18.02.2015

Øker sannsynligheten for vindkraft i Norge

(Montel) Regjeringens forslag til bedrede avskrivingsregler øker sannsynligheten for investeringer i norske vindkraftprosjekter, sier kommunikasjonssjef Torbjørn Steen i Statkraft.

Regjeringen foreslo i går å innføre ekstraordinære avskrivingsregler på 20 prosent årlig over fem år for vindkraftprosjekter som bygges i Norge. (se egen sak)

Målet er å harmonisere konkurranseforholdene med Sverige og hjelpe til med at flere prosjekter bygges i Norge. Siden 2012 har Sverige bygget ut 6,2 TWh vindkraft mot bare 0,9 TWh i Norge. (se egen sak)

– Vi er fornøyd med at regjeringen fremmer forslag om å gjøre avskrivingsreglene bedre, fordi dette øker sannsynligheten for flere investeringer i Norge, sier kommunikasjonssjef Torbjørn Steen i Statkraft til Montel.

Statkraft har sammen med Trønderenergi, Agder Energi og NTE planer om å bygge ut 1.000 MW vindkraft i Snillfjord og på Fosen. Endelig investeringsbeslutning er planlagt i juni i år.

– For Fosen Vind er det nyttig at forslaget kommer nå, fordi nå jobber man med å hente inn eksterne investorer til prosjektene, og det gir mer forutsigbarhet at man har de konkrete forholdene på bordet, sier Steen.

Vindkraftbransjen, med Norwea i spissen, har jobbet hardt for at de ekstraordinære avskrivningene skulle legges på 40 prosent, men regjeringen gikk for 20 prosent, noe også Venstre er enig i, ifølge en pressemelding fra regjeringens støtteparti.

– Hva synes dere om at satsen ble 20 prosent og ikke 40?

– Det har jeg ikke noen kommentar til ut over at det forslaget som ligger på bordet er bedre enn dagens forhold. Det er det viktigste, sier Steen.

Det er likevel ikke rett fram mot en investeringsbeslutning i juni, ifølge Steen, som peker på usikkerhet knyttet til for eksempel utbyggingskostnader og nettforhold.

Administrerende direktør i SAE Vind, Anders Gaudestad, er også positiv til gårsdagens forslag.

– Dette er et skritt i riktig retning. Vi opererer i samme marked som i Sverige, og vi setter pris på mer harmoniserte rammevilkår, sier Gaudestad.

Han kan ikke nå si om bedrede avskrivingsregler vil føre til at eierne tar investeringsbeslutninger. Han ønsker heller ikke å kommentere at satsen ble 20 prosent og ikke 40.

– Men jeg synes det er bra at dette kommer, fordi det er et prinsipp vi har jobbet for lenge, sier Gaudestad.

 

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?