23.04.2015

Ny svensk skatt bremser solenergi

(Europower) Den svenske regjeringen vil harmonisere skattereglene for ny fornybar energi med Norge, og risikerer nå å stanse utbyggingen av solcelleanlegg, som ifjor ble fordoblet fra et meget lavt nivå.

Den svenske regjeringen foreslår at større solcelleanlegg skal beskattes. Både forskere og bransjerepresentanter er overrasket, de mener at forslaget vil bremse utbyggingen av solenergi, skriver Dagens Nyheter.

Ny fornybar elektrisitet har vært fritatt for skatt, men nå foreslår Finansdepartementet at all elektrisitet som produseres i større anlegg skal betale energiskatt fra 1. juli 2016.

Det innebærer ifølge avisen en kostnad på 30 øre per kilowattime, og kommer blant annet til å påvirke større solenergianlegg.

-Jeg ble overrasket. Forslaget skaper usikkerhet for solenergibransjen. Det vil definitivt bli problematisk for store anlegg og for eiere som har flere anlegg, sier Johan Lindahl, forsker og svensk representant i Det internasjonale energibyrå IEAs solcellegruppe, IEA-PVPS.

144 kW per organisasjon

Solcelleanlegg med en effekt på 144 kilowatt og mer vil bli påvirket. I omfang dreier det seg om minst 1000 kvadratmeter, altså betydelig mer enn det som rommes på et villatak.

En ringerunde DN har foretatt til solcelleinteressenter viser en massiv kritikk av forslaget. En av de store innvendingene er at effekten ikke regnes per anlegg, men per organisasjonsnummer.

-Det innebærer problemer. Hvis for eksempel Ica vikl satse på solenergi, kan hver forhandler ha opptil 144 kvm uten å betale energiskatt, mens Coop, som har ett organisasjonsnummer, bare kan ha 144 kvm totalt for hundrevis av butikker, sier Harald Overholm.

Hans firma selger solcelleløsninger til bedrifter, men han har også forsket i solpaneler, og inngår i en arbeidsgruppe for IEA.

Baylan ser poenget

-Det ville vært enklere å gi skattefritak for all elektrisitet som produseres og forbrukes innen én eiendom, sier Overholm til DN.

Energiminister Ibrahim Baylan sier til DN at han er oppmerksom på motstanden mot skatt på solenergi, og mener det er et poeng i kritikken som rettes mot at anlegg regnes per organisasjonsnummer.

-Hvorfor vil dere innføre energiskatt på solenergi?

-I bunn og grunn handler det om en harmonisering med Norge når det gjelder elsertifikatsystemet for fornybar energi. Derfor foreslås at det skattefritak som har vært for elektrisitet fra vind, bølger og sol tas bort for større anlegg. Forslaget er nå ute på høring, svarer Baylan.

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?