15.04.2016

Regjeringen vil stoppe elsertifikater etter 2021

(Montel) Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) foreslår at elsertifikatsystemet avvikles når dagens ordning går ut i 2021, skriver Dagens Næringsliv.


– Verdien av vannkraften er kraftig svekket, derfor mener jeg og regjeringen at det er riktig å si at nok er nok, sier Lien til DN.


Energiministeren vil senere i dag legge frem den etterlengtede Energimeldingen, som skal stake ut kursen for norsk energipolitikk det neste tiåret.


I tillegg til å fjerne elsertifikatene, vil Lien legge frem forslag for å øke bruken av elektrisitet i oppvarming og transport, samt å støtte opp om kraftintensiv industri, skriver DN. Det er også knyttet spenning til om Lien vil åpne opp flere vassdrag for kraftutbygging.


EU og Norge har et felles mål om å få på plass 26,4 TWh ny, fornybar kraft i perioden 2012-2020.


Meldingen om å kutte sertifikatene kommer ikke som noen stor overraskelse, ettersom Lien ved flere anledninger det siste året har hintet om at ordningen ikke vil bli forlenget.


Den svenske regjeringen ønsker imidlertid å fortsette ordningen, mens Danmarks energiminister Lars Lilleholt sa til Montel forrige uke at de vil vurdere muligheten for å koble seg på det norsk-svensk støttesystemet.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?