(Europower) Regjeringen har avgjort at oljefondet ikke får lov å investere direkte i fornybar infrastruktur, som solenergi, vindkraftparker og strømnett.
Det går fram i den årlige stortingsmeldingen om Statens pensjonsfond utland (oljefondet) som ble lagt fram fredag, melder NTB.
Miljøorganisasjoner har ment at slike investeringer kan gi store kutt i CO2-utslippene. Men hvorvidt oljefondet skal få investeres i såkalt unotert infrastruktur er ikke et klimaspørsmål, men først og fremst et spørsmål om risikoen i forvaltningen av fondet, understreker finansminister Siv Jensen (Frp) i en pressemelding.
– Et åpent og politisk forankret statlig fond som vårt er ikke godt egnet til å bære risikoen ved slike investeringer, sammenliknet med andre investorer. Regjeringen ønsker derfor ikke å åpne for investeringer i unotert infrastruktur nå, sier finansminister Siv Jensen i meldingen.
Mye risiko
I stortingsmeldingen beskrives de spesielle utfordringene ved å investere i unotert infrastruktur, med utgangspunkt i en rapport fra konsulentselskapet McKinsey. Det er snakk om både politisk, omdømmemessig og regulatorisk risiko.
Det pekes på at investeringer i unotert infrastruktur er komplekse, varierer mye fra prosjekt til prosjekt og krever spesialisert kompetanse i flere ledd i investororganisasjonen, også på styrenivå.
Norges Bank har i et brev til Finansdepartementet pekt på at det er investeringer i infrastruktur i energi, kommunikasjon og transport i utviklede land i Europa og Nord-Amerika som ville vært mest relevante utfra risikohensyn.
– Det er bred politisk enighet om at fondet har et finansielt formål og at det ikke skal være et virkemiddel i utenriks- eller klimapolitikken, sier finansminister Siv Jensen.
Opp til Stortinget
De fleste nye fornybarprosjekter er i selskaper som ikke er aksjeselskaper, og som oljefondet i dag ikke har mandat til å investere i.
Regjeringen går dermed mot rådet fra Norges Bank om å åpne for slike investeringer.
Flere miljøorganisasjoner har lenge kjempet for at oljefondet må få lov til å gå direkte inn i blant annet sol- og vind-selskaper, og har pekt på stor klimagevinst, lønnsomhet og spredning av risiko.
Nå blir det opp til Stortinget å avgjøre om regjeringen får flertall for sitt forslag.