15.04.2016

Regjeringen vil stoppe elsertifikater etter 2021

(Montel) Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) foreslår at elsertifikatsystemet avvikles når dagens ordning går ut i 2021, skriver Dagens Næringsliv.


– Verdien av vannkraften er kraftig svekket, derfor mener jeg og regjeringen at det er riktig å si at nok er nok, sier Lien til DN.


Energiministeren vil senere i dag legge frem den etterlengtede Energimeldingen, som skal stake ut kursen for norsk energipolitikk det neste tiåret.


I tillegg til å fjerne elsertifikatene, vil Lien legge frem forslag for å øke bruken av elektrisitet i oppvarming og transport, samt å støtte opp om kraftintensiv industri, skriver DN. Det er også knyttet spenning til om Lien vil åpne opp flere vassdrag for kraftutbygging.


EU og Norge har et felles mål om å få på plass 26,4 TWh ny, fornybar kraft i perioden 2012-2020.


Meldingen om å kutte sertifikatene kommer ikke som noen stor overraskelse, ettersom Lien ved flere anledninger det siste året har hintet om at ordningen ikke vil bli forlenget.


Den svenske regjeringen ønsker imidlertid å fortsette ordningen, mens Danmarks energiminister Lars Lilleholt sa til Montel forrige uke at de vil vurdere muligheten for å koble seg på det norsk-svensk støttesystemet.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?