23.10.2017

NVE: Bekymret over Elhub-forsinkelser

(Montel) NVE-sjef Per Sanderud er bekymret over forsinkelsene som har rammet Statnetts Elhub-utvikling, og håper prosjektet kommer i drift «relativt snart».

– Kostnadene for Elhub har økt, og det bekymrer oss. Men det som bekymrer oss mer enn kostnadsøkningen, er at det fortsatt er veldig mye feil i dette. Vi skulle gjerne hatt mer trygghet på at de klarer å få et system opp å gå relativt snart, sa Sanderud på NVE-dagene torsdag ettermiddag.

Statnett varslet i slutten av september at Elhub, som skal håndtere alle måledataene fra AMS-målerne, nok en gang blir forsinket og får økte kostnader. Nå er lanseringstidspunktet satt til oktober 2018, og kostnadene ventes å øke med 15 prosent til 600 millioner kroner. (se egen sak)

Sanderud fikk spørsmålet om man nå ser konturene av en god gammeldags, offentlig it-skandale.

– Det er en lang og litt vond tradisjon å bomme på dette i det offentlige, men også i det private. Det håper jeg ikke, og det tror jeg ikke, sa Sanderud.

Overfor Montel la NVE-sjefen til at det er viktig at Elhub nå kommer på plass etter den reviderte planen og at ikke kostnadene blir større.

– Men det er ikke noen dramatiske kostnadsoverskridelser så langt, konstaterte Sanderud, som understrekte at bekymringen primært går på tidsbruken.

– Nå må de få orden på feilrettingen, det er det primære.

NVE har skrevet brev til Statnett der det blant annet blir lagt økonomiske incentiver for å få Elhuben opp å stå så raskt som mulig, ved at Statnett ikke får lov til å aktivere prosjektet i inntektsrammen hvis overskridelsene blir store.

– Er det uheldig at prosjektet er betydelig forsinket?

– Ja, det er uheldig. Men veldig mye av de dataene som kommer fra AMS-målerne kan nettselskapene bruke uten Elhub. Så det er ikke bortkastet. Samtidig ligger det veldig masse i Elhub som mange brukere vil være veldig interessert i, og for å få ut gevinsten av dette så må Elhub opp å stå, fastslo Sanderud.

Han understreker også viktigheten av at nettselskapene får tid til å teste systemet før det blir lansert.

– Var det ventet at dette kom til å gå galt?

– Nei. Men det er et stort og krevende prosjekt. Slike prosjektorganisasjoner, selv om de har akkurat samme erfaring som alle andre, og legger inn marginer, har kanskje en tilbøyelighet til å være litt optimistiske, sa Sanderud.

Skrevet av Gert Ove Mollestad - Montel.

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?