02.03.2018

Regjeringen har økt elavgiften med tre milliarder kroner

(Energi Norge) Siden regjeringen overtok makten i 2013, er elavgiften økt med 3,5 øre utover vanlig prisstigning. Det betyr tre milliarder kroner i ekstra regning til strømkundene, når momsen tas med.

Det betales nemlig moms både på strøm, nettleie og avgifter i Norge.

Mens strømprisen og nettleien har vært relativt stabile, har den såkalte elavgiften gått kraftig opp i perioden. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Avgiftene har de siste årene utgjort omkring 40 prosent av strømregningen, mens strøm og nettleie har stått for rundt 30 prosent hver. 

En gjennomsnittlig husholdning med et forbruk på 16.000 kWh betalte i fjor nærmere 6300 kroner i avgifter, ifølge VG.

Omvendt miljøavgift

– Elavgiften er en omvendt miljøavgift som straffer bruk av klimavennlig energi. Det kan bremse omstillingen til et utslippsfritt samfunn hvor elektriske løsninger blir svært viktig, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Han nevner elektriske biler, båter og snart også fly som eksempler på elektrifiseringen av samfunnet. I tillegg blir det forbud mot oljefyring fra 2020, noe som vil gjøre elektrisk oppvarming av bygninger enda mer dominerende.

Belastning for kundene

– Høye avgifter blir også en belastning for strømkundene og særlig merkbart i en lang kuldeperiode med høyt strømforbruk som nå, påpeker Ulseth.

Innkjøpsprisen på strøm bestemmes på den nordiske kraftbørsen Nord Pool. Torsdag var det uvanlig høye priser på Østlandet og i Midt- og Nord-Norge. Fredag har disse prisene normalisert seg.

Kontaktperson hos Energi Norge: Oluf Ulseth.

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?