02.03.2018

Regjeringen har økt elavgiften med tre milliarder kroner

(Energi Norge) Siden regjeringen overtok makten i 2013, er elavgiften økt med 3,5 øre utover vanlig prisstigning. Det betyr tre milliarder kroner i ekstra regning til strømkundene, når momsen tas med.

Det betales nemlig moms både på strøm, nettleie og avgifter i Norge.

Mens strømprisen og nettleien har vært relativt stabile, har den såkalte elavgiften gått kraftig opp i perioden. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Avgiftene har de siste årene utgjort omkring 40 prosent av strømregningen, mens strøm og nettleie har stått for rundt 30 prosent hver. 

En gjennomsnittlig husholdning med et forbruk på 16.000 kWh betalte i fjor nærmere 6300 kroner i avgifter, ifølge VG.

Omvendt miljøavgift

– Elavgiften er en omvendt miljøavgift som straffer bruk av klimavennlig energi. Det kan bremse omstillingen til et utslippsfritt samfunn hvor elektriske løsninger blir svært viktig, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Han nevner elektriske biler, båter og snart også fly som eksempler på elektrifiseringen av samfunnet. I tillegg blir det forbud mot oljefyring fra 2020, noe som vil gjøre elektrisk oppvarming av bygninger enda mer dominerende.

Belastning for kundene

– Høye avgifter blir også en belastning for strømkundene og særlig merkbart i en lang kuldeperiode med høyt strømforbruk som nå, påpeker Ulseth.

Innkjøpsprisen på strøm bestemmes på den nordiske kraftbørsen Nord Pool. Torsdag var det uvanlig høye priser på Østlandet og i Midt- og Nord-Norge. Fredag har disse prisene normalisert seg.

Kontaktperson hos Energi Norge: Oluf Ulseth.

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?