16.01.2015

Prisfall på mildere langtidsvarsler

(Montel) Kraftmarkedet åpnet opp torsdag, men falt raskt tilbake da senere værvarsler viser at kulden neste uke trolig bare blir midlertidig.

Februar-kontrakten steg til 33,15 EUR/MWh tidlig torsdag morgen, det høyeste nivået så langt i år, før den falt kraftig tilbake i løpet av dagen til en sluttpris på 31,85 EUR/MWh, ned en hel euro fra onsdag.

Q2 15-kontrakten falt med 56 cent til 26,71 EUR/MWh.

– Det kom inn noen varsler sent onsdag kveld som tydet på at det skal bli tørt og kaldt lenge, noe som fikk prisene til å stige i dag tidlig. Men senere varsler har moderert dette bildet, og nå ser det ut som om kulden bare skal bli midlertidig, sier Haakon Knudstad, krafthandler i BKK.

Temperaturene ventes å stupe fra drøye to plussgrader i snitt i Norden fredag til minus 7 grader i snitt i midten av neste uke. Dette vil sammenfalle med mindre vind og nedbør.

Kontrakten for neste uke handles til 36,00 EUR/MWh, ned 1,25 euro fra onsdag men likevel langt over gjennomsnittlig systempris denne uken – som er på 28,94 EUR/MWh fra mandag til fredag.

Men så lenge varslene ikke fortsetter å være kalde fremover i tid, og ressurssituasjonen er normal, finnes det ikke noen stor vilje i markedet til å presse prisene ytterligere opp, sier Knudstad.

Prisforventningene for neste uke påvirkes også av at produksjonen ved kjernekraftreaktoren Oskarshamn 3 (1.400 MW) i Sverige begrenses til maksimalt 400 MW hele neste uke på grunn av tekniske problemer. Reaktoren er helt ute av drift mellom onsdag kveld og fredag kveld denne uken, etter å ha vært av og på tidligere i uken.

Olav Vilnes
olav@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?