24.06.2014

Obos skal bli selvforsynt med kraft

OBOS-energi_obos_bladet_5_14Europower. Mona Adolfsen.

Obos bygger kraftverk i Kvitnodalen i Hordaland. Selskapet satser på å bli selvforsynt med fornybar kraft. Foto: Obos

Obos har som mål å bli selvforsynt med fornybar kraft innen 2020. Selskapet er i ferd med å bygge eget kraftverk og har planer om å tjene penger på produksjonen.

Ifølge Obos skal alle forretningsbygg og fellesarealene i Obos-borettslag drives av fornybar kraft innen 2020. I dag utgjør dette omtrent 650 GWh årlig.

– Obos bygger vannkraftverk fordi vi ønsker å være selvforsynt med fornybar energi. Fornybar kraft er bra for miljøet, men i tillegg skal vi tjene penger på dette, sier Marius Asheim, som er forretningsutvikler i OBOS og jobber med vannkraft.

Kraftverkseier

Som en del av miljøstrategien kjøpte Obos opp Tyngdekraft AS, et selskap som utvikler små vannkraftverk, i desember 2011. Tyngdekraft har en portefølje med eierandeler i 13 utviklingsprosjekter som til sammen vil gi nærmere 200 GWh.

Det første anlegget, Kvitnodalen ved Sørfjorden i Hordaland, er under bygging og vil gi 32,5 GWh i året.

Får sertifikater

Byggingen startet allerede i 2012 og Obos forventer at kraftverket skal stå klart neste år. De øvrige prosjektene forventes alle å være klare innen utløpet av 2020 for dermed bli tildelt elsertifikater.  Til tross for at mange andre utbyggere har avventet bygging på grunn av lave kraftpriser og dermed trolig lav lønnsomhet, har Obos startet opp dette prosjektet.

– Vi startet byggingen etter 2012, og dermed omfattes vi av tilskuddsordningen med grønne sertifikater. I tillegg har prisforventningene fra grunneierne blitt dempet, og det er lettere å skaffe gode prosjekter i dag. OBOS er langsiktig, og over tid forventes det at investeringene gir god lønnsomhet, sier Asheim i en kommentar på Obos sine hjemmesider.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?