02.03.2018

Norske vindmøller økte effektiviteten i fjor

(Montel) Norsk vindkraftproduksjon økte med 30 prosent til 2,85 TWh i fjor, som følge av at nye møller kom i drift og eksisterende kraftverk produserte mer.

Samlet ble det idriftssatt 324 MW ny kapasitet i fjor, noe som bidro sterkt til at totalproduksjonen økte med 0,8 TWh til 2,85 TWh, kommer det frem i NVEs årlige rapport over vindkraftproduksjonen i Norge, som ble publisert torsdag.

Men møllene var også mer effektive. Brukstiden for vindkraftverk i Norge i normal drift var 2.856 fullasttimer i fjor, opp fra 2.512 i 2016. Kapasitetsfaktøren økte dermed fra 28,7 prosent til 32,6 prosent.

Rekorden fra 2015 er på 3.045 fullasttimer.

Vindforholdene var bedre enn normalt i store deler av Sør-Norge i 2017, og dårligere enn normalt i Finnmark og Troms, skriver NVE. Produksjonen fulgte en ganske normal profil over året, med unntak av oktober hvor det ble produsert betydelig mer vindkraft enn normalt.

Statkrafts vindkraftverk på Smøla i Møre og Romsdal hadde høyest produksjon på 358,5 GWh. Raggovidda i Finnmark, som drives av Varanger Kraft, hadde høyest gjennomsnittlig produksjon per vindturbin på 12,7 GWh.

Norges installerte vindkraftkapasitet hadde ved utgangen av fjoråret økt til 1.188 MW.

Skrevet av Olav Vilnes - Montel.

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?