19.10.2017

NVE går for abonnement-nettleie

(Europower) NVEs forslag til ny nettleiestruktur innebærer at hver strømkunde skal ha et nettleieabonnement som er tilpasset hvor mye strøm hun vil bruke om gangen.

Kunden skal abonnere på for eksempel 3 eller 5 kW effektuttak. NVE-sjef Per Sanderud kommer til å presentere forslaget i dag når han går på talerstolen på NVEs Energidager på Fornebu.

Den nye modellen betyr at hver enkelt strømkunde må bestemme hvor stort nettleie-abonnement han eller hun vil ha. NVE sammenligner det med mobilabonnement hvor man selv velger hvor stor datapakke man vil ha inkludert.

Hvis man velger for eksempel et abonnement på 3 kW, men i noen timer tar ut større effekt, så må kunden betale forholdsvis mye for hver kW han bruker.

Nettselskapet blir pålagt å foreslå det abonnementet som gir lavest kostnader for kunden, basert på historisk forbruk.

Les også: https://www.ge.no/geavisa/derfor-vil-nve-innfore-den-nye-nettleie-modellen

   

Vil gjelde fra 2021

Dette betyr at NVE går i bort fra modellen der de høyeste effektuttakene i løpet av en måned bestemmer nettleien. Det er modellen bransjen har ønsket seg, mens NVE altså går for abonnement-modellen som er mer ønsket av kundene.

Nye krav vil først gjøres gjeldende fra 2021, to år etter at alle strømkunder har fått smart strømmåler.

Ved å gjøre tiltak for å redusere eller jevne ut forbruket, vil kundene kunne velge et rimeligere abonnement. Kunder som er bevisste på når de lader elbilen, eller når vann- og romoppvarming er skrudd på, kan altså redusere sine nettleiekostnader.

Europower kommer tilbake med mer etter at Per Sanderud har holdt sitt innlegg.

Skrevet av Haakon Barstad - Europower.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?