Hjem > Siste nytt > CERN markerer 60 år med partikkelfysikk

CERN markerer 60 år med partikkelfysikk

Publisert 29.09.2014, sist oppdatert 05.09.2017

Forskningsrådet.

For 60 år siden gikk tolv europeiske land sammen om å opprette CERN. Laboratoriet skulle bringe tidligere fiender sammen og stoppe hjerneflukten til USA. Resultatet ble verdens største fysikkeksperiment.

0002010_01I dag er det 60 år siden CERN ble etablert. I løpet av de 60 årene har det ene forskningsgjennombruddet etter det andre kommet fra CERN. Foto. Cern.

I 1965 observerte forskerne ved CERN for første gang antimaterie i form av et antiproton og et antinøytron pakket sammen i en kjerne. W- og Z-partikler (partikler som styrer den svake elektriske kraften i atomet) ble oppdaget ved CERN i 1983. Den første web-siden og serveren som ble utgangspunktet for World Wide Web ble utviklet ved CERN og gikk på luften i 1990. Antimaterie ble fanget mellom to magneter i 2011. Forskning på mørk materie og mørk energi skjer ved CERN. Og i 2012 dokumenterte forskerne ved CERN at Higgspartikkelen, som i nesten et halvt århundre år hadde vært en teoretisk størrelse, virkelig eksisterte.

Forskning som fredsprosjekt

Ideen om å bygge et europeisk laboratorium for partikkelfysikk ble født i etterkrigstiden i Europa. Sårene etter andre verdenskrig var ikke grodd og begavede fysikere forlot Europa i hopetall med kurs for USA. For å stoppe hjerneflukten, og for å bringe tidligere fiender sammen, ble det besluttet å bygge et stort laboratorium for partikkelfysikk i Europa. Anlegget var dessuten så avansert og dyrt at ett land ikke kunne bekoste det alene.

I 1954 ble CERN etablert av 12 europeiske land. Norge var ett av dem. Det er Forskningsrådet som forvalter det norske medlemskapet i CERN på vegne av Kunnskapsdepartementet.

LHC starter opp igjen i 2015 med enda høyere hastigheter

Med årene er eksperimentene ved CERN blitt enda dyrere og mer avanserte. Den 27 kilometer langepartikkelakseleratoren LHC (Large Hadron Collider), der forskerne slynger protonkjerner mot hverandre i hastigheter opp mot lysets, klargjøres i disse dager for eksperimenter med enda høyere fart. Målet er å operere ved maksimal energi på 13 TeV (teraelektronvolt) i løpet av 2015.

CERN starter nå gradvis opp igjen LHC, som har vært stengt i to år for vedlikehold og utskiftning av komponenter. De første kollisjonene vil skje i begynnelsen av 2015.

- I de 60 årene CERN har eksistert, har laboratoriet vært et sted der forskere og andre har kunnet jobbe sammen, uavhengig av nasjonalitet og kultur, sier CERNs generaldirektør Rolf Heuer.

Dette er CERN

  • CERN er verdens største og viktigste organisasjon for forskning på partikkelfysikk. Anlegget ligger på grensen mellom Sveits og Frankrike.
  • Norge er et av 21 medlemsland som samarbeider om å finansiere CERN og driver forskning ved infrastrukturen. Norge har vært medlem av CERN siden oppstarten i 1954 og dekker 2,5 prosent av CERNs budsjett.
  • I 2014 betalte den norske regjeringen 185 millioner kroner for medlemskapet. Det er Forskningsrådet som forvalter det norske medlemskapet på vegne av Kunnskapsdepartementet.
  • Omtrent 100 norske forskere og studenter, primært fra UiO og UiB, deltar i eksperimentene på CERN, sammen med 6500 andre forskere fra universiteter og forskningsinstitutter over hele verden.
  • CERN har ca. 2300 ansatte, hvorav 12 er norske.

CERNs tidslinje:http://timeline.web.cern.ch/timelines/the-history-of-cern/overlay

CERNs nettside med bilder, video og historisk materiale:http://cds.cern.ch/record/1755232?ln=en


Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?