23.04.2015

Prisfall i fortsatt svakt marked

(Montel) Kraftprisene fortsatte ned tirsdag, ettersom værvarslene er våtere enn normalt.

Mai-kontrakten endte dagen på 22,60 EUR/MWh, ned 10 cent fra mandag, mens Q3 15-kontrakten endte på 22,46 EUR/MWh, ned 9 cent, etter å ha satt ny bunnrekord på 22,40 EUR/MWh tidligere på dagen.

– Værvarslene er fortsatt våtere enn normalt. Så det fundamentale bildet er fortsatt svakt, sier senioranalytiker John Brottemsmo i Bergen Energi.

Q3-kontrakten har falt 9 prosent siden starten av april, men nedgangen har gått raskere enn den fundamentale situasjonen skulle tilsi, ifølge senioranalytiker Tor Reier Lilleholt i Markedskraft.

– Jeg klarer ikke å se nok fundamentale endringer som skal tilsvare en forskjell på 8-9 euro fra leveranseprisen på Q3 i fjor sommer til i år. Våre simuleringer viser at det ikke vil bli ekstreme tilstander i magasinene selv med mye snø i Sør-Norge, sier Lilleholt til Montel.

Systemprisen i tredje kvartal i fjor ble i snitt 31,80 EUR/MWh og Lilleholt ser en pris på rundt 26 EUR/MWh som sannsynlig i år.

Den hydrologiske balansen viser nå et overskudd på rundt 5 TWh, ifølge Lilleholt, og tirsdagens varsler tyder ikke på at den skal forverre seg.

Ifølge SMHI er det varslet mellom 6,9 og 8,5 TWh med nedbørsenergi de neste ti dagene i Norge og Sverige, godt over årsnormalen på 3,2 TWh. Temperaturene skal imidlertid holde seg litt under normalen i snitt, noe som trolig vil forhindre en veldig rask snøsmelting.

Olav Vilnes
olav@montel.no

Markedskommentar uke 44 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 19 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli under 12,2 øre/kWh. Spotprisen for Østlandsområdet har dermed redusert seg markant den siste uken. Prisutsiktene for kommende uke ser ut til å bli rundt 15 øre/kWh.   

Les mer

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?