09.05.2014

Oslo gir investeringsstøtte til solcelleutbygging

solceller400pixelOslo (NTB-Anniken Celine Berger): Som første kommune i landet har bystyret i Oslo vedtatt å utarbeide en støtteordning for solcelleutbygging. Miljøpartiet De Grønne (MDG) vil innføre en slik ordning over hele landet.

Arbeiderpartiet fremmet forslaget i bystyrets samferdsels- og miljøkomité, og støtteordningen ble vedtatt onsdag, melder Teknisk Ukeblad.

– Dette er veldig positivt. Solceller har falt utenom alle offentlige støtteordninger. Nå har det blitt økt bevissthet, og vi er veldig glade for at man får tatt det inn. Oslo var tidlig ute med utfasing av oljefyr. Nå kan man gjøre det samme med solcelleutbygging, sier bystyremedlem for Arbeiderpartiet, Rina Mariann Hansen, til magasinet.

Stemte imot

Alle partier unntatt Fremskrittspartiet (Frp) stemte for forslaget.

– Vi ønsker mer info om kost/nytte-vurderinger og er for mer nøytralitet mellom ulike energiproduksjoner, sier nestleder i samferdsels- og miljøkomiteen Carl I. Hagen.

Ordningen skal være underlagt Klima- og energifondet, som igjen er underlagt det statlige foretaket Enova, under Olje- og energidepartementet.

Fondet gir ikke midler til kommunale utbygginger, men til næringsliv og privatpersoner.

– Hele landet

Miljøpartiet De Grønne (MDG) vedtok på landsmøtet i slutten av april å innføre en kommunal støtteordning for solcelleutbygging i hele landet.

– Å gi private husholdninger og bedrifter mulighet for å få dekket inntil 40 prosent av investeringene gjennom Enova, vil kunne sette fart i markedet for sol i Norge. Norge ligger langt etter våre naboland når det gjelder å ta i bruk solen, sier partiets talsperson Rasmus Hansson til NTB. (©NTB)

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?