07.07.2015

NVE: Snømengdene redusert med 25% siste uke

(Montel) Den betydelige snøsmeltingen utløst av det varme været har redusert snømengdene i Norge med rundt en fjerdedel den siste uken.

Den høye snøsmeltingen har medført flom på oransje nivå (nivå tre av fire) mange steder i indre strøk av Sør-Norge i helgen.

Vannføringen har vært stabilt høy gjennom helgen, og flere av NVEs målestasjoner viser fortsatt flomvannføring på oransje nivå, skriver NVE i sin situasjonsrapport mandag ettermiddag.

Snømengdene i Norge har i løpet av den siste uken blitt redusert med omtrent en fjerdedel, ifølge NVE.

Kjøligere vær vil redusere snøsmeltingen framover, og NVE venter en reduksjon fra tirsdag. Samtidig ventes det noe nedbør.

Derfor nedjusteres flomvarselet for indre strøk av Sør-Norge fra oransje til gult nivå (nivå 2) for tirsdag og onsdag.

NVE opprettholder flomvarsel på gult nivå for Gudbrandsdalslågen frem til onsdag.

NVE ga i går tillatelse til å fravike manøvreringsreglementet for Mjøsa slik at lukene ut av Mjøsa ved Svanfoss nå er helt åpne. Per i dag ventes det at vannstanden vil kulminere 50 centimeter under begynnende skadenivå.

Det ventes normal vannføring for årstiden i Glomma, og litt høyere vannstand enn normalt for juli i Øyeren, ifølge NVE.


Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?