17.06.2014

NVE vil ha småkraft-svar

Bilde+av+elvNå vil NVE vite hvorfor så mange småkraftverk som har fått tildelt konsesjon, fortsatt ikke er blitt bygget. Foto: Haakon Barstad

NVE vil ha svar på hvorfor 300 småkraftkonsesjoner fortsatt er ubenyttet. De har derfor engasjert Torunn Engen Røse, som i sommer skal ringe rundt til konsesjonærer som sitter på gjerdet uten å bygge.

Bakgrunnen til prosjektet er at NVE ønsker å vite hvilke barrierer som finnes for småkraftaktører som vil inn på markedet slik at det blant annet kan bli brukt i NVEs videre arbeid med analyser av elsertifikatmarkedet.

Småkraftforeninga er svært positiv til initiativet fra NVE.

- Dette er forbilledlig forvaltningspraksis fra NVEs side. Vi setter stor pris på at NVE nå vil finne ut hva som hemmer den norske fornybarutbyggingen, sier daglig leder Knut Olav Tveit.

NVE rekker neppe over alle konsesjonærer som ikke bygger, men likevel mange nok til at resultatene blir svært interessante.

- Antallet prosjekter som blir med i kartleggingen er litt usikkert, men ønsket er å rekke 40-50 prosent av konsesjonene som ble gitt før 1. januar 2014. De som blir kontaktet vil derfor få spørsmål om de er i ferd med å sette i gang bygging, eller eventuelt årsaker til at de ikke kommer til å bygge eller venter med å ta en investeringsbeslutning, sier Engen Røse i en kommentar på nettsidene til Småkraftforeninga.

Hun kan videre fortelle at svarene så langt har vært veldig varierte. Enkelte har byggestart rett rundt hjørnet, noen venter på økt nettkapasitet, mens andre prosjekter vurderer lønnsomheten av utbyggingen.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?