06.12.2017

NVE: Elhub ingen skandale

(Montel) Direktør for Elmarkedstilsynet Ove Flataker mener det er feil å karakterisere Elhub som en skandale.

– Som dere alle vet er det blitt en del utsettelser med Elhub, og det skulle vi gjerne vært foruten. Men vi tror ikke dette er et skandaleprosjekt slik noen har uttalt, sa Flataker på Energi Norges nettkonferanse i Stavanger tirsdag.

Dette er Elhub.

Elhub, sentralen som skal koordinere alle måledata fra de nye smarte AMS-målerne, er blitt forsinket flere ganger de siste årene.

Statnett varslet i slutten av september at Elhub nok en gang blir forsinket og får økte kostnader. Lanseringstidspunktet er satt til oktober 2018, og kostnadene ventes å øke med 15 prosent til 600 millioner kroner. (se egen sak)

Tidligere har både KS Bedrift og solbedriften Otovo pekt på at elhubprosjektet er for dyrt, og sistnevnte har også pekt på at prosjektet er basert på gammel teknologi. (Se egne saker)

Flataker sa på nettkonferansen at NVE vil følge med nøye fremover.

– Det er viktig for oss at en ny fremdriftsplan er realistisk og robust, og vi mener det er bra at Elhub nå diskuterer dette med bransjen forut for at de kommer med en justert fremdriftsplan i midten av desember, sa han.

Ifølge en melding fra NVE tirsdag har nå over halvparten av landets vel 2,9 målepunkt nå fått installert en ny AMS-måler. Før 2017 er omme vil nettselskapene ha installert over 1,6 millioner smarte målere.

Stort sett alle nettselskap opplyser nå at de vil gjennomføre AMS-utrullingen innen fristen 31. desember 2018, skriver NVE.

Nettselskapene har ikke fått installert ny måler i drøye 26.000 målepunkt der installasjon var planlagt, først og fremst fordi montøren ikke har fått kontakt med kunden, at det har vært for liten plass i sikringsskapet eller at kundene har vært motvillig til ny måler.

Leverandørsentrisk modell
Flataker pekte videre på at Elmarkedstilsynet fremover vil legge mer vekt på å få drevet frem gjennomføring av den leverandørsentriske sluttbrukermodellen, altså at strømselskap skal få ansvar for å fakturere nettleie i tillegg til strøm.

– Vi har i en tid nedprioritert arbeidet med leverandørsentrisk modell, men vi vil komme tilbake med en tidsplan for dette over jul, sa han.

Elmarkedstilsynet sorterer under NVE, men vil fra nyttår skifte navn til Reguleringsmyndigheten for energi (RME).

Skrevet av Øystein Meland - Montel.

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?