02.03.2018

Norske vindmøller økte effektiviteten i fjor

(Montel) Norsk vindkraftproduksjon økte med 30 prosent til 2,85 TWh i fjor, som følge av at nye møller kom i drift og eksisterende kraftverk produserte mer.

Samlet ble det idriftssatt 324 MW ny kapasitet i fjor, noe som bidro sterkt til at totalproduksjonen økte med 0,8 TWh til 2,85 TWh, kommer det frem i NVEs årlige rapport over vindkraftproduksjonen i Norge, som ble publisert torsdag.

Men møllene var også mer effektive. Brukstiden for vindkraftverk i Norge i normal drift var 2.856 fullasttimer i fjor, opp fra 2.512 i 2016. Kapasitetsfaktøren økte dermed fra 28,7 prosent til 32,6 prosent.

Rekorden fra 2015 er på 3.045 fullasttimer.

Vindforholdene var bedre enn normalt i store deler av Sør-Norge i 2017, og dårligere enn normalt i Finnmark og Troms, skriver NVE. Produksjonen fulgte en ganske normal profil over året, med unntak av oktober hvor det ble produsert betydelig mer vindkraft enn normalt.

Statkrafts vindkraftverk på Smøla i Møre og Romsdal hadde høyest produksjon på 358,5 GWh. Raggovidda i Finnmark, som drives av Varanger Kraft, hadde høyest gjennomsnittlig produksjon per vindturbin på 12,7 GWh.

Norges installerte vindkraftkapasitet hadde ved utgangen av fjoråret økt til 1.188 MW.

Skrevet av Olav Vilnes - Montel.

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?