatt flere medieutspill om hva kundene kan spare på å velge rimeligste leverandør, med påstander om at kundene taper hundrevis av millioner kroner i dag.

– Det er viktig med god forbrukerinformasjon, men det blir feil når NVE og Forbrukerrådet går ut og hevder at kunder som ikke til enhver tid velger rimeligste tilbud i markedet, blir lurt. Alle produkter og leverandører har ulike egenskaper som kundene verdsetter ulikt. Det blir som å påstå at alle som handler mat på 7-Eleven i stedet for Rema, blir lurt, påpeker Ulseth.


 

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?