24.06.2014

Obos skal bli selvforsynt med kraft

OBOS-energi_obos_bladet_5_14Europower. Mona Adolfsen.

Obos bygger kraftverk i Kvitnodalen i Hordaland. Selskapet satser på å bli selvforsynt med fornybar kraft. Foto: Obos

Obos har som mål å bli selvforsynt med fornybar kraft innen 2020. Selskapet er i ferd med å bygge eget kraftverk og har planer om å tjene penger på produksjonen.

Ifølge Obos skal alle forretningsbygg og fellesarealene i Obos-borettslag drives av fornybar kraft innen 2020. I dag utgjør dette omtrent 650 GWh årlig.

– Obos bygger vannkraftverk fordi vi ønsker å være selvforsynt med fornybar energi. Fornybar kraft er bra for miljøet, men i tillegg skal vi tjene penger på dette, sier Marius Asheim, som er forretningsutvikler i OBOS og jobber med vannkraft.

Kraftverkseier

Som en del av miljøstrategien kjøpte Obos opp Tyngdekraft AS, et selskap som utvikler små vannkraftverk, i desember 2011. Tyngdekraft har en portefølje med eierandeler i 13 utviklingsprosjekter som til sammen vil gi nærmere 200 GWh.

Det første anlegget, Kvitnodalen ved Sørfjorden i Hordaland, er under bygging og vil gi 32,5 GWh i året.

Får sertifikater

Byggingen startet allerede i 2012 og Obos forventer at kraftverket skal stå klart neste år. De øvrige prosjektene forventes alle å være klare innen utløpet av 2020 for dermed bli tildelt elsertifikater.  Til tross for at mange andre utbyggere har avventet bygging på grunn av lave kraftpriser og dermed trolig lav lønnsomhet, har Obos startet opp dette prosjektet.

– Vi startet byggingen etter 2012, og dermed omfattes vi av tilskuddsordningen med grønne sertifikater. I tillegg har prisforventningene fra grunneierne blitt dempet, og det er lettere å skaffe gode prosjekter i dag. OBOS er langsiktig, og over tid forventes det at investeringene gir god lønnsomhet, sier Asheim i en kommentar på Obos sine hjemmesider.

Markedskommentar uke 2 2021

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 54,9 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 57 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 52 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Markedskommentar uke 1 2021

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 25,1 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 56 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 53 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Markedskommentar uke 51 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 26,9 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 22,3 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Markedskommentar uke 50 2020

Gjennomsnittlig spotpris for Østlandet (NO1) denne uken ser ut til å bli rundt 27 øre/kWh. Kommende uke ser spotprisen ut til å bli rundt 20 øre/kWh da det er ventet noe høyere temperaturer og høyere vindkraftproduksjon.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?