15.04.2016

Regjeringen vil stoppe elsertifikater etter 2021

(Montel) Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) foreslår at elsertifikatsystemet avvikles når dagens ordning går ut i 2021, skriver Dagens Næringsliv.


– Verdien av vannkraften er kraftig svekket, derfor mener jeg og regjeringen at det er riktig å si at nok er nok, sier Lien til DN.


Energiministeren vil senere i dag legge frem den etterlengtede Energimeldingen, som skal stake ut kursen for norsk energipolitikk det neste tiåret.


I tillegg til å fjerne elsertifikatene, vil Lien legge frem forslag for å øke bruken av elektrisitet i oppvarming og transport, samt å støtte opp om kraftintensiv industri, skriver DN. Det er også knyttet spenning til om Lien vil åpne opp flere vassdrag for kraftutbygging.


EU og Norge har et felles mål om å få på plass 26,4 TWh ny, fornybar kraft i perioden 2012-2020.


Meldingen om å kutte sertifikatene kommer ikke som noen stor overraskelse, ettersom Lien ved flere anledninger det siste året har hintet om at ordningen ikke vil bli forlenget.


Den svenske regjeringen ønsker imidlertid å fortsette ordningen, mens Danmarks energiminister Lars Lilleholt sa til Montel forrige uke at de vil vurdere muligheten for å koble seg på det norsk-svensk støttesystemet.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?