26.11.2015

Ny dag med nye bunnivåer

(Montel) Prisene på nordisk kraft for fremtidig levering falt videre onsdag drevet av vått vær og en lavere systempris enn ventet. Flere kontrakter satte nye bunnrekorder.


Kontrakten for neste uke endte dagen på 23,20 EUR/MWh, ned 1,10 euro fra tirsdagens sluttpris, mens prisen på strøm for levering i desember avsluttet handelen på 23,25 EUR/MWh, et fall på 0,95 euro og en ny bunnrekord for denne kontrakten.


Ifølge porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i Los kom prisfallet som følge av en kombinasjon av våte og milde værvarsler.


Senere på dagen fikk nedgangen ny styrke som følge av at systemprisen endte på 28,82 EUR/MWh, noe som var betydelig under markedets forventning på rundt EUR 31/MWh.


– Mange ble skuffet over at spotprisen endte såpass lavt, men det er grunn til å tro at den vil utvikle seg svakt også for resten av uken, sier Lingjærde.


Forskjellige værvarsler indikerer at det vil komme 10-13 TWh med nedbørsenergi over Norden de neste ti dagene, mens temperaturene vil ende på mellom 1,9 og 3 grader over snittet for årstiden som er 0,5 grader.


Analytiker Ole Tom Djupskås i Thomson Reuters sier onsdagens værvarsler innebærer at den hydrologiske balansen i det nordiske systemet nå ligger på omlag 9 TWh i pluss.


Lenger ute på kurven endte Q1 16-kontrakten på 23,30 EUR/MWh, ned 0,40 euro, mens årskontrakten 2016 endte handelsdagen på 20,27 EUR/Mwh, et fall på 0,21 euro. Også disse var nye bunnivåer.


Ifølge krafthandler Gert Lehmann i det danske tradingselskapet Scanenergi, er det også liten støtte å finne for nordiske kraftpriser i andre energimarkeder, som kull, CO2 og olje, hvor prisene også har utviklet seg svakt den siste tiden.Øystein Meland
oystein@montel.no

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?