17.12.2015

Økning på sterkere spot enn forventet

(Montel) Prisene i kraftmarkedet steg for andre dag på rad onsdag, godt hjulpet av at systemprisen for torsdag ble høyere enn forventet.


Kontrakten for første kvartal 2016 endte på 20,65 EUR/MWh på Nasdaq Commodities, opp 45 cent fra tirsdag, og den høyeste sluttprisen siden torsdag forrige uke.


Januar-kontrakten endte opp 50 cent på 21,30 EUR/MWh, mens kontrakten for neste år steg med 35 cent til 17,55 EUR/MWh.


– Markedet har steget hovedsakelig fordi systemprisen ble rundt en euro sterkere enn forventet, sier porteføljeforvalter Arne Österlind til Montel.


Systemprisen for torsdag kom inn på 26,69 EUR/MWh, ned 3,47 euro fra onsdag.


Prisene har blitt støtte denne uken av midlertidig kaldt vær, samtidig som kjernekraftreaktoren Oskarshamn 3 (1.400 MW) falt ut av drift tirsdag morgen og blir ute til 21. desember.


Værvarslene er imidlertid svært våte og milde, noe som bidro til at terminene åpnet dagen ned, ifølge sjefanalytiker Sigbjørn Seland i Nena.


Ifølge SMHI skal det de neste ti dagene komme 9,2-12,6 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige, noe som er godt over normalen for årstiden på 5,1 TWh. Temperaturene i Norden ventes å være 5-6 grader over normalen, som er på 1,8 minusgrader.


Kontrakten for neste uke falt med 40 cent til 16,90 EUR/MWh.


– Det ligger an til at vi kan få en rekordmild jule- og nyttårsuke nå, og at vi derfor kan få veldig lave spotpriser inn i 2016, sier Seland.


– Strømforbruket vil falle betydelig fra og med lille julaften, og dersom det blir høy vindkraftproduksjon 1. juledag, kan systemprisen bli så lav som 13 EUR/MWh, supplerer Österlind.


Reporting by:
Iselin Rønningsbakk

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?