06.12.2017

NVE: Elhub ingen skandale

(Montel) Direktør for Elmarkedstilsynet Ove Flataker mener det er feil å karakterisere Elhub som en skandale.

– Som dere alle vet er det blitt en del utsettelser med Elhub, og det skulle vi gjerne vært foruten. Men vi tror ikke dette er et skandaleprosjekt slik noen har uttalt, sa Flataker på Energi Norges nettkonferanse i Stavanger tirsdag.

Dette er Elhub.

Elhub, sentralen som skal koordinere alle måledata fra de nye smarte AMS-målerne, er blitt forsinket flere ganger de siste årene.

Statnett varslet i slutten av september at Elhub nok en gang blir forsinket og får økte kostnader. Lanseringstidspunktet er satt til oktober 2018, og kostnadene ventes å øke med 15 prosent til 600 millioner kroner. (se egen sak)

Tidligere har både KS Bedrift og solbedriften Otovo pekt på at elhubprosjektet er for dyrt, og sistnevnte har også pekt på at prosjektet er basert på gammel teknologi. (Se egne saker)

Flataker sa på nettkonferansen at NVE vil følge med nøye fremover.

– Det er viktig for oss at en ny fremdriftsplan er realistisk og robust, og vi mener det er bra at Elhub nå diskuterer dette med bransjen forut for at de kommer med en justert fremdriftsplan i midten av desember, sa han.

Ifølge en melding fra NVE tirsdag har nå over halvparten av landets vel 2,9 målepunkt nå fått installert en ny AMS-måler. Før 2017 er omme vil nettselskapene ha installert over 1,6 millioner smarte målere.

Stort sett alle nettselskap opplyser nå at de vil gjennomføre AMS-utrullingen innen fristen 31. desember 2018, skriver NVE.

Nettselskapene har ikke fått installert ny måler i drøye 26.000 målepunkt der installasjon var planlagt, først og fremst fordi montøren ikke har fått kontakt med kunden, at det har vært for liten plass i sikringsskapet eller at kundene har vært motvillig til ny måler.

Leverandørsentrisk modell
Flataker pekte videre på at Elmarkedstilsynet fremover vil legge mer vekt på å få drevet frem gjennomføring av den leverandørsentriske sluttbrukermodellen, altså at strømselskap skal få ansvar for å fakturere nettleie i tillegg til strøm.

– Vi har i en tid nedprioritert arbeidet med leverandørsentrisk modell, men vi vil komme tilbake med en tidsplan for dette over jul, sa han.

Elmarkedstilsynet sorterer under NVE, men vil fra nyttår skifte navn til Reguleringsmyndigheten for energi (RME).

Skrevet av Øystein Meland - Montel.

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?