17.12.2015

Økning på sterkere spot enn forventet

(Montel) Prisene i kraftmarkedet steg for andre dag på rad onsdag, godt hjulpet av at systemprisen for torsdag ble høyere enn forventet.


Kontrakten for første kvartal 2016 endte på 20,65 EUR/MWh på Nasdaq Commodities, opp 45 cent fra tirsdag, og den høyeste sluttprisen siden torsdag forrige uke.


Januar-kontrakten endte opp 50 cent på 21,30 EUR/MWh, mens kontrakten for neste år steg med 35 cent til 17,55 EUR/MWh.


– Markedet har steget hovedsakelig fordi systemprisen ble rundt en euro sterkere enn forventet, sier porteføljeforvalter Arne Österlind til Montel.


Systemprisen for torsdag kom inn på 26,69 EUR/MWh, ned 3,47 euro fra onsdag.


Prisene har blitt støtte denne uken av midlertidig kaldt vær, samtidig som kjernekraftreaktoren Oskarshamn 3 (1.400 MW) falt ut av drift tirsdag morgen og blir ute til 21. desember.


Værvarslene er imidlertid svært våte og milde, noe som bidro til at terminene åpnet dagen ned, ifølge sjefanalytiker Sigbjørn Seland i Nena.


Ifølge SMHI skal det de neste ti dagene komme 9,2-12,6 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige, noe som er godt over normalen for årstiden på 5,1 TWh. Temperaturene i Norden ventes å være 5-6 grader over normalen, som er på 1,8 minusgrader.


Kontrakten for neste uke falt med 40 cent til 16,90 EUR/MWh.


– Det ligger an til at vi kan få en rekordmild jule- og nyttårsuke nå, og at vi derfor kan få veldig lave spotpriser inn i 2016, sier Seland.


– Strømforbruket vil falle betydelig fra og med lille julaften, og dersom det blir høy vindkraftproduksjon 1. juledag, kan systemprisen bli så lav som 13 EUR/MWh, supplerer Österlind.


Reporting by:
Iselin Rønningsbakk

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?