26.11.2015

Ny dag med nye bunnivåer

(Montel) Prisene på nordisk kraft for fremtidig levering falt videre onsdag drevet av vått vær og en lavere systempris enn ventet. Flere kontrakter satte nye bunnrekorder.


Kontrakten for neste uke endte dagen på 23,20 EUR/MWh, ned 1,10 euro fra tirsdagens sluttpris, mens prisen på strøm for levering i desember avsluttet handelen på 23,25 EUR/MWh, et fall på 0,95 euro og en ny bunnrekord for denne kontrakten.


Ifølge porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i Los kom prisfallet som følge av en kombinasjon av våte og milde værvarsler.


Senere på dagen fikk nedgangen ny styrke som følge av at systemprisen endte på 28,82 EUR/MWh, noe som var betydelig under markedets forventning på rundt EUR 31/MWh.


– Mange ble skuffet over at spotprisen endte såpass lavt, men det er grunn til å tro at den vil utvikle seg svakt også for resten av uken, sier Lingjærde.


Forskjellige værvarsler indikerer at det vil komme 10-13 TWh med nedbørsenergi over Norden de neste ti dagene, mens temperaturene vil ende på mellom 1,9 og 3 grader over snittet for årstiden som er 0,5 grader.


Analytiker Ole Tom Djupskås i Thomson Reuters sier onsdagens værvarsler innebærer at den hydrologiske balansen i det nordiske systemet nå ligger på omlag 9 TWh i pluss.


Lenger ute på kurven endte Q1 16-kontrakten på 23,30 EUR/MWh, ned 0,40 euro, mens årskontrakten 2016 endte handelsdagen på 20,27 EUR/Mwh, et fall på 0,21 euro. Også disse var nye bunnivåer.


Ifølge krafthandler Gert Lehmann i det danske tradingselskapet Scanenergi, er det også liten støtte å finne for nordiske kraftpriser i andre energimarkeder, som kull, CO2 og olje, hvor prisene også har utviklet seg svakt den siste tiden.Øystein Meland
oystein@montel.no

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?