Hjem > Siste nytt > Ny dag med nye bunnivåer

Ny dag med nye bunnivåer

Thomas Gundersen
Publisert 26.11.2015, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) Prisene på nordisk kraft for fremtidig levering falt videre onsdag drevet av vått vær og en lavere systempris enn ventet. Flere kontrakter satte nye bunnrekorder.


Kontrakten for neste uke endte dagen på 23,20 EUR/MWh, ned 1,10 euro fra tirsdagens sluttpris, mens prisen på strøm for levering i desember avsluttet handelen på 23,25 EUR/MWh, et fall på 0,95 euro og en ny bunnrekord for denne kontrakten.


Ifølge porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i Los kom prisfallet som følge av en kombinasjon av våte og milde værvarsler.


Senere på dagen fikk nedgangen ny styrke som følge av at systemprisen endte på 28,82 EUR/MWh, noe som var betydelig under markedets forventning på rundt EUR 31/MWh.


– Mange ble skuffet over at spotprisen endte såpass lavt, men det er grunn til å tro at den vil utvikle seg svakt også for resten av uken, sier Lingjærde.


Forskjellige værvarsler indikerer at det vil komme 10-13 TWh med nedbørsenergi over Norden de neste ti dagene, mens temperaturene vil ende på mellom 1,9 og 3 grader over snittet for årstiden som er 0,5 grader.


Analytiker Ole Tom Djupskås i Thomson Reuters sier onsdagens værvarsler innebærer at den hydrologiske balansen i det nordiske systemet nå ligger på omlag 9 TWh i pluss.


Lenger ute på kurven endte Q1 16-kontrakten på 23,30 EUR/MWh, ned 0,40 euro, mens årskontrakten 2016 endte handelsdagen på 20,27 EUR/Mwh, et fall på 0,21 euro. Også disse var nye bunnivåer.


Ifølge krafthandler Gert Lehmann i det danske tradingselskapet Scanenergi, er det også liten støtte å finne for nordiske kraftpriser i andre energimarkeder, som kull, CO2 og olje, hvor prisene også har utviklet seg svakt den siste tiden.Øystein Meland
oystein@montel.no

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?