17.06.2014

NVE vil ha småkraft-svar

Bilde+av+elvNå vil NVE vite hvorfor så mange småkraftverk som har fått tildelt konsesjon, fortsatt ikke er blitt bygget. Foto: Haakon Barstad

NVE vil ha svar på hvorfor 300 småkraftkonsesjoner fortsatt er ubenyttet. De har derfor engasjert Torunn Engen Røse, som i sommer skal ringe rundt til konsesjonærer som sitter på gjerdet uten å bygge.

Bakgrunnen til prosjektet er at NVE ønsker å vite hvilke barrierer som finnes for småkraftaktører som vil inn på markedet slik at det blant annet kan bli brukt i NVEs videre arbeid med analyser av elsertifikatmarkedet.

Småkraftforeninga er svært positiv til initiativet fra NVE.

- Dette er forbilledlig forvaltningspraksis fra NVEs side. Vi setter stor pris på at NVE nå vil finne ut hva som hemmer den norske fornybarutbyggingen, sier daglig leder Knut Olav Tveit.

NVE rekker neppe over alle konsesjonærer som ikke bygger, men likevel mange nok til at resultatene blir svært interessante.

- Antallet prosjekter som blir med i kartleggingen er litt usikkert, men ønsket er å rekke 40-50 prosent av konsesjonene som ble gitt før 1. januar 2014. De som blir kontaktet vil derfor få spørsmål om de er i ferd med å sette i gang bygging, eller eventuelt årsaker til at de ikke kommer til å bygge eller venter med å ta en investeringsbeslutning, sier Engen Røse i en kommentar på nettsidene til Småkraftforeninga.

Hun kan videre fortelle at svarene så langt har vært veldig varierte. Enkelte har byggestart rett rundt hjørnet, noen venter på økt nettkapasitet, mens andre prosjekter vurderer lønnsomheten av utbyggingen.

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?