23.10.2017

NVE: Bekymret over Elhub-forsinkelser

(Montel) NVE-sjef Per Sanderud er bekymret over forsinkelsene som har rammet Statnetts Elhub-utvikling, og håper prosjektet kommer i drift «relativt snart».

– Kostnadene for Elhub har økt, og det bekymrer oss. Men det som bekymrer oss mer enn kostnadsøkningen, er at det fortsatt er veldig mye feil i dette. Vi skulle gjerne hatt mer trygghet på at de klarer å få et system opp å gå relativt snart, sa Sanderud på NVE-dagene torsdag ettermiddag.

Statnett varslet i slutten av september at Elhub, som skal håndtere alle måledataene fra AMS-målerne, nok en gang blir forsinket og får økte kostnader. Nå er lanseringstidspunktet satt til oktober 2018, og kostnadene ventes å øke med 15 prosent til 600 millioner kroner. (se egen sak)

Sanderud fikk spørsmålet om man nå ser konturene av en god gammeldags, offentlig it-skandale.

– Det er en lang og litt vond tradisjon å bomme på dette i det offentlige, men også i det private. Det håper jeg ikke, og det tror jeg ikke, sa Sanderud.

Overfor Montel la NVE-sjefen til at det er viktig at Elhub nå kommer på plass etter den reviderte planen og at ikke kostnadene blir større.

– Men det er ikke noen dramatiske kostnadsoverskridelser så langt, konstaterte Sanderud, som understrekte at bekymringen primært går på tidsbruken.

– Nå må de få orden på feilrettingen, det er det primære.

NVE har skrevet brev til Statnett der det blant annet blir lagt økonomiske incentiver for å få Elhuben opp å stå så raskt som mulig, ved at Statnett ikke får lov til å aktivere prosjektet i inntektsrammen hvis overskridelsene blir store.

– Er det uheldig at prosjektet er betydelig forsinket?

– Ja, det er uheldig. Men veldig mye av de dataene som kommer fra AMS-målerne kan nettselskapene bruke uten Elhub. Så det er ikke bortkastet. Samtidig ligger det veldig masse i Elhub som mange brukere vil være veldig interessert i, og for å få ut gevinsten av dette så må Elhub opp å stå, fastslo Sanderud.

Han understreker også viktigheten av at nettselskapene får tid til å teste systemet før det blir lansert.

– Var det ventet at dette kom til å gå galt?

– Nei. Men det er et stort og krevende prosjekt. Slike prosjektorganisasjoner, selv om de har akkurat samme erfaring som alle andre, og legger inn marginer, har kanskje en tilbøyelighet til å være litt optimistiske, sa Sanderud.

Skrevet av Gert Ove Mollestad - Montel.

Markedskommentar uke 44 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 19 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli under 12,2 øre/kWh. Spotprisen for Østlandsområdet har dermed redusert seg markant den siste uken. Prisutsiktene for kommende uke ser ut til å bli rundt 15 øre/kWh.   

Les mer

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?