16.01.2015

Prisfall på mildere langtidsvarsler

(Montel) Kraftmarkedet åpnet opp torsdag, men falt raskt tilbake da senere værvarsler viser at kulden neste uke trolig bare blir midlertidig.

Februar-kontrakten steg til 33,15 EUR/MWh tidlig torsdag morgen, det høyeste nivået så langt i år, før den falt kraftig tilbake i løpet av dagen til en sluttpris på 31,85 EUR/MWh, ned en hel euro fra onsdag.

Q2 15-kontrakten falt med 56 cent til 26,71 EUR/MWh.

– Det kom inn noen varsler sent onsdag kveld som tydet på at det skal bli tørt og kaldt lenge, noe som fikk prisene til å stige i dag tidlig. Men senere varsler har moderert dette bildet, og nå ser det ut som om kulden bare skal bli midlertidig, sier Haakon Knudstad, krafthandler i BKK.

Temperaturene ventes å stupe fra drøye to plussgrader i snitt i Norden fredag til minus 7 grader i snitt i midten av neste uke. Dette vil sammenfalle med mindre vind og nedbør.

Kontrakten for neste uke handles til 36,00 EUR/MWh, ned 1,25 euro fra onsdag men likevel langt over gjennomsnittlig systempris denne uken – som er på 28,94 EUR/MWh fra mandag til fredag.

Men så lenge varslene ikke fortsetter å være kalde fremover i tid, og ressurssituasjonen er normal, finnes det ikke noen stor vilje i markedet til å presse prisene ytterligere opp, sier Knudstad.

Prisforventningene for neste uke påvirkes også av at produksjonen ved kjernekraftreaktoren Oskarshamn 3 (1.400 MW) i Sverige begrenses til maksimalt 400 MW hele neste uke på grunn av tekniske problemer. Reaktoren er helt ute av drift mellom onsdag kveld og fredag kveld denne uken, etter å ha vært av og på tidligere i uken.

Olav Vilnes
olav@montel.no

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?