07.10.2015

OLJE: Stiger på tegn til lavere produksjon

Oslo (TDN Finans): Prisene på oljekontrakter stiger onsdag morgen for fjerde dag på rad, og både nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI ligger mer enn to dollar høyere pr fat enn de gjorde da Oslo Børs stengte tirsdag.


Oljeprisene stiger til sine høyeste nivåer på én måned, som følge av utsikter til at produksjonen vil bli svekket både i USA og internasjonalt fremover, skriver The Wall Street Journal.


Brent-kontrakten hadde sin største prisoppgang for en enkelt dag siden 31. august.


Tall fra USAs energiinformasjonskontor EIA viste tirsdag at oljeproduksjonen i USA i september falt til sitt laveste nivå på ett år, og dette tas som ytterligere bevis på at oljeselskapene trapper som svar på en langvarig periode med lave priser.


EIA meldte i sin månedsrapport at oljeproduksjonen falt med 120.000 fat pr dag til 9 millioner fat pr dag i september.


Prisene ble også støttet av mulighetene for et møte mellom Russland og Opec. Russlands oljeminister sa sist helg at det planlegges et møte mellom Saudi-Arabia og Russland senere i måneden, og at landet er villig til å møte Opec og andre produsenter, skriver avisen.


Hamza Khan, leder for råvarestrategi i ING Bank, sier at det er usannsynlig at Russland vil samarbeide med Opec eller foreta produksjonskutt for egen del, fordi landet er avhengig av høy produksjon for å holde inntektsstrømmen høy.


Oljeprisene styrkes ytterligere i elektronisk handel onsdag morgen, etter at uketall fra bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute (API) tirsdag kveld viste en overraskende nedgang i oljelagrene i USA.


-Tegn til at trenden reverseres begynner å vekke opp oljehandlere som er blitt vante til fallende priser, sier Bob Yawger, sjef for futuresavdelingen i Mizuho Securities USA, til WSJ.


Oljehandlere vil onsdag følge med på om EIAs offisielle ukentlige oljelagertall stemmer overens med de uoffisielle tallene API offentliggjorde tirsdag kveld, skriver WSJ.


API meldte at lagrene i USA falt med 1,2 millioner fat i løpet av uken frem til 2. oktober. Analytikere venter ifølge avisen at lagrene vil ha steget med 2,5 millioner fat, når EIA offentliggjør sine tall onsdag ettermiddag.


Prisdifferansen mellom Brent og WTI er det seneste døgnet utvidet med 10 cent, slik at Brent-premien onsdag morgen er på 3,12 dollar pr fat.


WTI 1. posisjon, som er november-kontrakten, noteres til 49,35 dollar pr fat onsdag morgen, opp 82 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 2,27 dollar til 48,53 dollar fatet.
Da Oslo Børs stengte tirsdag, lå WTI-prisen på om lag 47,17 dollar pr fat.


Brent 1. posisjon, som er november-kontrakten, handles for 52,47 dollar pr fat onsdag morgen, opp 55 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 2,67 dollar til 51,92 dollar fatet.
Prisen lå på om lag 50,34 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs tirsdag.


Brent spot for umiddelbar levering noteres onsdag morgen til 52,44 dollar pr fat, opp 39 cent fra foregående handelsdag, da prisen ble styrket med 2,88 dollar til 52,05 dollar pr fat.


EUROPOWER

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?