17.12.2015

Økning på sterkere spot enn forventet

(Montel) Prisene i kraftmarkedet steg for andre dag på rad onsdag, godt hjulpet av at systemprisen for torsdag ble høyere enn forventet.


Kontrakten for første kvartal 2016 endte på 20,65 EUR/MWh på Nasdaq Commodities, opp 45 cent fra tirsdag, og den høyeste sluttprisen siden torsdag forrige uke.


Januar-kontrakten endte opp 50 cent på 21,30 EUR/MWh, mens kontrakten for neste år steg med 35 cent til 17,55 EUR/MWh.


– Markedet har steget hovedsakelig fordi systemprisen ble rundt en euro sterkere enn forventet, sier porteføljeforvalter Arne Österlind til Montel.


Systemprisen for torsdag kom inn på 26,69 EUR/MWh, ned 3,47 euro fra onsdag.


Prisene har blitt støtte denne uken av midlertidig kaldt vær, samtidig som kjernekraftreaktoren Oskarshamn 3 (1.400 MW) falt ut av drift tirsdag morgen og blir ute til 21. desember.


Værvarslene er imidlertid svært våte og milde, noe som bidro til at terminene åpnet dagen ned, ifølge sjefanalytiker Sigbjørn Seland i Nena.


Ifølge SMHI skal det de neste ti dagene komme 9,2-12,6 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige, noe som er godt over normalen for årstiden på 5,1 TWh. Temperaturene i Norden ventes å være 5-6 grader over normalen, som er på 1,8 minusgrader.


Kontrakten for neste uke falt med 40 cent til 16,90 EUR/MWh.


– Det ligger an til at vi kan få en rekordmild jule- og nyttårsuke nå, og at vi derfor kan få veldig lave spotpriser inn i 2016, sier Seland.


– Strømforbruket vil falle betydelig fra og med lille julaften, og dersom det blir høy vindkraftproduksjon 1. juledag, kan systemprisen bli så lav som 13 EUR/MWh, supplerer Österlind.


Reporting by:
Iselin Rønningsbakk

Markedskommentar uke 47 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 43,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 41 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer som gir redusert forbruk og redusert pris, det har også vært mer vind og en liten økning av tilsig.

Les mer

Endless Winter ep. 3

Endless Winter 3 er siste kapittel i skikjører Nikolai Schirmers vintereventyr, hvor han forsøker å kjøre bedre på ski med lavere klimagassutslipp.

Les mer

Markedskommentar uke 46 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 45,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 43 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer denne uken som gir redusert forbruk og redusert pris. Forventet pris for kommende uke er rundt 41 øre/kWh, da temperaturene er ventet videre opp hvor det vil bli plussgrader over store deler av Østlandet. Samtidig er det ventet vind under normalen og normale nedbørsmengder i Nordpool-området som helhet.

Les mer

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?