23.04.2015

Prisfall i fortsatt svakt marked

(Montel) Kraftprisene fortsatte ned tirsdag, ettersom værvarslene er våtere enn normalt.

Mai-kontrakten endte dagen på 22,60 EUR/MWh, ned 10 cent fra mandag, mens Q3 15-kontrakten endte på 22,46 EUR/MWh, ned 9 cent, etter å ha satt ny bunnrekord på 22,40 EUR/MWh tidligere på dagen.

– Værvarslene er fortsatt våtere enn normalt. Så det fundamentale bildet er fortsatt svakt, sier senioranalytiker John Brottemsmo i Bergen Energi.

Q3-kontrakten har falt 9 prosent siden starten av april, men nedgangen har gått raskere enn den fundamentale situasjonen skulle tilsi, ifølge senioranalytiker Tor Reier Lilleholt i Markedskraft.

– Jeg klarer ikke å se nok fundamentale endringer som skal tilsvare en forskjell på 8-9 euro fra leveranseprisen på Q3 i fjor sommer til i år. Våre simuleringer viser at det ikke vil bli ekstreme tilstander i magasinene selv med mye snø i Sør-Norge, sier Lilleholt til Montel.

Systemprisen i tredje kvartal i fjor ble i snitt 31,80 EUR/MWh og Lilleholt ser en pris på rundt 26 EUR/MWh som sannsynlig i år.

Den hydrologiske balansen viser nå et overskudd på rundt 5 TWh, ifølge Lilleholt, og tirsdagens varsler tyder ikke på at den skal forverre seg.

Ifølge SMHI er det varslet mellom 6,9 og 8,5 TWh med nedbørsenergi de neste ti dagene i Norge og Sverige, godt over årsnormalen på 3,2 TWh. Temperaturene skal imidlertid holde seg litt under normalen i snitt, noe som trolig vil forhindre en veldig rask snøsmelting.

Olav Vilnes
olav@montel.no

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?