Hjem > Siste nytt > Prisfall på mildere langtidsvarsler

Prisfall på mildere langtidsvarsler

Thomas Gundersen
Publisert 16.01.2015, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) Kraftmarkedet åpnet opp torsdag, men falt raskt tilbake da senere værvarsler viser at kulden neste uke trolig bare blir midlertidig.

Februar-kontrakten steg til 33,15 EUR/MWh tidlig torsdag morgen, det høyeste nivået så langt i år, før den falt kraftig tilbake i løpet av dagen til en sluttpris på 31,85 EUR/MWh, ned en hel euro fra onsdag.

Q2 15-kontrakten falt med 56 cent til 26,71 EUR/MWh.

– Det kom inn noen varsler sent onsdag kveld som tydet på at det skal bli tørt og kaldt lenge, noe som fikk prisene til å stige i dag tidlig. Men senere varsler har moderert dette bildet, og nå ser det ut som om kulden bare skal bli midlertidig, sier Haakon Knudstad, krafthandler i BKK.

Temperaturene ventes å stupe fra drøye to plussgrader i snitt i Norden fredag til minus 7 grader i snitt i midten av neste uke. Dette vil sammenfalle med mindre vind og nedbør.

Kontrakten for neste uke handles til 36,00 EUR/MWh, ned 1,25 euro fra onsdag men likevel langt over gjennomsnittlig systempris denne uken – som er på 28,94 EUR/MWh fra mandag til fredag.

Men så lenge varslene ikke fortsetter å være kalde fremover i tid, og ressurssituasjonen er normal, finnes det ikke noen stor vilje i markedet til å presse prisene ytterligere opp, sier Knudstad.

Prisforventningene for neste uke påvirkes også av at produksjonen ved kjernekraftreaktoren Oskarshamn 3 (1.400 MW) i Sverige begrenses til maksimalt 400 MW hele neste uke på grunn av tekniske problemer. Reaktoren er helt ute av drift mellom onsdag kveld og fredag kveld denne uken, etter å ha vært av og på tidligere i uken.

Olav Vilnes
olav@montel.no

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?