07.12.2015

OED har polert ned forslag om nettregulering

(Montel) Distriktenes energiforening (Defo) mener Olje- og energidepartementet har gjort forslagene knyttet til selskapsmessig og funksjonelt skille i nettselskap litt mer spiselig enn Reiten-utvalgets forslag, men vil fortsatt kjempe mot et sentralt punkt i forslaget.


– Vi er fornøyd med at forslaget regjeringen la frem idag er litt rundere i kantene enn Reiten-utvalget var, men det er ikke veldig store forskjeller på dette og det OED hadde ute på høring, sier daglig leder Knut Lockert i Defo til Montel.


Lockert peker på at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har kommet de små og mellomstore selskapene litt i møte:


– Forslaget er noe mer fleksibelt på innholdet i et såkalt funksjonelt skille mellom nettselskapene og andre forretningsområder, men det er klart at det gjenstår å se hva Stortinget bestemmer seg for og hvordan dette kan bli praktisert. Vi vil fortsette vår kamp for at det funksjonelle skillet skal droppes helt, sier han.


Et utvalg som ble ledet av tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten leverte en rapport om nettstruktur og regulering i 2014. Dette arbeidet har dannet mye av grunnlaget for det forslaget OED i dag sendte til Stortinget.


Reiten-utvalget foreslo at nettvirksomhet skal skilles helt fra annen virksomhet i kraftselskap både selskapsmessig og funksjonelt. Det vil si at monopolvirksomheten i nettselskapene verken skal dele selskapsorganisering eller dele ansatte og lederfunksjoner med konkurranseutsatte virksomheter, som for eksempel strømsalg.


Idag er det kun slikt skille for selskaper med mer enn 100.000 nettkunder.


Lockert peker samtidig på at OED i dagens presentasjon av forslaget velger å kople ønsket om et funksjonelt skille med tall for effektivitet som er utarbeidet av NVE og som Defo er uenige i.


– Effektivitet har ingenting med selskapsform å gjøre, sier Lockert, og understreker at han mener faktagrunnlaget for forslaget dermed er feil.


Defo er imidlertid klar på at man anser kampen mot et såkalt selskapsmessig skille av nett og annen virksomhet som tapt.


– Vi må erkjenne at det er en utvikling som vil komme, og vil ikke bruke tid på å kjempe mot det, sier han.


Når det gjelder stortingsbehandlingen, er Lockert avventende til hvordan den politiske dynamikken vil spille seg ut i denne saken, som han tror lett kan bli oppfattet som en liten sak av partiene på tinget:


– Jeg tror dette er en sak som i realiteten blir avgjort av Venstre og Krf som støttepartier for regjeringen, og er redd for at saken ikke sees som viktig nok til at partiene velger å ta en fight med regjeringen, sier Lockert.


Han tror forslaget vil avgjøres av Stortinget på forsommeren neste år.


Øystein Meland
oystein@montel.no

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer

Markedskommentar uke 23 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 9,6 og 33 øre/kWh, mot 25-37 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Hva skjedde med CO2-prisen?

Prisen på CO2-kvoter påvirker strømprisen, og det siste halvannet året har CO2-prisen steget kraftig. Her er en forklaring på CO2-markedet fra C til 2.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?