26.05.2016

NVE: Færre strømbrudd i 2015

(Montel) Antallet strømbrudd gikk ned i fjor, til et snitt på 2,1 avbrudd på tre minutter eller mer, viser nye tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat.

– Tallene viser at det var færre strømbrudd i 2015, enn i 2014. Til gjengjeld var avbruddene noe lengre. Vi ser nok en gang av strømnettet er sårbart for vær og vind, og at god beredskap er viktig for å unngå at folk er uten strøm lenger enn nødvendig, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud i en pressemelding.

2015 var preget av mye vind som førte til strømbrudd flere steder i landet. Stormene Nina og Ole traff kysten av Norge i henholdsvis januar og februar, og ga en tøff start på året.

Sammen med utfall av en linje mellom Kvandal og Kvitnes i Nordland, som la mesteparten av Nord-Norge mørkt i samme periode, førte dette til at mer enn halvparten av ikke levert energi i 2015 kan spores tilbake til årets to første måneder.

Kun 0,5 avbrudd i Oslo
Tallene viser også store regionale forskjeller. Nordland fylke, hvor hver kunde opplevde 5,3 avbrudd over tre minutter og var uten strøm i til sammen 9,1 timer, kom dårligst ut i 2015. Hardt rammet var også Troms, Finnmark, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Oslo kom best ut med et snitt på 0,5 avbrudd over tre minutter og 28 minutter strømløst per kunde.

Nedgangen i antallet avbrudd fra 2014 til 2015 skyldes for en stor del at 2014 var preget av stor lynaktivitet, som førte til mange strømbrudd. Avbruddene i 2015 var generelt lengre enn de avbruddene i 2014 som skyldtes lyn, og totalt medførte dette mer ikke levert energi i 2015. Leveringspåliteligheten i 2015 var på 99,982 prosent, ned fra 99,985 prosent i 2014, ifølge NVE.

Øystein Meland
oystein@montel.no

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?