17.12.2015

Økning på sterkere spot enn forventet

(Montel) Prisene i kraftmarkedet steg for andre dag på rad onsdag, godt hjulpet av at systemprisen for torsdag ble høyere enn forventet.


Kontrakten for første kvartal 2016 endte på 20,65 EUR/MWh på Nasdaq Commodities, opp 45 cent fra tirsdag, og den høyeste sluttprisen siden torsdag forrige uke.


Januar-kontrakten endte opp 50 cent på 21,30 EUR/MWh, mens kontrakten for neste år steg med 35 cent til 17,55 EUR/MWh.


– Markedet har steget hovedsakelig fordi systemprisen ble rundt en euro sterkere enn forventet, sier porteføljeforvalter Arne Österlind til Montel.


Systemprisen for torsdag kom inn på 26,69 EUR/MWh, ned 3,47 euro fra onsdag.


Prisene har blitt støtte denne uken av midlertidig kaldt vær, samtidig som kjernekraftreaktoren Oskarshamn 3 (1.400 MW) falt ut av drift tirsdag morgen og blir ute til 21. desember.


Værvarslene er imidlertid svært våte og milde, noe som bidro til at terminene åpnet dagen ned, ifølge sjefanalytiker Sigbjørn Seland i Nena.


Ifølge SMHI skal det de neste ti dagene komme 9,2-12,6 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige, noe som er godt over normalen for årstiden på 5,1 TWh. Temperaturene i Norden ventes å være 5-6 grader over normalen, som er på 1,8 minusgrader.


Kontrakten for neste uke falt med 40 cent til 16,90 EUR/MWh.


– Det ligger an til at vi kan få en rekordmild jule- og nyttårsuke nå, og at vi derfor kan få veldig lave spotpriser inn i 2016, sier Seland.


– Strømforbruket vil falle betydelig fra og med lille julaften, og dersom det blir høy vindkraftproduksjon 1. juledag, kan systemprisen bli så lav som 13 EUR/MWh, supplerer Österlind.


Reporting by:
Iselin Rønningsbakk

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?