Hjem > Siste nytt > Prisfall i fortsatt svakt marked

Prisfall i fortsatt svakt marked

Thomas Gundersen
Publisert 23.04.2015, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) Kraftprisene fortsatte ned tirsdag, ettersom værvarslene er våtere enn normalt.

Mai-kontrakten endte dagen på 22,60 EUR/MWh, ned 10 cent fra mandag, mens Q3 15-kontrakten endte på 22,46 EUR/MWh, ned 9 cent, etter å ha satt ny bunnrekord på 22,40 EUR/MWh tidligere på dagen.

– Værvarslene er fortsatt våtere enn normalt. Så det fundamentale bildet er fortsatt svakt, sier senioranalytiker John Brottemsmo i Bergen Energi.

Q3-kontrakten har falt 9 prosent siden starten av april, men nedgangen har gått raskere enn den fundamentale situasjonen skulle tilsi, ifølge senioranalytiker Tor Reier Lilleholt i Markedskraft.

– Jeg klarer ikke å se nok fundamentale endringer som skal tilsvare en forskjell på 8-9 euro fra leveranseprisen på Q3 i fjor sommer til i år. Våre simuleringer viser at det ikke vil bli ekstreme tilstander i magasinene selv med mye snø i Sør-Norge, sier Lilleholt til Montel.

Systemprisen i tredje kvartal i fjor ble i snitt 31,80 EUR/MWh og Lilleholt ser en pris på rundt 26 EUR/MWh som sannsynlig i år.

Den hydrologiske balansen viser nå et overskudd på rundt 5 TWh, ifølge Lilleholt, og tirsdagens varsler tyder ikke på at den skal forverre seg.

Ifølge SMHI er det varslet mellom 6,9 og 8,5 TWh med nedbørsenergi de neste ti dagene i Norge og Sverige, godt over årsnormalen på 3,2 TWh. Temperaturene skal imidlertid holde seg litt under normalen i snitt, noe som trolig vil forhindre en veldig rask snøsmelting.

Olav Vilnes
olav@montel.no

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?