17.06.2014

NVE vil ha småkraft-svar

Bilde+av+elvNå vil NVE vite hvorfor så mange småkraftverk som har fått tildelt konsesjon, fortsatt ikke er blitt bygget. Foto: Haakon Barstad

NVE vil ha svar på hvorfor 300 småkraftkonsesjoner fortsatt er ubenyttet. De har derfor engasjert Torunn Engen Røse, som i sommer skal ringe rundt til konsesjonærer som sitter på gjerdet uten å bygge.

Bakgrunnen til prosjektet er at NVE ønsker å vite hvilke barrierer som finnes for småkraftaktører som vil inn på markedet slik at det blant annet kan bli brukt i NVEs videre arbeid med analyser av elsertifikatmarkedet.

Småkraftforeninga er svært positiv til initiativet fra NVE.

- Dette er forbilledlig forvaltningspraksis fra NVEs side. Vi setter stor pris på at NVE nå vil finne ut hva som hemmer den norske fornybarutbyggingen, sier daglig leder Knut Olav Tveit.

NVE rekker neppe over alle konsesjonærer som ikke bygger, men likevel mange nok til at resultatene blir svært interessante.

- Antallet prosjekter som blir med i kartleggingen er litt usikkert, men ønsket er å rekke 40-50 prosent av konsesjonene som ble gitt før 1. januar 2014. De som blir kontaktet vil derfor få spørsmål om de er i ferd med å sette i gang bygging, eller eventuelt årsaker til at de ikke kommer til å bygge eller venter med å ta en investeringsbeslutning, sier Engen Røse i en kommentar på nettsidene til Småkraftforeninga.

Hun kan videre fortelle at svarene så langt har vært veldig varierte. Enkelte har byggestart rett rundt hjørnet, noen venter på økt nettkapasitet, mens andre prosjekter vurderer lønnsomheten av utbyggingen.

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?