06.12.2017

NVE: Elhub ingen skandale

(Montel) Direktør for Elmarkedstilsynet Ove Flataker mener det er feil å karakterisere Elhub som en skandale.

– Som dere alle vet er det blitt en del utsettelser med Elhub, og det skulle vi gjerne vært foruten. Men vi tror ikke dette er et skandaleprosjekt slik noen har uttalt, sa Flataker på Energi Norges nettkonferanse i Stavanger tirsdag.

Dette er Elhub.

Elhub, sentralen som skal koordinere alle måledata fra de nye smarte AMS-målerne, er blitt forsinket flere ganger de siste årene.

Statnett varslet i slutten av september at Elhub nok en gang blir forsinket og får økte kostnader. Lanseringstidspunktet er satt til oktober 2018, og kostnadene ventes å øke med 15 prosent til 600 millioner kroner. (se egen sak)

Tidligere har både KS Bedrift og solbedriften Otovo pekt på at elhubprosjektet er for dyrt, og sistnevnte har også pekt på at prosjektet er basert på gammel teknologi. (Se egne saker)

Flataker sa på nettkonferansen at NVE vil følge med nøye fremover.

– Det er viktig for oss at en ny fremdriftsplan er realistisk og robust, og vi mener det er bra at Elhub nå diskuterer dette med bransjen forut for at de kommer med en justert fremdriftsplan i midten av desember, sa han.

Ifølge en melding fra NVE tirsdag har nå over halvparten av landets vel 2,9 målepunkt nå fått installert en ny AMS-måler. Før 2017 er omme vil nettselskapene ha installert over 1,6 millioner smarte målere.

Stort sett alle nettselskap opplyser nå at de vil gjennomføre AMS-utrullingen innen fristen 31. desember 2018, skriver NVE.

Nettselskapene har ikke fått installert ny måler i drøye 26.000 målepunkt der installasjon var planlagt, først og fremst fordi montøren ikke har fått kontakt med kunden, at det har vært for liten plass i sikringsskapet eller at kundene har vært motvillig til ny måler.

Leverandørsentrisk modell
Flataker pekte videre på at Elmarkedstilsynet fremover vil legge mer vekt på å få drevet frem gjennomføring av den leverandørsentriske sluttbrukermodellen, altså at strømselskap skal få ansvar for å fakturere nettleie i tillegg til strøm.

– Vi har i en tid nedprioritert arbeidet med leverandørsentrisk modell, men vi vil komme tilbake med en tidsplan for dette over jul, sa han.

Elmarkedstilsynet sorterer under NVE, men vil fra nyttår skifte navn til Reguleringsmyndigheten for energi (RME).

Skrevet av Øystein Meland - Montel.

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?