16.01.2015

Prisfall på mildere langtidsvarsler

(Montel) Kraftmarkedet åpnet opp torsdag, men falt raskt tilbake da senere værvarsler viser at kulden neste uke trolig bare blir midlertidig.

Februar-kontrakten steg til 33,15 EUR/MWh tidlig torsdag morgen, det høyeste nivået så langt i år, før den falt kraftig tilbake i løpet av dagen til en sluttpris på 31,85 EUR/MWh, ned en hel euro fra onsdag.

Q2 15-kontrakten falt med 56 cent til 26,71 EUR/MWh.

– Det kom inn noen varsler sent onsdag kveld som tydet på at det skal bli tørt og kaldt lenge, noe som fikk prisene til å stige i dag tidlig. Men senere varsler har moderert dette bildet, og nå ser det ut som om kulden bare skal bli midlertidig, sier Haakon Knudstad, krafthandler i BKK.

Temperaturene ventes å stupe fra drøye to plussgrader i snitt i Norden fredag til minus 7 grader i snitt i midten av neste uke. Dette vil sammenfalle med mindre vind og nedbør.

Kontrakten for neste uke handles til 36,00 EUR/MWh, ned 1,25 euro fra onsdag men likevel langt over gjennomsnittlig systempris denne uken – som er på 28,94 EUR/MWh fra mandag til fredag.

Men så lenge varslene ikke fortsetter å være kalde fremover i tid, og ressurssituasjonen er normal, finnes det ikke noen stor vilje i markedet til å presse prisene ytterligere opp, sier Knudstad.

Prisforventningene for neste uke påvirkes også av at produksjonen ved kjernekraftreaktoren Oskarshamn 3 (1.400 MW) i Sverige begrenses til maksimalt 400 MW hele neste uke på grunn av tekniske problemer. Reaktoren er helt ute av drift mellom onsdag kveld og fredag kveld denne uken, etter å ha vært av og på tidligere i uken.

Olav Vilnes
olav@montel.no

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?