16.01.2015

Prisfall på mildere langtidsvarsler

(Montel) Kraftmarkedet åpnet opp torsdag, men falt raskt tilbake da senere værvarsler viser at kulden neste uke trolig bare blir midlertidig.

Februar-kontrakten steg til 33,15 EUR/MWh tidlig torsdag morgen, det høyeste nivået så langt i år, før den falt kraftig tilbake i løpet av dagen til en sluttpris på 31,85 EUR/MWh, ned en hel euro fra onsdag.

Q2 15-kontrakten falt med 56 cent til 26,71 EUR/MWh.

– Det kom inn noen varsler sent onsdag kveld som tydet på at det skal bli tørt og kaldt lenge, noe som fikk prisene til å stige i dag tidlig. Men senere varsler har moderert dette bildet, og nå ser det ut som om kulden bare skal bli midlertidig, sier Haakon Knudstad, krafthandler i BKK.

Temperaturene ventes å stupe fra drøye to plussgrader i snitt i Norden fredag til minus 7 grader i snitt i midten av neste uke. Dette vil sammenfalle med mindre vind og nedbør.

Kontrakten for neste uke handles til 36,00 EUR/MWh, ned 1,25 euro fra onsdag men likevel langt over gjennomsnittlig systempris denne uken – som er på 28,94 EUR/MWh fra mandag til fredag.

Men så lenge varslene ikke fortsetter å være kalde fremover i tid, og ressurssituasjonen er normal, finnes det ikke noen stor vilje i markedet til å presse prisene ytterligere opp, sier Knudstad.

Prisforventningene for neste uke påvirkes også av at produksjonen ved kjernekraftreaktoren Oskarshamn 3 (1.400 MW) i Sverige begrenses til maksimalt 400 MW hele neste uke på grunn av tekniske problemer. Reaktoren er helt ute av drift mellom onsdag kveld og fredag kveld denne uken, etter å ha vært av og på tidligere i uken.

Olav Vilnes
olav@montel.no

Endless Winter ep. 3

Endless Winter 3 er siste kapittel i skikjører Nikolai Schirmers vintereventyr, hvor han forsøker å kjøre bedre på ski med lavere klimagassutslipp.

Les mer

Markedskommentar uke 46 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 45,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 43 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer denne uken som gir redusert forbruk og redusert pris. Forventet pris for kommende uke er rundt 41 øre/kWh, da temperaturene er ventet videre opp hvor det vil bli plussgrader over store deler av Østlandet. Samtidig er det ventet vind under normalen og normale nedbørsmengder i Nordpool-området som helhet.

Les mer

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?