07.10.2015

OLJE: Stiger på tegn til lavere produksjon

Oslo (TDN Finans): Prisene på oljekontrakter stiger onsdag morgen for fjerde dag på rad, og både nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI ligger mer enn to dollar høyere pr fat enn de gjorde da Oslo Børs stengte tirsdag.


Oljeprisene stiger til sine høyeste nivåer på én måned, som følge av utsikter til at produksjonen vil bli svekket både i USA og internasjonalt fremover, skriver The Wall Street Journal.


Brent-kontrakten hadde sin største prisoppgang for en enkelt dag siden 31. august.


Tall fra USAs energiinformasjonskontor EIA viste tirsdag at oljeproduksjonen i USA i september falt til sitt laveste nivå på ett år, og dette tas som ytterligere bevis på at oljeselskapene trapper som svar på en langvarig periode med lave priser.


EIA meldte i sin månedsrapport at oljeproduksjonen falt med 120.000 fat pr dag til 9 millioner fat pr dag i september.


Prisene ble også støttet av mulighetene for et møte mellom Russland og Opec. Russlands oljeminister sa sist helg at det planlegges et møte mellom Saudi-Arabia og Russland senere i måneden, og at landet er villig til å møte Opec og andre produsenter, skriver avisen.


Hamza Khan, leder for råvarestrategi i ING Bank, sier at det er usannsynlig at Russland vil samarbeide med Opec eller foreta produksjonskutt for egen del, fordi landet er avhengig av høy produksjon for å holde inntektsstrømmen høy.


Oljeprisene styrkes ytterligere i elektronisk handel onsdag morgen, etter at uketall fra bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute (API) tirsdag kveld viste en overraskende nedgang i oljelagrene i USA.


-Tegn til at trenden reverseres begynner å vekke opp oljehandlere som er blitt vante til fallende priser, sier Bob Yawger, sjef for futuresavdelingen i Mizuho Securities USA, til WSJ.


Oljehandlere vil onsdag følge med på om EIAs offisielle ukentlige oljelagertall stemmer overens med de uoffisielle tallene API offentliggjorde tirsdag kveld, skriver WSJ.


API meldte at lagrene i USA falt med 1,2 millioner fat i løpet av uken frem til 2. oktober. Analytikere venter ifølge avisen at lagrene vil ha steget med 2,5 millioner fat, når EIA offentliggjør sine tall onsdag ettermiddag.


Prisdifferansen mellom Brent og WTI er det seneste døgnet utvidet med 10 cent, slik at Brent-premien onsdag morgen er på 3,12 dollar pr fat.


WTI 1. posisjon, som er november-kontrakten, noteres til 49,35 dollar pr fat onsdag morgen, opp 82 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 2,27 dollar til 48,53 dollar fatet.
Da Oslo Børs stengte tirsdag, lå WTI-prisen på om lag 47,17 dollar pr fat.


Brent 1. posisjon, som er november-kontrakten, handles for 52,47 dollar pr fat onsdag morgen, opp 55 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 2,67 dollar til 51,92 dollar fatet.
Prisen lå på om lag 50,34 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs tirsdag.


Brent spot for umiddelbar levering noteres onsdag morgen til 52,44 dollar pr fat, opp 39 cent fra foregående handelsdag, da prisen ble styrket med 2,88 dollar til 52,05 dollar pr fat.


EUROPOWER

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?