Hjem > Siste nytt > Obos skal bli selvforsynt med kraft

Obos skal bli selvforsynt med kraft

Publisert 24.06.2014, sist oppdatert 05.09.2017

OBOS-energi_obos_bladet_5_14Europower. Mona Adolfsen.

Obos bygger kraftverk i Kvitnodalen i Hordaland. Selskapet satser på å bli selvforsynt med fornybar kraft. Foto: Obos

Obos har som mål å bli selvforsynt med fornybar kraft innen 2020. Selskapet er i ferd med å bygge eget kraftverk og har planer om å tjene penger på produksjonen.

Ifølge Obos skal alle forretningsbygg og fellesarealene i Obos-borettslag drives av fornybar kraft innen 2020. I dag utgjør dette omtrent 650 GWh årlig.

– Obos bygger vannkraftverk fordi vi ønsker å være selvforsynt med fornybar energi. Fornybar kraft er bra for miljøet, men i tillegg skal vi tjene penger på dette, sier Marius Asheim, som er forretningsutvikler i OBOS og jobber med vannkraft.

Kraftverkseier

Som en del av miljøstrategien kjøpte Obos opp Tyngdekraft AS, et selskap som utvikler små vannkraftverk, i desember 2011. Tyngdekraft har en portefølje med eierandeler i 13 utviklingsprosjekter som til sammen vil gi nærmere 200 GWh.

Det første anlegget, Kvitnodalen ved Sørfjorden i Hordaland, er under bygging og vil gi 32,5 GWh i året.

Får sertifikater

Byggingen startet allerede i 2012 og Obos forventer at kraftverket skal stå klart neste år. De øvrige prosjektene forventes alle å være klare innen utløpet av 2020 for dermed bli tildelt elsertifikater.  Til tross for at mange andre utbyggere har avventet bygging på grunn av lave kraftpriser og dermed trolig lav lønnsomhet, har Obos startet opp dette prosjektet.

– Vi startet byggingen etter 2012, og dermed omfattes vi av tilskuddsordningen med grønne sertifikater. I tillegg har prisforventningene fra grunneierne blitt dempet, og det er lettere å skaffe gode prosjekter i dag. OBOS er langsiktig, og over tid forventes det at investeringene gir god lønnsomhet, sier Asheim i en kommentar på Obos sine hjemmesider.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?