13.04.2018

NVE venter kraftig økning i strømforbruket

(Energi Norge) Industrivekst, flere datasentre og elektrifisering av transport kan føre til at strømforbruket øker med hele 24 TWh frem mot 2035. Det fremgår av nye prognoser fra NVE.

Prognosene som ble presentert på Energi Norges vinterkonferanse torsdag, betyr en økning på hele 18 prosent i forbruket fra 2016-nivå. Samtidig venter NVE også betydelig høyere kraftproduksjon.

NVE-direktør Per Sanderud understreket i sitt innlegg at det er usikkerhet knyttet til fremskrivninger over såpass mange år. Men bare frem mot 2025 venter NVE økning i det årlige forbruket på 18 TWh.

Klimavennlig forbruk

– I Europa jobber de for å få forbruket ned, men her i Norge ser det ut til at vi klarer å ta kraften i bruk til mer klimavennlig industri og elektrifisering av transporten. I tillegg sløser vi mindre med strømmen enn tidligere, sa Sanderud.

Ny aluminiumsfabrikk på Karmøy, oppstart av den nedstengte aluminiumslinjen på Husnes og elektrifisering av Utsirahøyden er prosjekter som vil bidra til økt strømforbruk. I tillegg kommer nye store datasentre.

– Vi har i analysen kommet fram til at strøm til store datasentre vil nå tre til fire TWh i 2035. Dette kan fort vise seg å være et forsiktig anslag hvis mange av de foreliggende planene blir gjennomført, sier Sanderud.

Bare i første kvartal 2018 er det kommet nye datasentre på Follum ved Hønefoss og i Mo i Rana. Det er i tillegg planer om nye datasentre flere steder i Norge. Dette kan bli en ny, stor kraftintensiv næring mot 2035, ifølge NVE.

Kablene blir viktigere

Norsk kraftproduksjon vil i perioden 2015-2021 øke med 15 TWh, altså over 10 prosent fra dagens nivå. Utbygging av ny vindkraft utgjør 70 prosent av økningen, mens vannkraft står for det resterende. Det betyr at vi får en merkbar økning kraftproduksjon som varierer etter vindforholdene. Da vil strømkabler over landegrensene spille en enda viktigere rolle.

– Mange i Norge har oppdaget at vi både importerer og eksporterer kraft i mellomlandskablene. De siste fire ukene har vi hatt stor import av strøm. Det er slik vi kommer gjennom vårknipa, mens vi venter på at snøen i fjellet skal smelte og fylle opp magasinene. Uten kablene måtte vi kanskje bygd ut mer av norsk natur, påpekte Sanderud i sitt innlegg.

Halvparten av energien vi produserer vannkraft av er nemlig mellomlagret som snø i fjellet.

Les NVE-rapporten her.

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?