13.04.2018

NVE venter kraftig økning i strømforbruket

(Energi Norge) Industrivekst, flere datasentre og elektrifisering av transport kan føre til at strømforbruket øker med hele 24 TWh frem mot 2035. Det fremgår av nye prognoser fra NVE.

Prognosene som ble presentert på Energi Norges vinterkonferanse torsdag, betyr en økning på hele 18 prosent i forbruket fra 2016-nivå. Samtidig venter NVE også betydelig høyere kraftproduksjon.

NVE-direktør Per Sanderud understreket i sitt innlegg at det er usikkerhet knyttet til fremskrivninger over såpass mange år. Men bare frem mot 2025 venter NVE økning i det årlige forbruket på 18 TWh.

Klimavennlig forbruk

– I Europa jobber de for å få forbruket ned, men her i Norge ser det ut til at vi klarer å ta kraften i bruk til mer klimavennlig industri og elektrifisering av transporten. I tillegg sløser vi mindre med strømmen enn tidligere, sa Sanderud.

Ny aluminiumsfabrikk på Karmøy, oppstart av den nedstengte aluminiumslinjen på Husnes og elektrifisering av Utsirahøyden er prosjekter som vil bidra til økt strømforbruk. I tillegg kommer nye store datasentre.

– Vi har i analysen kommet fram til at strøm til store datasentre vil nå tre til fire TWh i 2035. Dette kan fort vise seg å være et forsiktig anslag hvis mange av de foreliggende planene blir gjennomført, sier Sanderud.

Bare i første kvartal 2018 er det kommet nye datasentre på Follum ved Hønefoss og i Mo i Rana. Det er i tillegg planer om nye datasentre flere steder i Norge. Dette kan bli en ny, stor kraftintensiv næring mot 2035, ifølge NVE.

Kablene blir viktigere

Norsk kraftproduksjon vil i perioden 2015-2021 øke med 15 TWh, altså over 10 prosent fra dagens nivå. Utbygging av ny vindkraft utgjør 70 prosent av økningen, mens vannkraft står for det resterende. Det betyr at vi får en merkbar økning kraftproduksjon som varierer etter vindforholdene. Da vil strømkabler over landegrensene spille en enda viktigere rolle.

– Mange i Norge har oppdaget at vi både importerer og eksporterer kraft i mellomlandskablene. De siste fire ukene har vi hatt stor import av strøm. Det er slik vi kommer gjennom vårknipa, mens vi venter på at snøen i fjellet skal smelte og fylle opp magasinene. Uten kablene måtte vi kanskje bygd ut mer av norsk natur, påpekte Sanderud i sitt innlegg.

Halvparten av energien vi produserer vannkraft av er nemlig mellomlagret som snø i fjellet.

Les NVE-rapporten her.

Vindmøller dekket 130% av dansk døgnforbruk

Vindmøller produserte søndag for første gang mer strøm enn danskene hadde bruk for over et helt døgn, ifølge foreløpige tall fra Energinet.

Les mer

Markedskommentar september 2019

I denne markedskommentaren for september 2019 ser vi at det er en bedring i hydrologisk balanse og at den totale strømregningen til forbrukeren ligger an til å bli noe lavere i 2019 enn den var i 2018.

Les mer

Markedskommentar uke 37 2019

Denne uken har terminmarkedet for kraft steget kraftig etter usikkerhet rundt fransk kjernekraftproduksjon og produksjonskutt ved det nederlandske gassfeltet Groningen. Spotprisene har til forskjell fra terminmarkedet vært langt mer stabile og spotprisene har holdt nivået fra forrige uke.

Les mer

Markedskommentar uke 36 2019

Denne uken har vært preget av mye vind og ditto nedbør. I Norge er det 166 prosent av normal nedbør og i Sverige er det kommet over dobbelt av normalen for årstiden. Dette har ført til en forbedret energibalanse og lavere fremtidspriser.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?