23.04.2015

Prisfall i fortsatt svakt marked

(Montel) Kraftprisene fortsatte ned tirsdag, ettersom værvarslene er våtere enn normalt.

Mai-kontrakten endte dagen på 22,60 EUR/MWh, ned 10 cent fra mandag, mens Q3 15-kontrakten endte på 22,46 EUR/MWh, ned 9 cent, etter å ha satt ny bunnrekord på 22,40 EUR/MWh tidligere på dagen.

– Værvarslene er fortsatt våtere enn normalt. Så det fundamentale bildet er fortsatt svakt, sier senioranalytiker John Brottemsmo i Bergen Energi.

Q3-kontrakten har falt 9 prosent siden starten av april, men nedgangen har gått raskere enn den fundamentale situasjonen skulle tilsi, ifølge senioranalytiker Tor Reier Lilleholt i Markedskraft.

– Jeg klarer ikke å se nok fundamentale endringer som skal tilsvare en forskjell på 8-9 euro fra leveranseprisen på Q3 i fjor sommer til i år. Våre simuleringer viser at det ikke vil bli ekstreme tilstander i magasinene selv med mye snø i Sør-Norge, sier Lilleholt til Montel.

Systemprisen i tredje kvartal i fjor ble i snitt 31,80 EUR/MWh og Lilleholt ser en pris på rundt 26 EUR/MWh som sannsynlig i år.

Den hydrologiske balansen viser nå et overskudd på rundt 5 TWh, ifølge Lilleholt, og tirsdagens varsler tyder ikke på at den skal forverre seg.

Ifølge SMHI er det varslet mellom 6,9 og 8,5 TWh med nedbørsenergi de neste ti dagene i Norge og Sverige, godt over årsnormalen på 3,2 TWh. Temperaturene skal imidlertid holde seg litt under normalen i snitt, noe som trolig vil forhindre en veldig rask snøsmelting.

Olav Vilnes
olav@montel.no

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?