23.04.2015

Ny svensk skatt bremser solenergi

(Europower) Den svenske regjeringen vil harmonisere skattereglene for ny fornybar energi med Norge, og risikerer nå å stanse utbyggingen av solcelleanlegg, som ifjor ble fordoblet fra et meget lavt nivå.

Den svenske regjeringen foreslår at større solcelleanlegg skal beskattes. Både forskere og bransjerepresentanter er overrasket, de mener at forslaget vil bremse utbyggingen av solenergi, skriver Dagens Nyheter.

Ny fornybar elektrisitet har vært fritatt for skatt, men nå foreslår Finansdepartementet at all elektrisitet som produseres i større anlegg skal betale energiskatt fra 1. juli 2016.

Det innebærer ifølge avisen en kostnad på 30 øre per kilowattime, og kommer blant annet til å påvirke større solenergianlegg.

-Jeg ble overrasket. Forslaget skaper usikkerhet for solenergibransjen. Det vil definitivt bli problematisk for store anlegg og for eiere som har flere anlegg, sier Johan Lindahl, forsker og svensk representant i Det internasjonale energibyrå IEAs solcellegruppe, IEA-PVPS.

144 kW per organisasjon

Solcelleanlegg med en effekt på 144 kilowatt og mer vil bli påvirket. I omfang dreier det seg om minst 1000 kvadratmeter, altså betydelig mer enn det som rommes på et villatak.

En ringerunde DN har foretatt til solcelleinteressenter viser en massiv kritikk av forslaget. En av de store innvendingene er at effekten ikke regnes per anlegg, men per organisasjonsnummer.

-Det innebærer problemer. Hvis for eksempel Ica vikl satse på solenergi, kan hver forhandler ha opptil 144 kvm uten å betale energiskatt, mens Coop, som har ett organisasjonsnummer, bare kan ha 144 kvm totalt for hundrevis av butikker, sier Harald Overholm.

Hans firma selger solcelleløsninger til bedrifter, men han har også forsket i solpaneler, og inngår i en arbeidsgruppe for IEA.

Baylan ser poenget

-Det ville vært enklere å gi skattefritak for all elektrisitet som produseres og forbrukes innen én eiendom, sier Overholm til DN.

Energiminister Ibrahim Baylan sier til DN at han er oppmerksom på motstanden mot skatt på solenergi, og mener det er et poeng i kritikken som rettes mot at anlegg regnes per organisasjonsnummer.

-Hvorfor vil dere innføre energiskatt på solenergi?

-I bunn og grunn handler det om en harmonisering med Norge når det gjelder elsertifikatsystemet for fornybar energi. Derfor foreslås at det skattefritak som har vært for elektrisitet fra vind, bølger og sol tas bort for større anlegg. Forslaget er nå ute på høring, svarer Baylan.

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?