19.02.2018

Prishopp på kalde og tørre varsler

(Montel) De nærmeste kraftkontraktene steg markant i pris fredag etter at værvarslene indikerer et langvarig blokkerende høytrykk over Norden som vil gi lave temperaturer, lite nedbør og rolige vindforhold.

Kontrakten for neste uke steg med hele 4,5 prosent til 39,50 EUR/MWh, mens mars-kontrakten steg med 2,3 prosent til 35,55 EUR/MWh på Nasdaq Commodities.

– Været ser ut til å bli kaldt og tørt på grunn av et sterkt høytrykk, og da får man betydelige bevegelser i markedet, sier porteføljeforvalter Hermund Ulstein i Markedskraft.

Meteorolog Jalle Hiltunen i SMHI sier at dagens varsler indikerer at det varslede høytrykket vil bli enda kraftigere enn tidligere ventet, noe som vil føre til lavere temperaturer og mindre nedbør enn normalt. Det vil også bli ganske rolige vindforhold.

– Hvis det blir så kaldt og tørt fremover som varslene viser, så svekkes den hydrologiske balansen raskt. Prognosene viser at vi går fra et overskudd på 5 TWh i dag til ned på minussiden allerede fra 26. februar, sier krafthandler Rune Jørgensen i Helgeland Kraft, som legger til at varslene får vannkraftprodusentene til å heve sine vannverdier.

Ulike værmodeller viser at det skal komme 1,2 til 4,1 TWh med nedbør over Norge og Sverige de neste ti dagene, mens normalen for perioden ligger på 4 TWh.

Temperaturene i Norden er ventet å ligge mellom minus 2,8 og minus 5,5 grader, og flertallet av modellene er kaldere enn normalen på minus 2,3 grader, ifølge SMHI.

Markedet fikk også støtte av systemprisen som steg med 1,57 euro til 38,17 EUR/MWh, noe som var godt over siste handel i døgnkontrakten, som gikk på 36,79 EUR/MWh.

Det er ventet at den nordiske vindrkaftproduksjonen skal falle fra et snitt på 3,7 GW på fredag til bare 1 GW på lørdag.

Lenger ute på kurven steg årskontrakten for 2019 svakt med 0,05 euro til 27,20 EUR/MWh. Prisen på CO2-kvoter snudde ned fredag ettermiddag, mens kullkontrakten for 2019 handlet flatt på 79,75 USD/tonn da det nordiske kraftmarkedet stengte for helgen.

Skrevet av Gert Ove Mollestad - Montel.

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?