02.03.2018

Regjeringen har økt elavgiften med tre milliarder kroner

(Energi Norge) Siden regjeringen overtok makten i 2013, er elavgiften økt med 3,5 øre utover vanlig prisstigning. Det betyr tre milliarder kroner i ekstra regning til strømkundene, når momsen tas med.

Det betales nemlig moms både på strøm, nettleie og avgifter i Norge.

Mens strømprisen og nettleien har vært relativt stabile, har den såkalte elavgiften gått kraftig opp i perioden. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Avgiftene har de siste årene utgjort omkring 40 prosent av strømregningen, mens strøm og nettleie har stått for rundt 30 prosent hver. 

En gjennomsnittlig husholdning med et forbruk på 16.000 kWh betalte i fjor nærmere 6300 kroner i avgifter, ifølge VG.

Omvendt miljøavgift

– Elavgiften er en omvendt miljøavgift som straffer bruk av klimavennlig energi. Det kan bremse omstillingen til et utslippsfritt samfunn hvor elektriske løsninger blir svært viktig, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Han nevner elektriske biler, båter og snart også fly som eksempler på elektrifiseringen av samfunnet. I tillegg blir det forbud mot oljefyring fra 2020, noe som vil gjøre elektrisk oppvarming av bygninger enda mer dominerende.

Belastning for kundene

– Høye avgifter blir også en belastning for strømkundene og særlig merkbart i en lang kuldeperiode med høyt strømforbruk som nå, påpeker Ulseth.

Innkjøpsprisen på strøm bestemmes på den nordiske kraftbørsen Nord Pool. Torsdag var det uvanlig høye priser på Østlandet og i Midt- og Nord-Norge. Fredag har disse prisene normalisert seg.

Kontaktperson hos Energi Norge: Oluf Ulseth.

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?