07.12.2015

OED har polert ned forslag om nettregulering

(Montel) Distriktenes energiforening (Defo) mener Olje- og energidepartementet har gjort forslagene knyttet til selskapsmessig og funksjonelt skille i nettselskap litt mer spiselig enn Reiten-utvalgets forslag, men vil fortsatt kjempe mot et sentralt punkt i forslaget.


– Vi er fornøyd med at forslaget regjeringen la frem idag er litt rundere i kantene enn Reiten-utvalget var, men det er ikke veldig store forskjeller på dette og det OED hadde ute på høring, sier daglig leder Knut Lockert i Defo til Montel.


Lockert peker på at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har kommet de små og mellomstore selskapene litt i møte:


– Forslaget er noe mer fleksibelt på innholdet i et såkalt funksjonelt skille mellom nettselskapene og andre forretningsområder, men det er klart at det gjenstår å se hva Stortinget bestemmer seg for og hvordan dette kan bli praktisert. Vi vil fortsette vår kamp for at det funksjonelle skillet skal droppes helt, sier han.


Et utvalg som ble ledet av tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten leverte en rapport om nettstruktur og regulering i 2014. Dette arbeidet har dannet mye av grunnlaget for det forslaget OED i dag sendte til Stortinget.


Reiten-utvalget foreslo at nettvirksomhet skal skilles helt fra annen virksomhet i kraftselskap både selskapsmessig og funksjonelt. Det vil si at monopolvirksomheten i nettselskapene verken skal dele selskapsorganisering eller dele ansatte og lederfunksjoner med konkurranseutsatte virksomheter, som for eksempel strømsalg.


Idag er det kun slikt skille for selskaper med mer enn 100.000 nettkunder.


Lockert peker samtidig på at OED i dagens presentasjon av forslaget velger å kople ønsket om et funksjonelt skille med tall for effektivitet som er utarbeidet av NVE og som Defo er uenige i.


– Effektivitet har ingenting med selskapsform å gjøre, sier Lockert, og understreker at han mener faktagrunnlaget for forslaget dermed er feil.


Defo er imidlertid klar på at man anser kampen mot et såkalt selskapsmessig skille av nett og annen virksomhet som tapt.


– Vi må erkjenne at det er en utvikling som vil komme, og vil ikke bruke tid på å kjempe mot det, sier han.


Når det gjelder stortingsbehandlingen, er Lockert avventende til hvordan den politiske dynamikken vil spille seg ut i denne saken, som han tror lett kan bli oppfattet som en liten sak av partiene på tinget:


– Jeg tror dette er en sak som i realiteten blir avgjort av Venstre og Krf som støttepartier for regjeringen, og er redd for at saken ikke sees som viktig nok til at partiene velger å ta en fight med regjeringen, sier Lockert.


Han tror forslaget vil avgjøres av Stortinget på forsommeren neste år.


Øystein Meland
oystein@montel.no

Markedskommentar uke 15 2019

Spotprisene har løftet seg denne uken da høytrykkspreget vær har gitt lite vind og nedbør. Mer høytrykk i værvarslene kombinert med høyere brenselspriser og CO2-kvotepriser har bidratt til høyere priser i terminmarkedet for kraft.

Les mer

Endeløs vinter - et reisebrev

Endless Winter er et eksperiment i bærekraftig fjellsport. Vi følger skikjører Nikolai Schirmer i et forsøk på å kjøre bedre på ski uten de vanlige CO2-intensive frynsegodene til en proff skikjører.

Les mer

Markedskommentar april 2019

Vi har lagt bak oss en kald vinter med høye strømpriser og generelt høyt strømforbruk blant folk flest. Dette har påvirket strømregningene våre og dermed også økt trykket inn mot strømleverandørene. Nå har været blitt mildere og forbruket har gått ned. Det samme har strømprisene.

Les mer

Markedskommentar uke 14 2019

Denne uken har vært mild med temperaturer godt over normalen for årstiden. Spotprisene har vært relativt stabile med mindre svingninger denne uken.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?