(Montel) NVE-sjef Per Sanderud er bekymret over forsinkelsene som har rammet Statnetts Elhub-utvikling, og håper prosjektet kommer i drift «relativt snart».
– Kostnadene for Elhub har økt, og det bekymrer oss. Men det som bekymrer oss mer enn kostnadsøkningen, er at det fortsatt er veldig mye feil i dette. Vi skulle gjerne hatt mer trygghet på at de klarer å få et system opp å gå relativt snart, sa Sanderud på NVE-dagene torsdag ettermiddag.
Statnett varslet i slutten av september at Elhub, som skal håndtere alle måledataene fra AMS-målerne, nok en gang blir forsinket og får økte kostnader. Nå er lanseringstidspunktet satt til oktober 2018, og kostnadene ventes å øke med 15 prosent til 600 millioner kroner. (se egen sak)
Sanderud fikk spørsmålet om man nå ser konturene av en god gammeldags, offentlig it-skandale.
– Det er en lang og litt vond tradisjon å bomme på dette i det offentlige, men også i det private. Det håper jeg ikke, og det tror jeg ikke, sa Sanderud.
Overfor Montel la NVE-sjefen til at det er viktig at Elhub nå kommer på plass etter den reviderte planen og at ikke kostnadene blir større.
– Men det er ikke noen dramatiske kostnadsoverskridelser så langt, konstaterte Sanderud, som understrekte at bekymringen primært går på tidsbruken.
– Nå må de få orden på feilrettingen, det er det primære.
NVE har skrevet brev til Statnett der det blant annet blir lagt økonomiske incentiver for å få Elhuben opp å stå så raskt som mulig, ved at Statnett ikke får lov til å aktivere prosjektet i inntektsrammen hvis overskridelsene blir store.
– Er det uheldig at prosjektet er betydelig forsinket?
– Ja, det er uheldig. Men veldig mye av de dataene som kommer fra AMS-målerne kan nettselskapene bruke uten Elhub. Så det er ikke bortkastet. Samtidig ligger det veldig masse i Elhub som mange brukere vil være veldig interessert i, og for å få ut gevinsten av dette så må Elhub opp å stå, fastslo Sanderud.
Han understreker også viktigheten av at nettselskapene får tid til å teste systemet før det blir lansert.
– Var det ventet at dette kom til å gå galt?
– Nei. Men det er et stort og krevende prosjekt. Slike prosjektorganisasjoner, selv om de har akkurat samme erfaring som alle andre, og legger inn marginer, har kanskje en tilbøyelighet til å være litt optimistiske, sa Sanderud.
Skrevet av Gert Ove Mollestad - Montel.
Gjennomsnittlig spotpris for Østlandet (NO1) ble i forrige uke 48,3 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 36 øre/kWh. Høye t...
Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 69,8 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 49 øre/kWh. Forventet...