Hjem > Siste nytt > Reisebrev fra Kjetil Jansrud

Reisebrev fra Kjetil Jansrud

Thomas Gundersen
Publisert 22.12.2016, sist oppdatert 05.09.2017

Hei alle kunder av Gudbrandsdal Energi.

Julen nærmer seg og det er tiden for en lengre julehilsen fra «the Attacking Vikings».

Landslaget er i disse dager spredd utover i hele Europa. Jeg har flydd hjem og skal feire Jul sammen med min familie, Aleksander er i Italia og feirer med sin Familie – og aksel er i Innsbruck sammen med sine. De ønsker ikke å dra hjem grunnet reisebelastning, men jeg er nok litt for avhengig av norsk Jul.

Fortsetter under bildet.


Vi kan se tilbake på en fantastisk sesongåpning. De som følger tett med på Alpint fikk sikkert med seg at Nord Amerika hadde en vanskelig start på årets vintersesong. Det som i utgangspunktet skulle være renn i Lake Louise, Canada og Beaver Creek, USA – Ble avlyst grunnet mangel på snø. Ikke en optimal løsning for et lag som trives særdeles godt på amerikansk snø og i bakkene vi kjører der borte.

Det vi derimot fikk var en veldig god treningssamling, der vi fikk gjort de siste forberedelser før sesongen. Det var knyttet stor spenning til spesielt Aksel Lund Svindal og hvilke stege han ville ta. I den forrige samlingen i September må man – i ærlighetens navn – innrømme at det ikke så spesielt bra ut. Han slet med smerter i kneet og kunne ikke delta på det nivået man håpet på. I løpet av USA så det derimot veldig mye bedre ut og hverken Aleksander eller meg selv hadde på det tidspunktet noen bekymringer hvorvidt Aksel skulle være rask i renn. Mannen er et unikum og takler skadefravær på en utmerket måte.

Rehabilitering er litt som å gå i en trapp. Det er ikke en jevn linje av progresjon men heller ett trappetrinn opp og så to tilbake, før man plutselig tar et hopp på fem-seks trappetrinn.

Fortsetter under bildet.


Rennene som ble avlyst i Lake Louise ble flyttet senere i sesongen, og favorittbakken Kvitfjell har allerede blitt tildelt et ekstra utforrenn! Det er vi veldig fornøyd med. Beaver Creek ble derimot flyttet til en totalt ukjent del av Val d’Isere. Ikke overraskende var det derfor en spent stemning i laget i det vi gjorde oss klare til starten av årets fartssesong. Når vi står ovenfor sesongstart eller andre viktige renn faller tankene ofte tilbake til hva man har gjort i planleggingsfasen. Har forberedelsene vært gode nok?

Et ganske enkelt svar denne gangen; Vi hadde hatt tidenes sesongoppkjøring der ingen av løperne hadde mistet treningsdager grunnet vær og vind eller sykdom. Og når man gjennomfører planen etter punkt og prikke melder spørsmålet seg. Har vi vært utrolig heldige denne gangen? Eller har planene vært for lite ambisiøse?

Etter helgen i Val d’Isere ga svaret seg umiddelbart. Undertegnede vant begge rennene og Aksel Lund Svindal var på pallen begge dager – For et comeback! Det er et eller annet helt spesielt ved å se alt arbeid lagt ned av både løpere og trenere spesielt, komme sammen i en slik helg. Det er utallige timer i bakken som knytter mennesker sammen i usynlige bånd og gleden av å lykkes ligger som et ekstra lag med hud.

Når dette skrives tar vi juleferie med god samvittighet. En ekstra dobbeltseier kom for oss helgen etter i Super-G i Val Gardena. Aleksander, etter en alt for aggressiv mentalitet i Val d’Isere, stolte på egne ferdigheter og var tilbake på pallen. Aksel tok deretter en ny pallplass lørdag i Utfor, før jeg igjen snek meg inn på en 3. plass i parallell-storslalåm mandag.

Alpinistene har i de siste årene blitt veldig bortskjemte med gode resultater. Det er mange rundt oss, både media og sportsfantaster som forventer dette skal fortsette inn i evigheten. Vi vet derimot hvor raskt dette endrer seg og derfor klarer vi også å sette det i perspektiv. Å lykkes i en slik grad i en idrett som har stor internasjonal deltagelse er noe helt spesielt. Derfor er det utrolig viktig som utøver å ta vare på de rundt som jobber 24t i døgnet for å gi oss verdens beste opplegg. Vi har et støtteapparat med de flinkeste folkene jeg kan tenke meg. Du hører sjelden om de, men du skal være helt sikker på at de er de første i bakken – hver eneste dag. Derfor var det helt naturlig (som referert i media) å gi pengepremiene fra parallell-storslalåmen til dette trenerapparatet. Summen skal gå til en fest for de når våren kommer der vi får gjort stas på de som står oss nærmest, og der de i tillegg får gjort stas på sine nærmeste - i koner og kjærester. Det er viktig å la alle involverte få ta del i, og forstå, hva det er vi gjør hver dag på ski og hvorfor det er så utrolig givende.

Jeg håper alle sammen får en fantastisk Julefeiring, og om det passer seg i denne tiden; Ta litt ekstra godt vare på de rundt deg. Det er flere enn du tror som bidrar til at din hverdag løper kirkefritt.

Julehilsen fra "the attacking vikings": Kjetil Jansrud.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?