22.10.2014

Norwegian vurderer fastpris på drivstoff

Norwegian

Oslo (NTB): De lave oljeprisene betyr økt fortjeneste for Norwegian, som er et av få flyselskaper som kjøper drivstoff til spotpris. Nå vurderer Bjørn Kjos å låse prisnivået. Foto: Jan Jansrud, Gudbrandsdal Energi.

– Vi får en god effekt av dette, det er det lite tvil om, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos til Dagens Næringsliv.

Ifølge avisen er flyselskapet nesten alene i Europa om å kjøpe drivstoff til flytende pris, også kalt spotpris. I oktober har imidlertid selskapet sikret drivstoffprisene for 30 prosent av forbruket fram i tid, og Kjos vurderer å øke andelen til 40-50 prosent.

Til sammenligning sikrer SAS prisen på mellom 60 og 80 prosent av sitt drivstofforbruk for å sikre seg mot prisvekst. Ulempen er at de heller ikke merker prisnedgangen like sterkt.

– Så lenge oljeprisen ligger rundt 90 dollar fatet, slår vi til, sier Kjos, som ikke tror oljen vil bli mye billigere enn den er i dag.

Analytiker Andrew Lobbenberg i HSBC i London har lenge vært kritisk til Norwegian-aksjen, fordi Kjos har latt være å sikre drivstoffprisen. Før helgen oppjusterte han imidlertid sin vurdering av aksjen.

Siden juni har oljeprisen falt kraftig fra over 100 dollar fatet. Onsdag morgen ble amerikansk lettolje omsatt for 82 dollar fatet, mens nordsjøoljen kostet 86 dollar. (©NTB)

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?