24.06.2014

Obos skal bli selvforsynt med kraft

OBOS-energi_obos_bladet_5_14Europower. Mona Adolfsen.

Obos bygger kraftverk i Kvitnodalen i Hordaland. Selskapet satser på å bli selvforsynt med fornybar kraft. Foto: Obos

Obos har som mål å bli selvforsynt med fornybar kraft innen 2020. Selskapet er i ferd med å bygge eget kraftverk og har planer om å tjene penger på produksjonen.

Ifølge Obos skal alle forretningsbygg og fellesarealene i Obos-borettslag drives av fornybar kraft innen 2020. I dag utgjør dette omtrent 650 GWh årlig.

– Obos bygger vannkraftverk fordi vi ønsker å være selvforsynt med fornybar energi. Fornybar kraft er bra for miljøet, men i tillegg skal vi tjene penger på dette, sier Marius Asheim, som er forretningsutvikler i OBOS og jobber med vannkraft.

Kraftverkseier

Som en del av miljøstrategien kjøpte Obos opp Tyngdekraft AS, et selskap som utvikler små vannkraftverk, i desember 2011. Tyngdekraft har en portefølje med eierandeler i 13 utviklingsprosjekter som til sammen vil gi nærmere 200 GWh.

Det første anlegget, Kvitnodalen ved Sørfjorden i Hordaland, er under bygging og vil gi 32,5 GWh i året.

Får sertifikater

Byggingen startet allerede i 2012 og Obos forventer at kraftverket skal stå klart neste år. De øvrige prosjektene forventes alle å være klare innen utløpet av 2020 for dermed bli tildelt elsertifikater.  Til tross for at mange andre utbyggere har avventet bygging på grunn av lave kraftpriser og dermed trolig lav lønnsomhet, har Obos startet opp dette prosjektet.

– Vi startet byggingen etter 2012, og dermed omfattes vi av tilskuddsordningen med grønne sertifikater. I tillegg har prisforventningene fra grunneierne blitt dempet, og det er lettere å skaffe gode prosjekter i dag. OBOS er langsiktig, og over tid forventes det at investeringene gir god lønnsomhet, sier Asheim i en kommentar på Obos sine hjemmesider.

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?