19.02.2018

Prishopp på kalde og tørre varsler

(Montel) De nærmeste kraftkontraktene steg markant i pris fredag etter at værvarslene indikerer et langvarig blokkerende høytrykk over Norden som vil gi lave temperaturer, lite nedbør og rolige vindforhold.

Kontrakten for neste uke steg med hele 4,5 prosent til 39,50 EUR/MWh, mens mars-kontrakten steg med 2,3 prosent til 35,55 EUR/MWh på Nasdaq Commodities.

– Været ser ut til å bli kaldt og tørt på grunn av et sterkt høytrykk, og da får man betydelige bevegelser i markedet, sier porteføljeforvalter Hermund Ulstein i Markedskraft.

Meteorolog Jalle Hiltunen i SMHI sier at dagens varsler indikerer at det varslede høytrykket vil bli enda kraftigere enn tidligere ventet, noe som vil føre til lavere temperaturer og mindre nedbør enn normalt. Det vil også bli ganske rolige vindforhold.

– Hvis det blir så kaldt og tørt fremover som varslene viser, så svekkes den hydrologiske balansen raskt. Prognosene viser at vi går fra et overskudd på 5 TWh i dag til ned på minussiden allerede fra 26. februar, sier krafthandler Rune Jørgensen i Helgeland Kraft, som legger til at varslene får vannkraftprodusentene til å heve sine vannverdier.

Ulike værmodeller viser at det skal komme 1,2 til 4,1 TWh med nedbør over Norge og Sverige de neste ti dagene, mens normalen for perioden ligger på 4 TWh.

Temperaturene i Norden er ventet å ligge mellom minus 2,8 og minus 5,5 grader, og flertallet av modellene er kaldere enn normalen på minus 2,3 grader, ifølge SMHI.

Markedet fikk også støtte av systemprisen som steg med 1,57 euro til 38,17 EUR/MWh, noe som var godt over siste handel i døgnkontrakten, som gikk på 36,79 EUR/MWh.

Det er ventet at den nordiske vindrkaftproduksjonen skal falle fra et snitt på 3,7 GW på fredag til bare 1 GW på lørdag.

Lenger ute på kurven steg årskontrakten for 2019 svakt med 0,05 euro til 27,20 EUR/MWh. Prisen på CO2-kvoter snudde ned fredag ettermiddag, mens kullkontrakten for 2019 handlet flatt på 79,75 USD/tonn da det nordiske kraftmarkedet stengte for helgen.

Skrevet av Gert Ove Mollestad - Montel.

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?