04.10.2016

Ny forsinkelse gir Elhub-oppstart 23. oktober 2017

(Montel) På grunn av ytterligere forsinkelser i oppstarten av felles nordisk balanseavregning er oppstarten av Elhuben utsatt til 23. oktober neste år, ifølge en melding fra Statnett.

I midten av september ble det klart at oppstarten av felles nordisk balanseavregning nok en gang er utsatt, denne gang til 1. mai 2017. (se egen sak)

Som en konsekvens av dette skyves det likeledes på oppstarten av Elhub-en, slik det også ble gjort forrige gang felles nordisk balanseavregning ble utsatt.

Oppdatert plan for oppstart av Elhuben, som skal håndtere alle måledata fra de nye AMS-målerne som for tiden rulles ut i Norge, er nå satt til 23. oktober.

Forrige gang Statnett utsatte oppstarten av Elhuben, i juni i år, oppga selskapet at man har forutsatt en periode på minimum fire og en halv måned mellom idriftsettelse av de to prosjektene, for å sikre tilstrekkelig kvalitet i avregningsgrunnlaget for kraftmarkedet, samt å gi markedsaktørene tilstrekkelig tid til å gjennomføre sine forberedelser. (se egen sak)
Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?