19.02.2018

Prishopp på kalde og tørre varsler

(Montel) De nærmeste kraftkontraktene steg markant i pris fredag etter at værvarslene indikerer et langvarig blokkerende høytrykk over Norden som vil gi lave temperaturer, lite nedbør og rolige vindforhold.

Kontrakten for neste uke steg med hele 4,5 prosent til 39,50 EUR/MWh, mens mars-kontrakten steg med 2,3 prosent til 35,55 EUR/MWh på Nasdaq Commodities.

– Været ser ut til å bli kaldt og tørt på grunn av et sterkt høytrykk, og da får man betydelige bevegelser i markedet, sier porteføljeforvalter Hermund Ulstein i Markedskraft.

Meteorolog Jalle Hiltunen i SMHI sier at dagens varsler indikerer at det varslede høytrykket vil bli enda kraftigere enn tidligere ventet, noe som vil føre til lavere temperaturer og mindre nedbør enn normalt. Det vil også bli ganske rolige vindforhold.

– Hvis det blir så kaldt og tørt fremover som varslene viser, så svekkes den hydrologiske balansen raskt. Prognosene viser at vi går fra et overskudd på 5 TWh i dag til ned på minussiden allerede fra 26. februar, sier krafthandler Rune Jørgensen i Helgeland Kraft, som legger til at varslene får vannkraftprodusentene til å heve sine vannverdier.

Ulike værmodeller viser at det skal komme 1,2 til 4,1 TWh med nedbør over Norge og Sverige de neste ti dagene, mens normalen for perioden ligger på 4 TWh.

Temperaturene i Norden er ventet å ligge mellom minus 2,8 og minus 5,5 grader, og flertallet av modellene er kaldere enn normalen på minus 2,3 grader, ifølge SMHI.

Markedet fikk også støtte av systemprisen som steg med 1,57 euro til 38,17 EUR/MWh, noe som var godt over siste handel i døgnkontrakten, som gikk på 36,79 EUR/MWh.

Det er ventet at den nordiske vindrkaftproduksjonen skal falle fra et snitt på 3,7 GW på fredag til bare 1 GW på lørdag.

Lenger ute på kurven steg årskontrakten for 2019 svakt med 0,05 euro til 27,20 EUR/MWh. Prisen på CO2-kvoter snudde ned fredag ettermiddag, mens kullkontrakten for 2019 handlet flatt på 79,75 USD/tonn da det nordiske kraftmarkedet stengte for helgen.

Skrevet av Gert Ove Mollestad - Montel.

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?