02.03.2018

Regjeringen har økt elavgiften med tre milliarder kroner

(Energi Norge) Siden regjeringen overtok makten i 2013, er elavgiften økt med 3,5 øre utover vanlig prisstigning. Det betyr tre milliarder kroner i ekstra regning til strømkundene, når momsen tas med.

Det betales nemlig moms både på strøm, nettleie og avgifter i Norge.

Mens strømprisen og nettleien har vært relativt stabile, har den såkalte elavgiften gått kraftig opp i perioden. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Avgiftene har de siste årene utgjort omkring 40 prosent av strømregningen, mens strøm og nettleie har stått for rundt 30 prosent hver. 

En gjennomsnittlig husholdning med et forbruk på 16.000 kWh betalte i fjor nærmere 6300 kroner i avgifter, ifølge VG.

Omvendt miljøavgift

– Elavgiften er en omvendt miljøavgift som straffer bruk av klimavennlig energi. Det kan bremse omstillingen til et utslippsfritt samfunn hvor elektriske løsninger blir svært viktig, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Han nevner elektriske biler, båter og snart også fly som eksempler på elektrifiseringen av samfunnet. I tillegg blir det forbud mot oljefyring fra 2020, noe som vil gjøre elektrisk oppvarming av bygninger enda mer dominerende.

Belastning for kundene

– Høye avgifter blir også en belastning for strømkundene og særlig merkbart i en lang kuldeperiode med høyt strømforbruk som nå, påpeker Ulseth.

Innkjøpsprisen på strøm bestemmes på den nordiske kraftbørsen Nord Pool. Torsdag var det uvanlig høye priser på Østlandet og i Midt- og Nord-Norge. Fredag har disse prisene normalisert seg.

Kontaktperson hos Energi Norge: Oluf Ulseth.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?